FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Doznake iseljenika u zemlje u razvoju otporne na krizu – Svjetska banka

Autor: mkuz
WASHINGTON, 9. studenog 2010. (Hina) - Doznake iseljenika u matične zemlje u razvoju bile su važan izvor vanjskog financiranja i tijekom nedavne globalne financijske krize, zaključila je Svjetska banka u najnovijem izvješću, procijenivši da će do kraja ove godine dosegnuti ukupnu vrijednost od 325 milijardi dolara.

Time bi se njihova vrijednost povećala za šest posto u odnosu na 2009. kada je iznosila 307 milijardi dolara, objavila je Svjetska banka u ponedjeljak u najnovijem izvješću o migracijama i doznakama iseljenika.

Ukupni tok doznaka trebao bi do kraja ove godine dosegnuti 440 milijardi dolara, procjenjuju u Svjetskoj banci.

U 2011. vrijednost iseljeničkih doznaka u zemlje u razvoju trebala bi porasti za 6,2 posto na 346 milijardi dolara, te za 8,1 posto u 2012., kada bi trebala premašiti 370 milijardi dolara, procjenjuju u Svjetskoj banci.

"Doznake su vitalni izvor financijske potpore koji izravno povećava prihod obitelji iseljenika", rekao je voditelj razvojne perspektive u Svjetskoj banci Hans Timmer.

"U 2008. i 2009. bile su još važnije za siromašne zemlje s obzirom na snažan pad tokova privatnog kapitala zbog krize", rekao je menadžer odjela migracija i doznaka u Svjetskoj banci Dilip Ratha.

"Međutim visoka je nezaposlenost navela mnoge useljeničke zemlje da smanje imigracijske kvote", dodao je Ratha.

U 2009. najviše je iseljeničkih doznaka poslano iz Sjedinjenih Država, Saudijske Arabije, Švicarske, Rusije i Njemačke. U ovoj je pak godini najviše doznaka upućeno u zemlje poput Indije, Kine, Meksika, Filipina i Francuske.

Tako u Svjetskoj banci procjenjuju da su indijski iseljenici u domovinu doznačili 55 milijardi dolara, kineski 51 milijardu a meksički 22,6 milijardi dolara. U Filipine se putem doznaka slilo 21,3 milijarde iseljeničkih dolara, dok su francuski državljani obiteljima u domovini doznačili 15,9 milijuna dolara.

Meksiko je zemlja s najvećim brojem iseljenika zaposlenih u inozemstvu, čak 11,9 milijuna. Na drugom je mjestu Indija s 11,4 milijuna, navodi Svjetska banka.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙