FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 3. studenog 2010. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

GLINA/ZAGREB - Ugovor o projektu modernizacije sustava javne rasvjete na području grada Gline, kojim će se osuvremeniti sustav gradske javne rasvjete po načelima energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, potpisan je jučer u Glini na sastanku direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea i glinskog gradonačelnika Milana Bakšića. Na sastanku, na kojem je bila i predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora Marijana Petir, razgovaralo se o provedbi projekata zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i iskorištavanja obnovljivih izvora energije na glinskom području. Na dobru suradnju fonda i grada, kako je priopćeno, upućuje i provedba 11 projekata na glinskom području za koje je fond odobrio 9,3 milijuna kuna. Riječ je, među ostalim, o sanaciji službenog odlagališta komunalnog otpada Gmajna te divljih odlagališta, nabavi komunalne opreme i vozila i uvođenju ekološke javne rasvjete. Zastupnica Petir je istaknula kako je fond u Sisačko-moslavačkoj županiji u 119 projekata uložio 172,6 milijuna kuna. Podsjetivši da je ulaganjima fonda od oko 6,5 milijarda kuna u više od 4000 projekata u Hrvatskoj otvoreno više od 4500 radnih mjesta, naglasila je važnost toga fonda i za gospodarski razvoj. Na sastanku je predstavljen projekt izgradnje kogeneracijskog pogona na drvnu masu, odnosno istodobne proizvodnje toplinske i električne energije tvrtke BE-TO Glina d.o.o. Proizvedena struja bi po povlaštenoj cijeni bila namijenjena za elektroenergetski sustav, a toplinska energija drvnoj industriji Drvni centar Glina d.o.o. i tvornici Vivera d.o.o. te ostalim potrošačima, posebno Kaznionici, te gradskim i državnima ustanovama u Glini. Na sastanku je istaknuto da su sve pripreme za sanaciju odlagališta Gmajna završile i u tijeku je priprema natječaja za odabir izvođača radova. Sanacija će se obaviti u što kraćem roku, a, kako je izviješćeno, najkasnije do kraja 2011.

SISAK - Biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine na jučerašnjoj su sjednici u Sisku odlučili da će se 4. travnja 2011. u Ludbregu održati hodočašće svećenika iz čitave Metropolije u povodu 600. obljetnice ludbreškog svetišta, priopćeno je iz sisačke biskupije. Podsjetivši kako je Sisak od 5. prosinca 2009. ponovno postao biskupijski grad, sisački biskup msgr. Vlado Košić je dolazak biskupa u Sisak nazvao povijesnim jer od X. stoljeća u tom gradu se nisu sastajali biskupi. Govoreći o Sisačkoj biskupiji, rekao je da će sljedeće godine početi velika obnova zgrade Velikog kaptola, u biskupiji se grade i dvije crkve (u Sisku i Gori), a dovršava se još nekoliko crkava (u Maji, Divuši i Pokupskom). Također se obavljaju pripreme za početak obnove zgrade Biskupijskog Caritasa, a započete su i pripreme za Susret hrvatske katoličke mladeži u Sisku 2012.

DUBROVNIK - Predsjednica dubrovačkoga HDZ-a Dubravka Šuica jučer je na konferenciji za novinare prozvala gradsku upravu zato što ne saziva sjednicu Gradskog vijeća. Podsjetila je da je prošla sjednica održana 30. kolovoza i to na prijedlog HDZ-a zbog iskazivanja (ne)povjerenja predsjednici vijeća . "Dva mjeseca i devet dana nije sazvana sjednica vijeća, a po zakonskim odredbama koje su vrijedile do svibnja 2009. vijeće se sastajalo jedanput na mjesec, naglasila je Dubravka Šuica. Ustvrdivši da se odluke donose bez javnosti, u tišini gradonačelnikova ureda, kazala je da je zbog toga gradska vlast sklona čestim pogreškama. Predsjednica dubrovačkog HDZ-a Dubravka Šuica upozorila je i na stanje u nekim dubrovačkim trgovačkim društvima i poduzećima, naglasivši kako se ne zna kakva je sudbina kinematografa, na prostor Lazareta, o kojemu se podatci doznaju iz novina, te posebno na stanje u komunalnom poduzeću "Vrtlar" i prometnom poduzeću "Libertas". "Sve te tvrtke do 31. svibnja 2009. radile su solidno, s manjim ili većim uspjehom, nijedan djelatnik u gradu nije ostao bez plaće, a sadašnji se prosvjedi mogu pripisati samo nesposobnosti gradske uprave", naglasila je Šuica.

ZAGREB - Knjiga Tomislava Jakića "Nisam zavijao s vukovima - sjećanja otrgnuta zaboravu", u kojoj savjetnik za vanjsku politiku bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića donosi 'sliku vremena' druge polovice 20. stoljeća i prvog desetljeća ovog stoljeća, predstavljena je jučer u punom zagrebačkom Novinarskom domu. Urednik knjige Vilko Težak rekao je kako je Jakićeva knjiga subjektivni dokument o vremenu u kojem smo živjeli i danas živimo te saga o novinaru i novinarskoj profesiji. Napominjući kako je knjiga "iskrena i poštena, ali i strogo subjektivna", istaknuo je da se autor, unatoč burnom životu u novinarstvu, nije niti u jednom trenutku obračunao s onima koji su mu odmogli ili okrenuli leđa. Težak je rekao da je autor u prvom dijelu knjige prikazao zagrebačko građansko društvo te ulazak u novinarstvo kroz Radio, a zatim Televiziju Zagreb, gdje su i počele prve komplikacije zbog odbijanja da uđe u Savez komunista (što je tada bila obaveza novinara u Informativnom programu), te problemi s Udbom. Ipak, ocjenjuje da će čitateljima najzanimljiviji dio knjige biti onaj vezan uz Jakićevo vrijeme savjetovanja bivšeg predsjednika Mesića. Ističući kako knjiga nije memoarska, ali ni autobiografska Tomislav Jakić rekao je kako u njoj ne prepričava svoj život već je njegov život "sredstvo da postigne autentičnost". "Knjiga je slika jednog vremena", kazao je dodavši kako je njome želio stvoriti protutežu jednostranosti, lažima i generaliziranju. "Želim uspostaviti ravnotežu između samo jedne strane koja nam se uporno nameće i druge koja šuti", istaknuo je. Jakić je kazao da u knjizu, uz ostalo, govori o tome kako je tekao proces donošenja odluka u Mesićevu uredu, a iznosi i nepoznate detalje vezane uz dolazak bivšeg američkog predsjednika Georga W. Busha u Hrvatsku. Riječ je o jednom 'tihom ratu' između Mesića i bivšeg premijera Ive Sanadera oko toga čiji će to biti show, kazao je.

ZAGREB - Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) odlučilo je jučer raspisati natječaj za dodjelu nagrada HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Hrvatskoj za 2010. Prijedloge za dodjelu nagrada HAZU uz pisano obrazloženje mogu podnositi njezini razredi, vijeća fakulteta i umjetničkih akademija, sveučilišni senati te znanstvena vijeća znanstvenih institucija, a šalju se Odboru za nagrade do 31. siječnja 2011. Nagrade, koje se sastoje od plakete i povelje o dodjeli nagrade, dodjeljuju se svake godine 29. travnja u prigodi Dana HAZU-a autorima čija su djela "od izuzetnog i trajnog značenja za Republiku Hrvatsku". Natječaj će biti objavljen u Narodnim novinama.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙