FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skoplje: Van Rompuy pozvao Skoplje da riješi razmirice s Grčkom

Autor: mhaj
SKOPLJE , 19. listopada 2010. (Hina/AFP) - Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy u utorak je pozvao Skoplje da iskoristi priliku za rješenje razmirica s Grčkom kada je riječ o imenu Makedonija, no istodobno je kazao kako je zadovoljan reformama što ih je Makedonija postigla u procesu približavanja EU-u.

"Vjerujem da postoji velika prilika da se uskoro dođe do rješenja problema te da je sada, kada se zemlja nalazi pred vratima Europe, ne treba propustiti", izjavio je.

U pogledu spora s Grčkom o imenu zemlje kazao je da će EU nastaviti podupirati proces pronalaska obostrano prihvatljivog rješenja te je poručio kako Skoplje ne treba propustiti mogućnost za što skorije otvaranje europskih vrata.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim istaknuo je da Skoplje treba nastaviti s reformama.

"EU podupire europsko opredjeljenje Makedonije. Istodobno imamo određena očekivanja kada je riječ tempu procesa reformi. Potaknuo sam premijera da uloži dodatne napore i energiju u svim aktivnostima i reformama na putu prema realizaciji europske perspektive", rekao je Van Rompuy.

On smatra kako se proširenje EU-a treba temeljiti na postignućima zemalja kandidatkinja u pogledu neovisnosti sudstva, poboljšanja učinkovitosti javne administracije, poštovanja slobode izražavanja te provedbe Ohridskog dogovora (između skopskih vlasti i makedonskih Albanaca).

Gruevski je istaknuo kako smatra da je ovaj posjet snažna potpora eurointegraciji Makedonije te nastavak procesa proširenja koji bi pridonio proširenju područja mira, sigurnosti i prosperiteta u Europi.

(Hina) xmh ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙