FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 16. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15.30 sati:

BRUXELLES - Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u utorak u Bruxellesu sa supredsjedateljem Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska Gunnarom Hoekmarkom s kojim je razgovarao o naporima na ispunjavanju plana da se pristupni pregovori Hrvatske s Europskom unijom završe u prvoj polovici sljedeće godine. Jandroković u utorak sudjeluje na konferenciji o jugoistoku Europe, naslovljenoj "Balkan u srcu Europe", koju u Europskom parlamentu organizira klub zastupnika Europske pučke stranke. Hoekmark je rekao da Hrvatska treba biti model za ostale zemlje zapadnog Balkana, posebno istaknuvši važnost dovršetka posla u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava.

Na pitanje o mogućnosti da Hrvatska i Island zajedno uđu u EU-u, Hoekmark je rekao da obje zemlje trebaju biti ocijenjene prema vlastitim zaslugama. "Ako Island uspije sustići Hrvatsku tako da mogu zajedno ući, onda dobro, ali ne želim da se ulazak Hrvatske odgađa zbog drugih čimbenika. Stoga ističem važnost poglavlja o pravosuđu, kako bi se otklonili svi alibiji i argumenti za odgodu", rekao je.

BEČ - Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko ocijenio je u utorak u Beču da je političko ozračje u regiji mnogo bolje nego prije upozorivši istodobno na potrebu bržeg napredovanja BiH u provođenju reformi i na opasnost zaostajanja za susjedima. Političko ozračje u regiji je mnogo bolje nego prije, proces suradnje i pomirbe dobro se razvija, a tome pridonosi posebno hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji unosi novo ozračje u regiji, kao i srpski predsjednik Boris Tadić, rekao je Inzko. Ivo Josipović je prvi hrvatski predsjednik koji je posjetio Banjaluku, istaknuo je na konferenciji za novinstvo u zgradi austrijskog ministarstva vanjskih poslova visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH. BiH bi mogla biti uskoro okružena kandidatima ili članicama EU, kazao je Inzko dodavši da će Hrvatska za godinu ili dvije postati njezina članica. Austrijski diplomat upozorio je da BiH mora brže napredovati te da ne smije zaostajati za susjedima.

TEHERAN - Iran je u utorak optužio za špijunažu dvojicu Nijemaca uhićenih u listopadu dok su intervjuirali sina Iranke osuđene na smrt kamenovanjem, objavili su sudski izvori o slučaju koji bi uz nuklearni program mogao postati novi prijepor između Islamske Republike i Zapada. Dvojicu Nijemaca, koji su u Iran ušli s turističkim vizama, sud je optužio da su predstavljajući se kao turisti ilegalno intervjuirali sina 43-godišnje Sakineh Moahamadi Aštijani, optužene za preljub i osuđene na smrt.

RIM - Oko pet milijuna stanovnika Sjeverne Koreje tijekom 2010. i 2011. neće imati dovoljno hrane, unatoč boljoj žetvi i laganom povećanju količine živežnih namirnica, stoji u izvješću FAO-a objavljenom u utorak. U zemlju bi trebalo trebati uvesti 867.000 tona žitarica za razdoblje od studenoga 2010. do listopada 2011., no vlada namjerava uvesti samo 325.000 tona, što je 542.000 tona manje od potrebnog, prema izračunu FAO-a i PAM-a (Svjetski program za hranu).

ZAGREB - Hrvatsko ojkanje, ostatak prastarog ilirskog i prailirskog pjevanja s područja antičke Dalmacije (današnja Dalmacija, BiH i Crna Gora), koje su Hrvati usvojili i sačuvali, od utorka se nalazi na UN-ovoj listi kulturne tradicije kojoj je potrebna hitna zaštita. Oko 400 državnih izaslanika, predstavnika civilnog društva i promatrača je odluku o zaštiti ojkanja donijelo na 5. zasjedanju UNESCO-vog Međuvladinog odbora za zaštitu nematerijalne kulturne baštine u Nairobiju, Keniji.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙