FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV : Svijet u 15,30 sati

Autor: gkat
ZAGREB, 3. studenog 2010. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sudjelovat će u četvrtak i petak u Varšavi na 12. Sastanku predsjednika parlamenata Regionalnog partnerstva, zajedno s kolegama iz Austrije, Češke, Slovačke, Slovenije, Mađarske, Bugarske, Rumunjske i zemlje domaćina, Poljske. Prvog dana sastanka, predsjednici parlamenata zemalja Regionalnog partnerstva razgovarat će o pitanju energetske sigurnosti Europske unije (EU), dok će drugi dan biti posvećen europskoj politici dobrosusjedstva, posebice tzv. "istočnoj dimenziji". Predsjednik Sabora iskoristit će sastanak u poljskoj prijestolnici za bilateralne susrete. Među ostalima, sastat će se s predsjednikom Senata poljskog parlamenta Bogdanom Boruszewiczom. Regionalno partnerstvo je pokrenuto 2003. na prijedlog tadašnjeg predsjednika austrijskog parlamenta Andreasa Khola, kada su se 18. prosinca te godine u Beču prvi puta sastali čelnici parlamenata Češke, Mađarske, Slovenije i Slovačke, nekadašnjih zemalja Austro-Ugarske, a na sastanak u Pragu pozvana je i Poljska. Te su zemlje u to vrijeme bile kandidatkinje za ulazak u EU. Austrijski plan bio je stvaranje interesne zajednice zemalja središnje i istočne Europe po uzoru na zemlje Beneluxa ili skupinu nordijskih zemalja. Svrha sastanaka predsjednika parlamenata Regionalnog partnerstva je razmjena mišljenja i iskustava o aktualnim temama u Europskoj uniji, posebice rješavanju specifičnih regionalnih pitanja s kojima se suočavaju zemlje članice.

ZAGREB - Skup o znanstvenoj suradnji Hrvatske i Francuske počeo je u srijedu u Zagrebu u organizaciji Instituta Ruđer Bošković te u suradnji s francuskim veleposlanstvom u Hrvatskoj. Skup nazvan Dan hrvatsko-francuske suradnje bavi se dosadašnjoj i budućom znanstvenom suradnjom dviju zemalja. Danica Ramljak, ravnateljica Instituta gostima iz Francuske govorila je o povijesti Instituta Ruđer Bošković i planovima za budućnost. Po njezinim riječima, IRB želi postati EU-ov centar izvrsnosti za Hrvatsku, pa je pozvala francuske institucije na još tješnju suradnju. Skup je pozdravio i francuski veleposlanik u Hrvatskoj Jerome Pasquier, a Catherine Brechignac, francuska ambasadorica znanosti, tehnologije i inovacija govorila je o današnjem stanju znanstvenoga istraživanja i inovacija u Francuskoj.

MOSTAR - Čelnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić parafirali su u srijedu u Banjoj Luci platformu o zajedničkom nastupu u državnim institucijama BiH, kojom su odbacili mogućnost ustavnih promjena na štetu Republike Srpske te utvrdili zajednički nastup u vlasti nakon održanih izbora u toj zemlji. Dodik i Bosić praktično su stvorili srpski politički blok koji će predstavljati ovaj entitet u institucijama vlasti BiH kojemu je cilj, kako se navodi u platformi, "zaštititi ustavnu poziciju Republike Srpske, njezin teritorijalni integritet i ustavno-pravni suverenitet". Na konferenciji za novinare nakon parafiranja platforme, o kojoj će se očitovati stranačka tijela SDS-a i SNSD-a, Dodik je rekao da dokument sadrži opredjeljenje dviju stranaka da se u BiH formira vlast tako što će se uvažavati realnost i ustavni poredak.

U platformi se ističe da stranke ne prihvaćaju promjene ustava BiH koje bi zadirale u daytonske nadležnosti Republike Srpske i mehanizme zaštite njezinih interesa. SNSD i SDS su izrazile i namjeru da u parlamentarnoj skupštini BiH usuglašavaju sva stajališta koja će biti od vitalnog nacionalnog interesa za Republiku Srpsku.

(Hina) xgkat ygkat

An unhandled error has occurred. Reload 🗙