FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novo izdanje knjige "Kao da me nema" Slavenke Drakulić

Autor: vlar
ZAGREB, 23. listopada 2010. (Hina) - Novo izdanje knjige Slavenke Drakulić "Kao da me nema" o žrtvama silovanja tijekom rata u Bosni i Hercegovini te istoimeni film snimljen po toj knjizi redateljice Juanite Wilson predstavljeni su danas u knjižari Profil.

Povod za predstavljanje knjige, objavljene prije deset godina, večerašnja je premijerna projekcija filma na Zagreb Film Festivalu (ZFF).

Uz redateljicu Juanitu Wilson, gošću ZFF-a, na predstavljanju su sudjelovali autorica knjige Slavenka Drakulić, filmski kritičar Nenad Polimac te filozofkinja Nadežda Čačinović.

Kritičar Nenad Polimac istaknuo je kako i knjiga i film, s obzirom na različitost medija, s različitih stajališta obrađuju traumatiziranost ratnih žrtava. Redateljica Wilson temi pristupa kao promatrač, dok Slavenka Drakulić suptilno inzistira na detaljima traume, neprenosivima na filmsko platno. Svatko od autora, međutim, u sklopu svojih narativnih postupaka, uspio je ostvariti dojmljivo djelo koje i gledatelju i čitatelju ostavljaju prostora za dopisivanje i dočitavanje, zaključio je Polimac.

Redateljica Wilson istaknula je zanimljivost teme u istraživanju dubine zla, ali i ljubavi koji postoje u svakom čovjeku. "U prvom redu na filmsko sam platno htjela prenijeti koncept otupljujućeg straha, kao dominantnu emociju koja prevladava u cijeloj atmosferi knjige i filma", istaknula je. Angažman domaćih, bosanskohercegovačkih i makedonskih glumaca, objasnila je željom za postizanjem autentičnosti.

Autorica knjige Slavenka Drakulić istaknula je da se u oba djela radi o angažiranoj umjetnosti, posvećenoj svim silovanim ženama s porukom "da se ne zaboravi".

(Hina) xvl ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙