FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina zagovara širu upotrebu juana u međunarodnim plaćanjima

Autor: vmom
PEKING, 15. studenog 2010. (Hina/AFP) - Kina bi trebala smanjiti ovisnost o valutama međunarodnih rezervi koje su pridonijele nestabilnosti svjetskog monetarnog sustava, kazao je u ponedjeljak dužnosnik kineske središnje banke.

Jin Zhongxia, zamjenik glavnog direktora međanarodnog odjela Narodne banke Kine, ustvrdio je da bi šira primjena juana u međunarodnim plaćanjima pomogla smanjiti rizike, piše tamošnji dnevnik China Daily.

"Postojeći međunarodni monetarni sustav, usredotočen na nekolicinu rezervnih valuta, prilično je nestabilan", prenosi taj list njegove ocjene.

Jin je izrazio zabrinutost u vezi dolara kojemu vrijednost slabi posljednja tri tjedna, te u vezi novog poteza američke središnje banke (Fed) o ubrizgavanju 600 milijardi dolara u gospodarstvo putem kupovine državnih obveznica, što bi u konačnici moglo rezultirati daljnjim slabljenjem američke valute.

Prekomjerno tiskanje rezervnih valuta dovodi gospodarstva u nastajanju u dilemu, kazao je Jin.

Kineski dužnosnici opetovano su iskazivali zabrinutost u vezi novog Fedovog plana, upozoravajući da bi mogao izazvati val spekulativnih ulaganja u gospodarstva u nastajanju.

Gospodarstva koja domaću valutu vežu za rezervne valute suočit će se u takvim okolnostima s povećanim rizikom priljeva kapitala, nastanka 'balona' na tržištima kapitala i inflatornim rizicima, upozorio je.

S druge bi se strane zemlje čiji se tečajevi valuta slobodno formiraju na tržištu mogle suočiti s fluktuacijama valutnog tečaja, rastućim trgovinskim troškovima i promjenjivim gospodarskim uvjetima, tumači dalje Jin.

Prekogranična plaćanja u juanima, kako je kazao, u praksi smanjuje rizike fluktuacija tečajeva valuta za kineske trgovinske partnere.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙