FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 15. studenog 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

PARIZ

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u nedjelju je, 18 mjeseci prije održavanja predsjedničkih izbora u zemlji, imenovao članove nove vlade, među kojima su, uz dosadašnjeg premijera Francoisa Fillona, ministrica vanjskih poslova Michele Alliot-Marie i ministar obrane Alain Juppe, izvijestili su službeni izvori. Juppe, bivši premijer i aktualni gradonačelnik Bordeauxa, zamijenio je na dužnosti ministra obrane Hervea Morina i postao drugi čovjek u vladi. Michelle Alliot-Marie imenovana je na mjesto ministrice vanjskih poslova umjesto Bernarda Kouchnera. Alliot-Marie je u sastavu bivše vlade bila ministrica pravosuđa. Promatrači komentiraju kako je sastav nove vlade orijentiran više "udesno" u odnosu na prethodni.

ATENA

Socijalistička stranka na vlasti Georgesa Papandreua odnijela je tijesnu pobjedu u drugome krugu lokalnih izbora održanim u nedjelju, obilježenim iznimno slabim odazivom birača od 50 posto, što je odraz njihova nezadovoljstva uzrokovanog oštrim mjerama štednje i reformama u zemlji. Vladajući socijalisti pobijedili su u većini grčkih regija u kojima su se danas održali lokalni izbori, a Atena je nakon 24-godišnje dominacije desnice nakon drugog kruga, "skrenula" ulijevo. Kandidati koje podupire vladajući PASOK vode u osam od 13 regija, a konzervativna Nova demokracija u pet, rekao je predstavnik tvrtke koja se bavi istraživanjem javnog mišljenja. Vrlo tijesna borba između vladajućeg PASOK-a i Nove Demokracije očekivala se u važnoj regiji Atici, u kojoj se nalazi Atena i 30 posto stanovništva Grčke, a ondje su, prema prvim prijevremenim rezultatima u vodstvu socijalisti.

ZAGREB

Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren potvrdio je u nedjelju da je u kabinet predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa stiglo pismo bivšega hrvatskoga premijera Ive Sanadera u vrijeme dok je predsjednik Europske komisije sudjelovao na summitu čelnika zemalja G20 u Seulu. Vandoren je to izjavio za Hrvatski radio, a njegova izjava prenesena je u večerašnjem središnjem Dnevniku HTV-a gdje je rečeno kako je Vandoren napomenuo da to pismo predsjedniku Europske komisije baš nije bio prioritet te da će se o njemu razgovarati tek za nekoliko dana. "Bivši premijer Sanader zaključio je da treba informirati lidere kojima je pisao", izjavio je Vandoren dodajući da je to "Sanaderovo pravo, njegov izbor" te da ne može reći ništa više od toga. "Mi se zauzimamo za pravdu u društvu. Ako postoje ozbiljne indicije o kršenju zakona onda se svi slučajevi moraju istražiti, ali to nije pitanje političke motiviranosti", rekao je Vandoren.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙