FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 24. listopada 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta:

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. osudio je u nedjelju "sukobe, ratove, nasilje i terorizam" na Bliskom istoku, na službenom zatvaranju posebne biskupske sinode za Bliski istok, istaknuvši da je u toj regiji "mir moguć i žurno potreban". "Sukobi, ratovi, nasilje i terorizam predugo traju na Bliskom istoku. Mir koji je dar od Boga, jednako je rezultat napora ljudi dobre volje, državnih i međunarodnih ustanova, napose onih država koje najviše sudjeluju u pronalaženju rješenja za sukobe", rekao je Papa u govoru u Bazilici svetog Petra. "Nikada se ne smijemo miriti s odsutnošću mira. Mir je moguć. Mir je žurno potreban. Mir je nužan uvjet kako bi čovjek i društvo živjeli u dostojanstvu", dodao je Benedikt XVI. Zatvaranju sinode prethodio svečani ophod u bazilici u kojemu je sudjelovalo oko 180 crkvenih prelata s Bliskog istoka, sudionika sinode, koji su molili na svojim jezicima: talijanskom, latinskom, arapskom, turskom, hebrejskom i farsiju.

TOKIO - Sigurnost u Japanu postaje sve složenija zbog pojačane pomorske nazočnosti Kine u regiji i sjevernokorejskog nuklearnog i raketnog programa, rekao je u nedjelju japanski premijer Naoto Kan. "Sigurnost u Japanu je sve složenija, zbog zabrinutosti razvojem nuklearnog oružja Sjeverne Koreje, pojačane pomorske nazočnosti Kine i modernizacije njezine vojske", rekao je Kan na vojnoj smotri pokraj Tokija. "Naše obrambene snage moraju biti spremne odgovoriti na svaku situaciju", dodao je japanski premijer. Po pisanju južnokorejskog dnevnog lista Chosun Ilba koji se poziva na neimenovani vladin izvor, Sjeverna Koreja se priprema za treći nuklearni pokus. Tu je informaciju južnokorejski ministar za ujedinjenje Hyun In-Taek ocijenio u petak malovjerojatnom, ali ju nije isključio. Ove izjave čuju se u času kada su odnosi Kine i Japana zategnuzi zbog prijepora o otočju na koje polažu pravo obje strane. U takvim je prilikama Kan istaknuo važnost jačanja saveza Japana sa Sjedinjenim Državama, rekavši kako bi "htio učvrstiti savez u obliku koji će odgovarati 21. stoljeću".

PEKING - Američki ministar financija Timothy Geithner doputovao je u nedjelju u Kinu gdje je s potpredsjednikom vlade Wangom Qishanom razgovarao o "bilateralnim gospodarskim pitanjima", prvenstveno o tečaju juana, koji Washington smatra umjetno podcijenjenim. Geithner, kojega je Wang dočekao u zračnoj luci u Qingdau, odmah je sudjelovao na radnom ručku s kineskim dužnosnicima, rekao je glasnogovornik američkog ministra Steven Adamske. Geithner i Wang su posebni predstavnici predsjednika svojih država za ekonomska pitanja u odnosima SAD-a i Kine. Razgovarali su o "bilateralnim gospodarskim pitanjima" i o "mnogo drugih stvari", dodao je glasnogovornik. Druge pojedinosti nije iznio.Tijekom susreta dotaknuli su se najvjerojatnije i tečaja kineske valute. Washington misli da kineski čelnici umjetno održavaju nizak tečaj juana kako bi sačuvali visoku razinu izvoza. Timothy Geithner zaustavio se u Kini na povratku sa skupa ministara financija G20 održanog u Gyeongjuu, u Južnoj Koreji. "Postupna aprecijacija" valute glavnih zemalja koje bilježe znatan višak u trgovačkoj bilanci je prijeko potrebna", rekao je tada Geithner. Ne spomenuvši izrijekom Kinu, ocijenio je da bi se ta gospodarstva trebala kloniti "ovisnosti o izvozu i ojačati domaću potražnju".

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙