FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski trgovinski višak pridodaje pritiscima na juan uoči summita G20

Autor: gvla
PEKING, 10. studenog 2010. (Hina/AFP) - Kineski je trgovinski višak u listopadu ponovno porastao uslijed rasta izvoza i uvoza na godišnjoj razini, što je pridodalo pritiscima na vladu u Pekingu da dopusti jačanje juana, pokazuju u srijedu objavljeni službeni podaci.

Prema podacima kineske carinske uprave, trgovinski je višak u listopadu uvećan na 27,15 milijardi dolara.

Izvoz je porastao 22,9 posto na godišnjoj razini, na ukupno 135,98 milijardi dolara, dok je uvoz uvećan 25,3 posto, na 108,83 milijarde dolara, ističe se nadalje u tom izvješću, objavljenom uoči summita čelnika G20 u Seulu čiji će naglasak biti uspostava ravnoteže u posrnulom globalnom gospodarstvu.

Ti bi podaci, u kombinaciji s američkim izvješćem koje se očekuje kasnije danas a koje bi trebalo pokazati trgovinski deficit od oko 45 milijardi dolara, mogli izazvati novu raspravu oko trgovinskih neravnoteža, ocjenjuje viši strateg Royal Bank of Canada Brian Jackson.

"Razlike u globalnim trgovinskim ravnotežama predstavljaju ključni problem koji će vjerojatno privući pozornost viših dužnosnika na sastanku u Seulu", kazao je Jackson.

"Te će suprotnosti vjerojatno ojačati međunarodne pritiske na Kinu da što prije dopusti jačanje juana i time doprinese poticanju globalnog gospodarskog oporavka".

Kritičari upozoravaju da je juan podcijenjen čak 40 posto, što kineskim izvoznicima daje nepoštenu prednost u odnosu na konkurenciju čineći njihove robe umjetno jeftinima.

(Hina) xgvla yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙