FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 8. studenog 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

SINGAPUR - Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick poziva zemlje članice G20 da vrate zlatni standard u globalni monetarni sustav, koji bi bio referentno polazište za tržišna kretanja valutnih tečajeva. U istupu pred ovotjedni summit G20 u Seulu, čelnik Svjetske banke istaknuo je da bi obnovljeni zlatni standard pomogao reorganizirati svjetsko gospodarstvo u razdoblju obilježenom ozbiljnim napetostima zbog tečajeva valuta i američke monetarne politike. Poručio je da svijetu treba novi režim koji bi bio nasljednik sustava plutajućih valutnih tečajeva "Bretton Woods II", koji je na snazi od ukidanja sustava fiksnih valutnih tečajeva vezanih za zlato 1971. Novi sustav "najvjerojatnije bi morao obuhvatiti dolar, euro, jen, funtu i kineski juan koji ide u smjeru internacionalizacije, a potom otvoreni kapitalni račun", napisao je u komentaru za Financial Times.

BRUXELLES - Za ostvarenje planova EU-a za povećanje potrošnje biogoriva mogla bi biti potrebna prenamjena zemljišta površine dviju Belgija radi uzgoja takvih kultura, upozoravaju organizacije za zaštitu okoliša. EU predviđa da biogoriva čine 10 posto ukupne potrošnje goriva u EU do 2020. "Za ispunjenje te obveze bit će potrebno dodatnih 69.000 četvornih kilometara (6,9 milijuna hektara) zemljišta diljem planeta i brže globalno zagrijavanje", navodi se u izvješću. "Površina koja odgovara dvostrukoj površini Belgije morat će biti pretvorena u plantaže kako bi se ostvarili ciljevi europskih zemalja u pogledu obnovljivih izvora energije do 2020., što će ugroziti najsiromašnije zajednice", dodaje se. Istraživanje analizira nacionalne akcijske planove za obnovljive izvore energije koje su Komisiji predale 23 od 27 zemalja članica EU-a. Europska komisija trebala bi potkraj ove godine objaviti izvješće o korištenju biogoriva.

BRUXELLES - Pravila EU-a o sigurnosti teretnog zračnog prometa moraju se postrožiti nakon nedavnog otkrića nekoliko paketa s eksplozivom iz Jemena i Grčke, rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere. Govoreći prije sastanka s europskim kolegama, dodao je da problem sigurnosti mora biti važniji od dodatnih troškova koji bi se mogli pojaviti zbog pojačanih kontrola. "Ako će to biti skuplje, tada će biti malo skuplje, ali nema besplatne sigurnosti", rekao je novinarima De Maiziere. "Predložit ću svojim kolegama formiranje radne skupine na visokoj razini kako bismo razmotrili pet točaka", dodao je. To su, između ostaloga, sustavna provjera popisa tereta kako bi se utvrdili sumnjivi podaci, procjena sigurnosti zračnih luka izvan EU-a, te bolji nadzor tereta poslanog iz zemalja koje su ocijenjene nesigurnima.

DUBLIN - Europski povjerenik za gospodarsku i monetarnu politiku Olli Rehn u ponedjeljak je doputovao u posjet Dublinu kako bi pružio podršku irskoj vladi u nastojanjima da sreže proračunski manjak i tako riješi najtežu proračunsku krizu u Europskoj uniji. Iako Irskoj trenutno ne prijeti nelikvidnost budući da su njezine potrebe u cijelosti pokrivene do sredine iduće godine, realno se strahuje da se ta zemlja, ne uspije li premijer Brian Cowen u prosincu progurati proračun za 2011., neće u siječnju uspjeti vratiti na tržišta obveznica, kao što se planira. Za Europsku je komisiju prioritet da irska financijska kriza ne destabilizira euro.

BERLIN - Njemačka industrijska proizvodnja neočekivano se smanjila u rujnu, kliznuvši za 0,8 posto, pokazali su podaci. Podaci ministarstva gospodarstva i tehnologije potvrdili su da gospodarski zamah izgrađen tijekom drugog tromjesečja možda posustaje. Analitičari su predviđali skromniji pad u rujnu u visini 0,5 posto, nakon skoka u kolovozu za naniže revidiranih 1,5 posto. Prilikom objave podataka ministarstvo gospodarstva je konstatiralo da trend rasta usporava, u skladu s očekivanjima. Dodaju ipak da „proizvodnja u sektoru prerađivačke industrije još uvijek ima tendenciju rasta“.

BERLIN - Njemački izvoz u rujnu je poskočio za neočekivano snažnih tri posto u usporedbi s prethodnim mjesecom, temeljem snažne potražnje iz svjetskih gospodarstava u nastajanju, pokazali su najnoviji podaci tamošnjeg statističkog ureda. Njemački uvoz u rujnu je smanjen za 1,5 posto u odnosu na mjesec ranije, objavio je nadalje Destatis. Trgovinski višak u rujnu je povećan na 16,8 milijardi eura, s devet milijardi eura u mjesecu ranije. Na godišnjoj razini izvoz najvećeg europskog gospodarstva porastao je u rujnu za 22,5 posto, na 86,9 milijardi eura, dok je uvoz uvećan 18 posto, na 70,1 milijardu eura.

BEČ - Ruski oligarh Oleg Deripaska odlučio je otkupiti 17-postotni udio u austrijskoj graditeljskoj tvrtci Strabag, kazavši u Beču da bi mu ta transakcija mogla otvoriti nove mogućnosti u Rusiji. Njegova kompanija Basic Element izdvojit će 373 milijuna eura (521 milijun dolara) kako bi iskoristila opciju otkupa dionica glavnog europskog graditeljskog poduzeća, koje je Deripaska prodao tijekom svjetske financijske krize. Preostaje mu još opcija za otkup dodatnih osam posto dionica Strabaga. Austrijska tvrtka istodobno je objavila da će kupiti 26-postotni udio u ruskom graditelju cesta Transstroj, koji posluje unutar Deripaskova konglomerata. Vrijednost transakcije tek treba biti dogovorena, a u Strabagu navode da će isplatiti predujam u visini 70 milijuna eura.

LONDON - Najveća britanska banka HSBC mogla bi iduće godine preseliti sjedište iz Londona zbog novih propisa o bankarskim bonusima koje predlažu europski regulatori i zbog britanskog bankovnog poreza, pišu tamošnji mediji. Novi propisi o bankarskim bonusima za koje se zalaže Odbor europskih bankovnih supervizora (CEBS) tu bi banku mogli staviti u nepovoljan položaj u odnosu na one sa sjedištem u SAD-u, a isto vrijedi i za novi britanski porez za banke, vrijedan 2,5 milijardi funti, upozorio je izvršni direktor HSBC-a na odlasku Michael Geoghegan prilikom objave ažuriranih podataka o poslovanju te banke koji su pokazali bolju dobit prije poreza u dosadašnjem dijelu godine u odnosu na odgovarajuće razdoblje lani. Zabrinjava činjenica da su Europska unija i Velika Britanija otišle su korak dalje od drugih u promjenama propisa kojima se regulira isplata bonusa, kazao je Geoghegan, a prenosi britanski list The Guardian.

FRANKFURT - Druga po veličini njemačka banka Commerzbank objavila je da je u trećem tromjesečju ponovno počela poslovati s dobiti nakon što je zabilježila manje gubitke po kreditima. Potpomognuta njemačkom državnom pomoći, banka je priopćila da je neto dobit u razdoblju od srpnja do rujna iznosila 113 milijuna eura (158,6 milijuna dolara), u usporedbi s 1,06 milijardi eura gubitka u istom razdoblju prošle godine. Banka sa sjedištem u Frankfurtu očekuje da će neto dobit ove godine dosegnuti barem milijardu eura, nakon 4,5 milijardi eura gubitka u prošloj godini. U trećem tromjesečju banka je zabilježila operativnu dobit od 116 milijuna eura. Commerzbank je teško pogodila financijska kriza izazvana propašću američke investicijske banke Lehman Brothers prije više od dvije godine, te joj je država pomogla s 18,2 milijarde eura.

MOSKVA - Najveća svjetska plinska kompanija Gazprom izvijestila je da joj je neto dobit u prvoj polovici 2010. porasla više od 66 posto na 508,2 milijarde rubalja (16,5 milijardi dolara). Ukupni prihodi porasli su za 17 posto u odnosu na isto razdoblje lani i iznosili su 1.700 milijardi rubalja (55,3 milijarde dolara), navodi se u priopćenju. Prihodi od prodaje plina povećali su se za šest posto, na tisuću milijardi rubalja (32,5 milijardi dolara) zahvaljujući većem obujmu prodaje na svim tržištima, amortizirajući dijelom pad cijena u Europi i na području bivšeg Sovjetskog Saveza.

BERLIN - Njemačka vodeća energetska kompanija E.ON priprema opsežan preustroj poslovanja u sklopu kojeg će prodati pojedine najmanje profitabilne sektore, prenosi njemački list Der Spiegel. Izvršni direktor Johannes Teyssen planira u iduće dvije do tri godine prodati ili otvoriti za moguća partnerstva manje unosne dijelove kompanije, prenosi Der Spiegel, pozivajući se na izvore u kompaniji. To bi moglo značiti prodaju E.ON-ovog dijela poslovanja Ruhrgas, plinske tvrtke koja opslužuje nekih 15 milijuna potrošača u Njemačkoj. E.ON će detaljno tromjesečno poslovno izvješće objaviti u srijedu.

MUENCHEN - Njemački inženjerski div Siemens objavio je novu ciljanu razinu prihoda od poslova povezanih s obnovljivim izvorima energije od 40 milijardi eura u fiskalnoj godini 2014. Odjel koji obuhvaća vjetrotrubine, energetski učinkovitu rasvjetu i željezničke vagone s ekološkim značajkama ostvario je u fiskalnoj godini 2010. koja je završila krajem rujna prihode od 28 milijardi eura. Time je premašio ciljanu razinu za sljedeću fiskalnu godinu od 25 milijardi eura, obrazlažu u Siemensu podizanje ciljane vrijednosti za razdoblje do 2014.

SYDNEY - Australska zrakoplovna tvrtka Qantas objavila je da je otkrila "manje anomalije" na nekim motorima njezinih zrakoplova Airbus A380, te dodala da će njezina flota tih zrakoplova ostati na tlu još najmanje tri dana. Qantasovi zrakoplovi Airbus A380, najveći putnički zrakoplovi na svijetu, prizemljeni su od četvrtka, kad je jedan zrakoplov tog tipa prisilno sletio u Singapuru nakon kvara na jednom od motora usred leta. "Na tri motora otkrili smo manje anomalije - ulje ondje gdje ga ne bi trebalo biti u motorima", kazao je glavni direktor Qantasa Alan Joyce na javnoj televiziji ABC.

LONDON - Cijene nafte dotaknule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima najvišu razinu u dvije godine od 87,49 dolara za barel, da bi se potom pod utjecajem snažnijeg dolara stabilizirale nadomak razini od 86 dolara. Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 38 centi na 86,47 dolara. Na londonskom tržištu bio je u minusu 44 centa i njime se trgovalo po 87,67 dolara. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 84,33 dolara, što znači da je ostala nepromijenjena u odnosu na prethodni dan.

LONDON/FRANKFURT - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su kliznuli uslijed dobitonosnih prodaja, no veće gubitke priječili su dobitnici u financijskom sektoru na čelu s grčkim bankama, nakon što je vlada isključila mogućnost prijevremenih izbora. Londonski Ftse indeks u takvim je okolnostima bio na gubitku 0,37 posto, spustivši se na 5.853 boda. Frankfurtski indeks DAX oslabio je 0,2 posto, na 6.742 boda. Najveći dobitnici zabilježeni su u financijskom sektoru, predvođenom grčkim bankama ATEbank i Alpha Bank, čije su dionice poskočile 3,6 odnosno 4,4 posto.

TOKIO - Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, jer su ulagači suzdržani nakon snažnog rasta cijena dionica prošloga tjedna i čekaju nove vijesti koje bi usmjerile tržište. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u plusu više od jedan posto, dosegnuvši najvišu razinu u tri mjeseca, što se ponajviše zahvaljuje slabljenju jena prema dolaru. Cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju i Singapuru porasle su između 0,10 i 0,80 posto, dok su burzovni indeksi u Hong Kongu i Australiji pali između 0,10 i 0,30 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u minusu 0,15 posto, nakon što je u petak dosegnuo najvišu razinu u dvije i pol godine. Cijena zlata, koje se tradicionalno smatra osiguranjem od inflacije, dosegnula je jutros novu rekordnu razinu od 1.398 dolara po unci.

NEW YORK - Wall Street je prošloga tjedna prošao bez ogrebotine između tri opasne hridi – izbora za Kongres, Fedova sastanka i izvješća o zaposlenosti – pa su cijene dionica dosegnule najviše razine u dvije godine. A što sada? Prošloga je tjedna Dow Jones ojačao 2,9 posto, na 11.444 boda, a za toliko je porastao i Nasdaq indeks, dosegnuvši 2.578 bodova. S&P 500 skočio je, pak, 3,6 posto, na 1.225 bodova. Sva tri indeksa dosegnula su najviše razine od kolapsa Lehman Brothersa i najgorih dana financijske krize u rujnu 2008. godine. Od početka rujna ove godine S&P 500 indeks porastao je više od 16 posto, pa su mnogi ulagači prošloga tjedna očekivali korekciju cijena dionica, nakon tri važna događaja. Međutim, cijene su dionica porasle.

(Hina) xggoj ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙