FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 21 sat

Autor: dger
ZAGREB, 14. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat:

ZAGREB - Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren potvrdio je u nedjelju da je u kabinet predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa stiglo pismo bivšega hrvatskoga premijera Ive Sanadera u vrijeme dok je predsjednik Europske komisije sudjelovao na summitu čelnika zemalja G20 u Seulu. Vandoren je to izjavio za Hrvatski radio, a njegova izjava prenesena je u večerašnjem središnjem Dnevniku HTV-a gdje je rečeno kako je Vandoren napomenuo da to pismo predsjedniku Europske komisije baš nije bio prioritet te da će se o njemu razgovarati tek za nekoliko dana. "Bivši premijer Sanader zaključio je da treba informirati lidere kojima je pisao", izjavio je Vandoren dodajući da je to "Sanaderovo pravo, njegov izbor" te da ne može reći ništa više od toga. "Mi se zauzimamo za pravdu u društvu. Ako postoje ozbiljne indicije o kršenju zakona onda se svi slučajevi moraju istražiti, ali to nije pitanje političke motiviranosti", rekao je Vandoren.

KARLSRUHE - Njemačka kancelarka Angela Merkel u nedjelju je javno poduprla svojeg ministra financija Wolfganga Schaeublea u trenutku kada su unutar Kršćansko demokratske unije (CDU) oboje pred svojevrsnim testom popularnosti. Merkel će se u ponedjeljak i utorak na godišnjem kongresu CDU-a u Karlsruheu založiti za oštru kontrolu vladinih troškova te za planove svojega kabineta kojim se predviđa smanjenje broja vojnika Bundeswehra za četvrtinu, s 250.000 na 180.000, što bi, među ostalim omogućilo konsolidiranje državnoga proračuna, odnosno smanjenje sredstva namijenjenih oružanim snagama. Kancelarka će također zatražiti svoj reizbor na mjestu stranačke čelnice, a u prilog joj ide činjenica da je jedini kandidat.

ŽENEVA - Oslobađanje mianmarske oporbene čelnice Aung San Suu Kyi trebalo bi biti prva etapa na putu istinskih promjena u zemlji, izjavio je u nedjelju posebni izvjestitelj za ljudska prava u Mianmaru Tomas Ojea Quintana. U pisanoj izjavi Quintana je ocijenio da je oslobađanje Aung San Suu Kyi "važno zbog osobne sudbine" dobitnice Nobelove nagrade za mir. "Ali i zato što bi moglo biti simbol istinskog pomaka prema poboljšanju stanja ljudskih prava u Mianmaru", dodao je stručnjak koji ima mandat UN-ova Vijeća za ljudska prava. Quintana je poželio da njezino oslobađanje bude "prigoda za istinsku nacionalnu pomirbu i demokratske promjene" u zemlji. Usto je zatražio oslobađanje drugih političkih zatočenika u Mianmaru.

WASHINGTON - Afganistanski predsjednik Hamid Karzai pozvao je u intervjuu objavljenom u nedjelju SAD da smanji vojne operacije u Afganistanu. "Došlo je vrijeme za smanjenje vojnih operacija", rekao je Karzai listu The Washington Post. Dodao je da stanovništvo Afganistana nije u stanju nositi se s tako masovnom vojnom prisutnošću i želi da se prekine "uočljivost" vojnika u svakodnevnom životu. Karzai je rekao da mu nije namjera kritizirati SAD, nego vjeruje da iskrenost može pomoći odnosima dviju zemalja. Istaknuo je da njegov narod postaje nestrpljiv zbog rata koji traje gotovo deset godina. Karzai posebno želi da se prekine s noćnim racijama stranih vojnika po domovima Afganistanaca. "Afganistanci ne vole te racije, ako se one provode trebali bi ih obavljati afganistanska vlada prema afganistanskim zakonima", naglasio je.

DAMASK - Sirijski ministar vanjskih poslova Valid Mualem rekao je u nedjelju da Izrael ne želi mir, a odao je poštovanje Iranu i Siriji koje je nazvao žrtvama "urote" zapadnih zemalja. "U Izraelu nema partnera za mir", rekao je Mualem u Damasku, osudivši "politiku kolonizacije (palestinske zemlje), judaizaciju Jeruzalema i embargo kojemu je izložen Pojas Gaze". "Izrael i njegovi pokrovitelji jedini su krivci za zastoj mirovnog procesa", dodao je. Mualem je tako uzvratio izraelskom kolegi Avigdoru Liebermanu koji je u četvrtak izrazio sumnju u spremnost Damaska na mir, u prigodi posjeta Golanskoj visoravni koju je Izrael okupirao 1967. i koje povrat Sirija želi u cijelosti.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙