FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 6. studenog 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

MUMBAI

Američki predsjednik Barack Obama doputovao je u subotu u Mumbai, financijsko središte Indije, na početku svoje desetodnevne azijske turneje tijekom koje će posjetiti i Indoneziju, Južnu Koreju i Japan. Obama će u Mumbaiju odsjesti u hotelu Taj Mahal, koji je bio metom napada naoružanih pakistanskih ekstremista u studenome 2008. u kojem je poginulo 166 osoba, među kojima i šestero Amerikanaca. Američki predsjednik, koji je doputovao u pratnji supruge Michelle, trebao bi se sastati s preživjalima u napadu, te odati počast žrtvama, javljaju novinske agencije. Obama će u Mumbaiju posjetiti Gandhijev muzej, sudjelovati na summitu poslovnog vijeća SAD-Indija, posjetiti školu gdje će se obilježiti praznik Diwali, te održati razgovor sa studentima. Nakon toga posjetit će New Delhi, gdje će održati službene razgovore s najvišim indijskim dužnosnicima.

CIUDAD DE MEXICO

Šef "Zaljevskog kartela", jedne od najvećih meksičkih organizacija za krijumčarenje droge, Ezequiel Cardenas, ubijen je u petak u sukobu s meksičkom vojskom u saveznoj državi Tamaulipas, na sjeveroistoku zemlje, kazao je vladin izvor. Oko 150 pripadnika elitnih postrojbi meksičke vojske vodilo je u Matamorosu, na samoj granici s SAD-om, pravi višesatni rat s naoružanim članovima moćnog narkokartela. U sukobu su sudjelovali i helikopteri meksičke vojske. Jedan od najtraženijih krijumčara drogom Cardenas, zvan "Tony Tormenta", ubijen je u pucnjavi, rečeno je iz istog vladinog izvora. Novinar lokalnog dnevnika poginuo je u pucnjavi. Carlos Alberto Guajardo Romero koji je pratio događaj za lokalni dnevnik El Expreso 12. je profesionalni novinar ubijen ove godine u Meksiku gdje ih je od 2000. ubijeno gotovo 70, prema brojkama organizacije Reporteri bez granica.

PEKING

Devetnaest osoba poginulo je, 27 je ozlijeđeno, a jedna je nestala u požaru u trgovačkom centru u petak na sjeveroistoku Kine, prema najnovijim podacima koje je u subotu objavila službena agencija Xinhua. Policija je pokrenula istragu o požaru i ispitala direktora trgovačkog centra. Jak požar koji je izbio u trgovačkom centru u gradu Jilinu ugašen je tijekom popodneva ali gusti dim onemogućavao je potragu vatrogasaca za eventualnim preživjelima, objavila je agencija citirajući lokalne dužnosnike.

BAKU

Azerbajdžan u nedjelju bira parlament koji bi trebao ojačati režim predsjednika Ilhama Alijeva, no oporba je izbore unaprijed proglasila nedemokratskima i pozvala Zapad neka ne zatvara oči pred zastranjenjima vlade bivše sovjetske republike, miljenice stranih ulagača zbog obilnih zaliha nafte i plina. Vladajuća stranka Jeni Azerbajdžan ponavlja da će izbori biti slobodni i da zemlja stoji iza unutarnje i vanjske politike svoga predsjednika. "Zbog toga će birači podržati naše kandidate", poručio je Mubariz Gurbanli iz vladajuće stranke i dodao kako je oporbi "jasno da nema podršku birača pa zato optužuje da su izbori lažirani". Protivnici režima optužuju da je vlada blokirala registraciju kandidatura glavnih oporbenih predstavnika, da je zauzdala medije i zabranila oporbene predizborne skupove.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙