FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tema Tjedna talijanskoga jezika "Jezik kao prijatelj: talijanski, mi i drugi"

Autor: ipet
ZAGREB, 19. listopada 2010. (Hina) - Tema ovogodišnjega 10. Tjedna talijanskoga jezika, koji se u svijetu obilježava od 18. do 24. listopada, je "Jezik kao prijatelj: talijanski, mi i drugi", a u Hrvatskoj će se obilježiti nizom priredaba u četiri grada - Puli, Splitu, Zagrebu i Zadru.

Jubilarnom tjednu u Hrvatskoj će se prvi put pridružiti dvije splitske gimnazije u kojima se predaje talijanski jezik - II. Gimnazija i Gimnazija Leonardo da Vinci, gdje će se održati brojne projekcije, izložbe fotografija i pjesnička čitanja u suradnji s Gradskom knjižnicom "Marka Marulića", priopćio je danas Talijanski institut za kulturu iz Zagreba (Instituto Italiano di Cultura di Zagabria).

Središnji događaj u Zagrebu bit će znanstveni skup u četvrtak i petak, 21. i 22. listopada, na Filozofskom fakultetu. Glavne teme skupa bit će: talijanska književnost u Švicarskoj, nova književnost pisaca imigranata i talijanska književnost talijanske manjine u Hrvatskoj. Skup će biti zaključen okruglim stolom o temi "Talijanska književnost: prostor, znak i naracija novih procesa identiteta".

U sklopu Zagreb Film Festivala danas i sutra bit će prikazan najnagrađivaniji talijanski film u ovoj godini - film "La prima cosa bella" ("Najljepša") redatelja Paola Virzija, i to večeras u kinu "Tuškanac", a sutra u Art-kinu Metropolis.

Zadarska događanja uključuju i otvorenje izložbe razglednica "Zara", projekciju filmova, predstavljanje knjige "Venecija i Dalmacija ujedinjene kroz povijest, gastronomiju, tradiciju" te večerašnju izvedbu skice-parodije jednočinke Giuseppea Sabalicha "Sempre in Pretura" u Kazalištu lutaka.

Događanja u Puli bit će, pak, posvećena talijanskoj autorskoj pjesmi, a u znaku drugoga tradicionalnog događaja tjedna - Dana lektora, koji vrjednuje djelatnost lektora koje talijansko Ministarstvo vanjskih poslova upućuje na strana sveučilišta da predaju talijanski jezik.

Tjedan talijanskoga jezika pokrenulo je talijansko Ministarstvo vanjskih poslova u suradnji s raznim institucijama i ustanovama, a održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Talijanske Republike Giorgia Napolitana.

Svake godine fokusiran je na određeni vid talijanske kulture, a kako se ističe u priopćenju talijanskoga Ministarstva vanjskih poslova, izborom ovogodišnje teme Tjedna - "Jezik kao prijatelj: talijanski, mi i drugi", želi se "ostvariti idealna poveznica sa 150. obljetnicom ujedinjenja Italije koja se obilježava 2011.".

(Hina) pp/xipet ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙