FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar potonuo nakon objave Fedova plana za kupovinu imovine

Autor: gvla
LONDON, 4. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Dolar je u četvrtak potonuo prema ostalim ključnim valutama na međunarodnim tržištima, kliznuvši na najnižu razinu prema euru u 10 mjeseci nakon što je američka središnja banka objavila detalje planirane kupovine imovine radi ubrizgavanja dodatne likvidnosti u posustalo američko gospodarstvo.

Euro je prema dolaru ojačao oko 0,7 posto, dosegnušvi 1,4237 dolara. Nakratko je dotaknuo i najvišu razinu u devet mjeseci prema zelenoj novčanici od 1,4243 dolara.

Dolar je izgubio na vrijednosti i prema jenu, nešto blažih 0,2 posto, te se njime trgovalo po 80,90 jena.

Potonuo je i na najnižu razinu prema australskom imenjaku od 28 godina, od 1,0099 američkih za jedan australski dolar.

Tržište je zaključilo da je Fed-ova odluka o kupnji obveznica u idućih osam mjeseci za 600 milijardi dolara kako bi se snizili troškovi financiranja, potaknulo kreditiranje i ubrzao rast gospodarstva, u skladu s očekivanjima. Ona podrazumijeva pojačanu opskrbu dolarima, što će vjerojatno dodatno pritisnuti njihovu vrijednost.

Fedov plan usmjerio je pozornost i na očekivanu pojačanu upotrebu dolara u vezanoj trgovini valutama, u kojoj se dolari koriste za kupovinu na tržištima robe, te onima gospodarstava u nastajanju kao i valuta s višim prinosima. To je pritisnulo zelenu novčanicu na najnižu razinu prema australskom imenjaku u 28 godina, te na novu najnižu razinu u 10 mjeseci prema euru.

"Prijeti opasnost da se prema kraju godine pad dolara nastavi, no sumnjam da euro može značajnije rasti s obzirom na probleme koji još uvijek muče eurozonu", ocjenjuje valutni strateg Tom Levinson iz ING-a.

Trgovci ističu da je, što se tiče kretanja dolara prema jenu, ključno pitanje u kojoj će mjeri Fed-ova kupovina obveznica smanjiti prinose po američkoj imovini. "Budu li prinosi pogurnuti na sredinu krivulje, to bi moglo dodatno pritisnuti dolar prema jenu", ocjenjuje Masafumi Yamamoto, glavni valutni strateg za Japan banke Barclays.

Europska središnja banka (ECB) i britanska središnja Bank of England očekivano su u četvrtak zadržale ključne kamatne stope na rekordno niskoj razini od 1,0 odnosno 0,5 posto. Pozornost tržišta sada je usmjerena na konferenciju za novinstvo čelnika ECB-a Jeana-Claudea Tricheta, za kojeg se očekuje da će se oduprijeti pozitima da slijedi primjer Feda i osigura jeftinije financiranje.

Tržišta također očekuju signale o tome kako Trichet namjerava izgladiti razlike u europskoj i američkoj monetarnoj politici.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙