FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se nesigurno trgovanje, u fokusu rezultati T-HT-a

Autor: neba
ZAGREB, 29. listopada 2010. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje nesigurno trgovanje, zbog slabih vijesti sa svjetskih tržišta, a u fokusu ulagača bit će poslovna izvješća domaćih kompanija, posebice T-HT-a, koji je u prvih devet mjeseci zabilježio pad prihoda za više od 3, a neto dobiti za 15 posto.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 4 danas očekuje stagnaciju Crobex indeksa, 3 pad, a 2 rast.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,46 posto, na 1.893 boda, zaronivši ponovno ispod psihološki važne razine od 1.900 bodova. Crobex10 pao je, pak, 0,68 posto, na 998 bodova.

Redovni promet iznosio je 11 milijuna kuna, što je za 12,5 milijuna manje nego dan prije.

U fokusu ulagača bit će jutros objavljeni poslovni rezultati T-Hrvatskog Telekoma. Prihodi te kompanije pali su u prvih devet mjeseci za 3,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 6,32 milijarde kuna.

Neto dobit kompanije pala je istodobno za 15 posto, na 1,48 milijardi kuna, što je posljedica kretanja EBIT-a i znatno manjih neto financijskih prihoda, kao rezultat manjih kamatnih stopa i jednokratnog učinka od 32 milijuna kuna u vezi s društvom HT Mostar.

Doprinos Combisa poslovanju T-HT-a iznosi 110 milijuna kuna, što je u skladu s očekivanjima, a prihodi T-HT-a smanjili su se za 4,8 posto bez utjecaja Combisa.

"Stavka o padu neto dobiti T-HT-a za 15 posto u devet mjeseci nešto je veća od očekivanja, što je ponajviše posljedica smanjenja poslovnih prihoda za otprilike 4 posto zbog smanjene kupovne moći stanovništva i potrošnje. No, ako gledamo samo treći kvartal, ona je porasla za oko 1,5 posto, zbog znatnog smanjenja poslovnih rashoda i materijalnih troškova. To pokazuje da se dosta radi na uštedama, kako bi se smanjio negativni pritisak od strane rashoda. No, treba reći i da su T-HT-u znatno pali financijski prihodi, što je također negativno utjecalo na krajnji rezultat. Riječju, pad ukupnih prihoda kompanije za 3,2 posto nije strašan, no pad neto dobiti od 15 posto nešto je veći od očekivanja", kaže Maja Bešević, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

U većem fokusu investitora posljednjih je dana i dionica Podravke, zbog špekulacija oko načina rješavanja vlasničkog udjela od 10,6 posto mađarske OTP banke u toj prehrambenoj kompaniji.

Nadzorni odbor Podravke dao je jučer suglasnost Upravi tvrtke na sadržaj odgovora na pismo koje su prošli tjedan dobili od OTP banke. Kako pišu mediji, u tom pismu odbija se zahtjev OTP banke da koprivnička tvrtka preuzme 10,6 posto vlastitih dionica, te se očekuje nastavak pregovora.

Jučer je cijena dionice Podravke porasla 1,06 posto, uz promet od oko 444 tisuće kuna.

Danas će, pak, biti objavljeni poslovni rezultati Podravke za prvih devet mjeseci.

I poslovodstvo Ine objavit će danas na konferenciji za novinare poslovne rezultate za treće tromjesečje.

Sa svjetskih tržišta, pak, jutros ne stižu poticajni signali. Na Wall Streetu su u četvrtak vodeći indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, jer su ulagači oprezni uoči odluke američke središnje banke o popuštanju monetarne politike, ali i zbog loših poslovnih vijesti iz nekoliko kompanija.

Na azijskim i europskim burzama cijene su dionica jutros pale, a s najvećim nestrpljenjem očekuje se podatak o bruto domaćem proizvodu SAD-a.

"Poslijepodne će u fokusu ulagača u svijetu biti preliminarni podaci o američkom BDP-u, a procjenjuje se da je u trećem tromjesečju najveće svjetsko gospodarstvo poraslo 2 posto na godišnjoj razini, što bi predstavljalo ubrzanje rasta s 1,7 posto u prethodnom kvartalu. Očekuje se i da će vrijednost Fedovog poteza u smjeru dodatnog kvantitativnog popuštanja monetarne politike ovisiti o tome koliko će iznositi stopa rasta BDP-a", zaključuje Maja Bešević, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Ulagači na svjetskim burzama već tjednima očekuju odluku američke središnje banke o dodatnom labavljenju monetarne politike kako bi se potaknuo rast gospodarstva SAD-a.

Zahvaljujući tome, cijene su dionica znatno porasle tijekom rujna i u prvoj polovici listopada. No, posljednjih dana na američkim se burzama trguje oprezno jer su smanjena očekivanja u vezi vrijednosti novog labavljenja monetarne politike u SAD-u.

Današnji podatak o BDP-u mogao bi biti naznaka koliko će agresivna biti američka središnja banka, čiji čelnici zasjedaju 2. i 3. studenoga, u kvantitativnom popuštanju monetarne politike.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙