FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 12. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta u 15.30 sati:

YOKOHAMA - Američki predsjednik Barack Obama u petak je doputovao u Japan gdje će sudjelovati u radu summita Azijsko-pacifičkog foruma za gospodarsku suradnju (APEC), izvijestile su agencije. Predsjednički Air Force One sletio je u zračnu luku Haneda, smještenu na pola puta između Tokija i Yokohame gdje će se u subotu i nedjelju održati summit kojemu će prisustvovat 21 šef država i vlada Apec-A. Obama u Seulu upravo sudjeluje na summitu ekonomski najmoćnijih zemalja svijeta G20. Tijekom vikenda, na marginama summita Obama će razgovarati s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim i japanskim premijerom Naotom Kanom.

SEUL - Predsjednici Europske unije Herman Van Rompuy i Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavili su da su "zadovoljni rezultatima" summita G20 koji je u petak završio u Seulu. "Zadovoljni smo rezultatima summita. EU je želio da se na summitu postigne napredak u zajedničkim akcijama radi poticanja globalnog rasta i zapošljavanja", priopćili su Van Rompuy i Barroso. Čelnici EU-a zadovoljni su obvezama koje je preuzeo G20 u suzbijanju protekcionizma, okončanju pregovora iz ciklusa Dohe i tečajevima kao i njihovim pozivom na postizanje pozitivnog rezultata summita o klimi koji će se odvijati krajem mjeseca u Cancunu, u Meksiku. Sljedeći summit G20 održat će se 3. i 4. studenoga 2011. u Cannesu.

SARAJEVO - Povjerenica EU-a za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem izjavila je u u petak u Sarajevu kako je ukidanje viza za građane BiH i Albanije koji putuju u države-članice Schengenskog sporazuma priznanje i nagrada za sva postignuća na planu uspostave vladavine zakona u tim zemljama, no istodobno je upozorila kako će Europska komisija pozorno motriti provedbu te odluke i odmah reagirati u slučaju zloporaba bezviznog režima. Europska se povjerenica za unutarnje poslove tijekom dana sastala s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, ministrom sigurnosti Sadikom Ahmetovićem i ministrom pravosuđa Barišom Čolakom kako bi se uvjerila da će bosanskohercegovačke vlasti na odgovarajući način informirati svoje građane o pravilima bezviznog režima koja se moraju poštovati.

LJUBLJANA - Dva bivša slovenska premijera pomirila su se u petak na sudu nakon što je Anton Rop povukao izjavu da je Janez Janša "dogovarao" granične incidente u Piranskom zaljevu u koordinaciji s nekadašnjim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, a sve u cilju pobjede na parlamentarnim izborima 2004. godine. "Tužena stranka je povukla izjavu i izrazila žaljenje", rekao je Janša nakon izlaska iz sudnice, te izrazio svoje zadovoljstvo takvim raspletom. Nagodbom o kojoj su se na sudu dogovorili Ropovi i Janšini odvjetnici tako je bez izricanja presude završen višegodišnji spor između dvaju bivših premijera.

VARŠAVA - Zasjedanje Parlamentarne skupštine NATO-a počelo je u petak u Varšavi, a glavne teme skupa su misija Sjevernoatlantskog saveza u Afganistanu i strateško partnerstvo s Rusijom. Petodnevno zasjedanje održava se uoči ključnog summita NATO-a u Lisabonu planiranog za 19. i 20. studenoga na kojemu će dužnosnici razmotriti strategije za stabilizaciju stanja u Afganistanu kao i za izgradnju novog odnosa s Rusijom. Oko 300 parlamentaraca iz 28 zemalja članica NATO-a sudjeluje na zasjedanju u Varšavi.

BEČ - Austrijskom prijestolnicom upravljat će, prvi put u povijesti, socijaldemokrati (SPOe) i Zeleni koji su u petak pristali sklopiti koaliciju nakon listopadskih izbora na kojima je SPOe izgubio apsolutnu većinu, a neočekivano dobro plasirale su se stranke krajnje desnice. U petak dogovoreni crveno-zeleni savez prvi je uspostavljen na regionalnoj razini u Austriji u kojoj su uobičajene koalicije socijaldemokrata i konzervativnih kršćanskih demokrata (OeVP), piše AFP. Dužnost dogradonačelnika prvi put preuzima useljenik, a to je čelnica Zelenih Maria Vassilakou, podrijetlom iz Grčke koja će biti odgovorna za transport, urbanizam, zaštitu okoliša i energetiku. Michael Haeupl i dalje će biti gradonačelnik, a tu dužnost obnaša od 1994.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙