FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 13. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30 sati:

YOKOHAMA - Summit Azijsko-pacifičke gospdodarske suradnje (APEC) počeo je u subotu u Yokohami, u nazočnosti predstavnika 21 države iz regije, među kojima i SAD-a, Kine i Japana. Dvodnevni skup službeno je otvorio japanski premijer Naoto Kan. Američki predsjednik Barack Obama, kineski Hu Jintao i ruski Dmitrij Medvedev na skup su doputovali sa sastanka G20 održanog u Seulu. Glavna tema rasprava APEC-a bit će liberalizacija razmjene između dviju pacifičkih obala.

YOKOHAMA - Japanski premijer Naoto Kan zahvalio je u subotu američkom predsjedniku Baracku Obami za trajnu podršku SAD-a Japanu u razmiricama koje ga suprotstavljaju Kini i Rusiji. "Zahvalio sam mu za stalnu podršku SAD-a u trenutku kad imamo probleme s Kinom i Rusijom", izjavio je Kan novinarima nakon razgovora s američkim predsjednikom u okviru Gospodarskog foruma Azija-Pacifik. "Rekao sam mu da japanski narod i naši susjedi uviđaju da je američko vojno prisustvo vrlo važno za mir i sigurnost u regiji", dodao je Kan. Američki predsjednik ocijenio je japansko-američke odnose "temeljem naše sigurnosti i našeg prosperiteta". Nakon razdoblja napetosti povezanih s premještanjem američke vojne baze s otoka Okinawe, odnosi između dvoje bliskih saveznika čini se da su opet stabilni od dolaska na vlast Kana u lipnju.

YOKOHAMA - Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u subotu u japanskom gradu Yokohami kako je Japan model zemlje koja bi trebala biti stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN). Američki predsjednik rekao je kako ga je Kan upoznao s japanskim akcijama vezanim uz pripremu mogućeg članstva u inicijativi za slobodnu trgovinu Transpacifičkog partnerstva (TPP) te da će američki i japanski pregovarači raditi zajedno. Washington želi da se Japan pridruži TPP-u kojega podupiru SAD, no Kan se suočava s prosvjedom nekolicine članova parlamenta iz njegove vladajuće stranke koji su zabrinuti ljutnjom politički snažnih poljoprivrednih skupina koje se tome protive.

DŽAKARTA - Broj mrtvih u erupciji vulkana Merapi u Indoneziji koja je počela 26. listopada popeo se na 240, objavio je u subotu dužnosnik sigurnosnih službi. "Prema najnovijim podacima u erupciji Merapija poginulo je 240 osoba. Gotovo 390.000 osoba moralo je napustiti domove" i smjestiti se u privremena skloništa, kazao je neimenovani dužnosnik. Vlasti su zabranile stanovnicima povratak u naselja jer je vulkan još aktivan i nepredvidljiv. Spasioci su u subotu otkrili nova tijela na području vulkana smještena blizu velikog grada Yogyakarte, u središnjem dijelu otoka Java, dodao je taj dužnosnik. U petak navečer vulkan je jedan sat izbacivao nove oblake pepela koji su dosezali udaljenost od 10 kilometara od kratera.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙