FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15.30

Autor: dger
ZAGREB, 15. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15.30 sati:

ZAGREB - Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković potvrdio je u ponedjeljak da je Hrvatska dobila pismo baselske Banke za međunarodna poravnanja vezano uz zahtjev za posredovanjem u sporu sa Slovenijom u pogledu stare devizne štednje u Ljubljanskoj banci te kazao kako će se nakon analize pisma odlučiti o idućim koracima Hrvatske. "Ministar Šuker dobio je to pismo, proanalizirat ćemo točno koje su poruke koje smo dobili iz Basela, i onda vidjeti koji su sljedeći koraci", rekao je kratko Jandroković novinarima nakon današnje sjednice vlade. Mediji navode da je Banka za međunarodna poravnanja odbila zahtjev Hrvatske da posreduje u sporu sa Slovenijom.

BEOGRAD - Glavni tužitelj Haaškog tribunala Serge Brammertz u ponedjeljak je u beogradskom Posebnom sudu izjavio kako je uhićenje haaškog bjegunca Ratka Mladića "prioritet broj jedan" tog suda te da, kada je riječ o potrazi za Mladićem i drugim preostalim bjeguncem – Goranom Hadžićem, postoje područja u kojima je moguće i potrebno učiniti više. Brammertz je, u obraćanju novinarima nakon sastanka sa srbijanskim tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, naveo da tribunal surađuje sa srbijanskim vlastima ne bi li se došlo do toga zašto još uvijek nisu uhićeni, koji su nedostaci u istrazi i tko je taj tko pruža pomoć i zaštitu Mladiću i Hadžiću. Odgovarajući na pitanje o pretpostavkama o tome gdje se krije Mladić, Brammertz je rekao da je "glavna radna hipoteza da je rješenje za njegovim uhićenjem u Beogradu". "Operativne aktivnosti nisu naravno koncentrirane samo na Srbiju, već i na druga područja, ali naša glavna radna hipoteza i dalje je da su odgovor i putokaz do njegova uhićenja u Srbiji", kazao je Brammertz.

KARLSRUHE - Predsjednica njemačkih kršćanskih demokrata Angela Merkel u ponedjeljak je na kongresu stranke u Karlsruheu branila svoje odluke o nuklearnim centralama i porezima te kazala da je unatoč impresivnom oporavku Njemačka danas iza Kine po izvozu te pozvala političke protivnike da se prilagode promjenama, javljaju agencije. "Odluke što smo ih donijeli ove jeseni mogu se isprva činiti apsolutno prijepornima", no "s vremenom će se vidjeti da su nužne i u konačnici će" uvjeriti ostale u ispravnost, rekla je Merkel pred tisuću izaslanika svojih kršćanskih demokrata koji bi je kasnije trebali ponovo izabrati za predsjednicu stanke. "Stvari moramo rješavati po redu, najprije moramo ojačati proračun i pojednostavniti fiskalni sustav, a zatim smanjiti poreze", rekla je Merkel i poručila "ne smijemo živjeti na teret budućih generacija". U govoru duljem od sata Merkel je rekla da je u jednoipolgodišnjoj vladavini CDU-a i FDP-a dosad postignuto mnogo te je naglasila veličinu njemačkog uspjeha.

MADRID - Francuska i Egipat, supredsjedateljice Mediteranske unije, i Španjolska odlučile su odgoditi summit u Barceloni zbog blokade bliskoistočnog mirovnog procesa, objavila je u ponedjeljak španjolska vlada. Sastanak na vrhu trebao se održati u subotu u Barceloni uz sudjelovanje 43 šefova država i vlada iz Europske unije i mediteranskih zemalja izvan EU. Zbog blokade mirovnog procesa na Bliskom istoku "zadovoljavajuće sudjelovanje" neće biti moguće, objavio je ured španjolskog premijera u ponedjeljak. To je već druga odgoda summita koji se isprva trebao održati u lipnju, no odgođen je kada je nekoliko arapskih zemalja najavilo bojkot zbog prisutnosti izraelskog ministra vanjskih poslova Avigdora Liebermana.

RIM - Četiri člana vlade Silvija Berlusconija, bliskih suradnika njegova bivšeg saveznika Gianfranca Finija, u ponedjeljak su podnijela ostavke na dosadašnje dužnosti, što je potez koji nije dovoljan da bi se govorilo o potencijalnom padu vlade, no povezan je s izglasavanjem povjerenja u parlamentu. Finijeva stranka, Budućnost i sloboda za Italiju obavijestila je o tomu da će ministar za europsku politiku Andrea Ronchi, zamjenik ministra za ekonomski razvoj zemlje Adolfo Urso te državni tajnici ministarstva poljoprivrede Antonio Buonfiglio i zaštite okoliša Roberto Menia, podnijeti ostavke na dosadašnje dužnosti.

KABUL - Broj žrtava snaga NATO-a u Afganistanu porastao je na pet tijekom vikenda, što je najsmrtonosniji napad na strane vojnike u posljednjih šest mjeseci. ISAF je najprije objavio da su tri vojnika poginula na istoku Afganistana sukobima s talibanima, no u ponedjeljak je broj povišen na pet. Rastuće nasilje šalje upozoravajuću poruku uoči summita NATO-a u koji počinje u petak u Lisabonu. Afganistan će biti glavna tema sastanka na vrhu u vrijeme kada su brojni europski čelnici izloženi pritisku skeptične javnosti da opravdaju svoju potporu ratu koji traje već devet godina.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙