FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Skoplju otvorena izložba "Suvremeni hrvatski crtež"

Autor: ipet
SKOPLJE, 9. studenog 2010. (Hina) - Izložbu "Suvremeni hrvatski crtež", na kojoj je predstavljeno 70 hrvatskih umjetnika s po dva rada, otvorio je večeras u Muzeju suvremene umjetnosti u Skoplju hrvatski ministar kulture Božo Biškupić, istaknuvši da je to još jedna potvrda izvrsne suradnje Hrvatske i Makedonije u području kulture.

S hrvatskim ministrom slaže se i njegova makedonska kolegica Elizabeta Kančevska-Milevska, a dvoje ministara kulture istaknuli su i izvrsnu suradnju dviju zemlja u svim područjima.

Reprezentativna i panoramska izložba suvremenoga hrvatskog crteža pobudila je veliko zanimanje i okupila u Muzeju suvremene umjetnosti brojne posjetitelje, a ravnateljica Eliza Šulevska izrazila je zadovoljstvo što je muzej suvremene umjetnosti domaćin izložbe.

U izboru povjesničara umjetnosti akademika Tonka Maroevića predstavljeni su tako različiti stilski izričaji - od figuracije i naivne umjetnosti do minimalizma i geometrijske apstrakcije.

Po riječima ministra Biškupića, izložba svjedoči o osebujnu kreativnu kontinuitetu crteža kao umjetničkoga izraza u hrvatskoj umjetnosti, a odabirom je uspostavljen dijalog između radova klasika hrvatske umjetnosti s umjetničkim koncepcijama mlađe generacije te potvrđen pluralitet stilskih opredjeljenja.

Crtež koji se nalazi u ishodištu svakog umjetničkoga djela posjeduje pak dugu tradiciju u hrvatskoj kulturi koja uključuje podjednako baštinu latinskih i glagoljaških kodeksa i inkunabula, romaničke i gotičke manuskripte i minijature te velikoga majstora minijature Jurja Julija Klovića.

Izložba "Suvremeni hrvatski crtež" priređena je na poticaj hrvatskog ministarstva kulture kako bi se predstavili hrvatski umjetnici različitih poetika, naraštaja i senzibiliteta koji su svoj umjetnički izričaj pronašli upravo u toj likovnoj disciplini.

Izložba je do sada gostovala u dvadesetak zemalja na gotovo svim kontinentima pa je tako prošle godine bila predstavljena u Južnoafričkoj Republici (Pretorija, Johanesbourg), Mađarskoj (Budimpešta, Šopron, Pečuh), Srbiji (Subotica) i Maleziji (Kuala Lumpur i Georgetown).

(Hina) xipet ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙