FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč: otvorena Knjižnica Hrvatskog centra - Franjo Rotter

Autor: nkot
ZAGREB, 22. listopada 2010. (Hina) - Knjižnica Hrvatskog centra – Franjo Rotter, koja će u statusu javne knjižnice biti uključena u savez javnih knjižnica Austrije, otvorena je u četvrtak u prostorijama Gradišćansko-hrvatskog centra u Beču, priopćilo je u petak Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).

Knjižnicu je u okviru austrijskog tjedna čitanja "Austrija čita – biblioteka kao mjesto susreta'", otvorio hrvatski veleposlanik u Austriji Zoran Jašić, a pod pokroviteljstvom hrvatskog ministra kulture Bože Biškupića i savezne ministrice za obrazovanje, umjetnost i kulturu Austrije Claudie Schmied.

Otvorenje Knjižnice Hrvatskog centra – Franjo Rotter ostvareno je višegodišnjim nastojanjima Gradišćansko-hrvatskog centra u suradnji s nizom hrvatskih institucija koje su (Ministarstvom kulture, Gradom Zagrebom, Maticom hrvatskom, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu, Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija) koje su donacijama knjiga omogućili opremanje biblioteke.

Prema priopćenju, veleposlanik Jašić rekao je da je otvaranjem knjižnice uspješno zaokružena još jedna dionica dugogodišnje bliske suradnje između Hrvata u Hrvatskoj s Hrvatima i gradišćanskim Hrvatima u Austriji.

Istaknuo je da otvorenje javne hrvatske knjižnice u glavnom gradu Austrije predstavlja značajan doprinos afirmaciji hrvatske kulture u Beču kao gradu u kojem zemlje srednje i jugoistočne Europe ulažu izrazito velike napore u afirmaciju svoje kulture, posebice putem djelovanja kulturnih instituta.

Veleposlanik Jašić također je istaknuo da je knjiga posebice za male narode koji nisu odlučujući u stvaranju svjetskih trendova u književnosti i znanosti, moćno sredstvo za očuvanje njihove kulture i identiteta.

Na život i djelovanje Franje Rottera (1970.- 2002.), kroatista, povjesničara književnosti i pjesnika porijeklom iz Gradišća, koji je usprkos kratkom životnom vijeku pružio značajan doprinos kulturnoj i znanstvenoj afirmaciji gradišćanskih Hrvata u Beču, podsjetili su njegovi profesori sa Sveučilišta u Beču Radoslav Katičić i Branislava Zaradić, navodi se u priopćenju MVPEI-a.

(Hina) xpp/xbcav ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙