FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 14. studenog 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

PARIZ - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy prihvatio je u subotu navečer ostavku vlade, utirući put njezinoj preinaci najavljenoj prije više mjeseci, po priopćenju iz predsjednikova ureda. "Na temelju članka 8 Ustava, Francois Fillon je predsjedniku republike uručio ostavku vlade", ističe se u tekstu. "Predsjednik republike prihvatio je tu ostavku", dodaje predsjedništvo. Ostavka je, po uobičajenoj proceduri, prva etapa u rekonstrukciji vlade najavljenoj prije pet mjeseci i planiranoj, kako navode izvori u vladi i UMP-u (desnica, na vlasti) za ponedjeljak. To će biti četvrta rekonstrukcija vlade otkad je Sarkozy na čelu države. Izvori u vladi napominju kako je gotovo sigurno na premijerskoj dužnosti ostati Fillon dok bi bivši premijer Alain Juppe trebao preuzeti mjesto ministra obrane.

BRUXELLES - U više regija i općina u Belgiji u subotu su stupile na snagu mjere za obranu od poplave, dok iznimno jaka kiša uzrokuje poplave i blatne bujice te zabrinjavajući porast vodostaja rijeka u većem dijelu zemlje. Guverner istočne Flandrije objavio je u subotu da stupa na snagu plan obrane od poplave po kojemu se vatrogasna i medicinska služba te civilna zaštita i obrana stavljaju u stanje pripravnosti, javlja agencija Belga. Plan obrane od poplave stupio je tijekom dana na snagu i u Flamanskom Brabantu. Slične su mjere uvedene u više flamanskih općina. Stanje nije ništa bolje ni na jugu, gdje je u subotu navečer nagli porast vodostaja većeg broja vodenih tokova zabilježen u Valonskom Brabantu, Hainautu, pokrajini Namuru i Verviersu. Zbog jakih kiša u zadnja 24 sata gotovo posvuda u zemlji vodostaj rijeka je u stalnom je porastu, a neke se počinju izlijevati. Zbog poplava i blatnih bujica nužna je evakuacija stanovnika, a ceste su zakrčene.

ABUJA - Nigerijska vojska izdala je u subotu priopćenje u kojemu upozorava na naoružane bande koje haraju naftom bogatim područjem delte Nigera, na jugu zemlje, rekavši kako više neće trpjeti njihova razbojstva i otmice. "Sa zabrinutošću smo ovih dana pratili razbojstva koja su počinili ljudi koji tvrde da su borci", rekao je u priopćenju načelnik glavnog vojnog stožera, general Oluseyi Petirin. General je dodao da se mnogi borci skrivaju u logorima postavljenim u uvalama delte Nigera, istaknuvši da se ti logori "neće više tolerirati". Usto je od stanovnika u okolici logora zatražio da "odmah" odu dok se "ne završi operacija protiv tih razbojnika", rekao je. Vojska je zadnjih tjedana pronašla i uništila desetke logora. Glavna naoružana skupina na naftom bogatom jugu Nigerije, Pokret za oslobođenje delte Nigera (Mend) potvrdio je u petak u priopćenju da je početkom studenoga oteo sedmero stranaca.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙