FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 23. listopada 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Deseti "Dani Orisa", dvodnevni međunarodni arhitektonski simpozij u okviru kojega će se održati niz predavanja istaknutih inozemnih i hrvatskih arhitekata, otvoren je danas u Zagrebu u dvorani Vatroslava Lisinskog. Na svečanosti otvorenja predsjednik Republike Ivo Josipović uručio je švicarskom arhitektu Peteru Zumthoru Oris Nexe nagradu za izuzetan stvaralački doprinos arhitekturi, koju dodjeljuje uredništvo časopisa "Oris". Predsjednik Josipović je rekao na skupu kako su se teški uvjeti posljednjih dvadesetak godina odrazili i na razvoj arhitekture i urbanizma u Hrvatskoj, no, osobito u doba recesije, treba poštivati profesionalne standarde struke "čiji su dignitet i značaj opasno ugroženi". Josipović je ocijenio da su odnosi investitora, interesa javnosti, estetike, funkcionalnosti i pravila struke oduvijek bili složeni, a u vremenima kada je gotovo sve podređeno diktatu profita krupnog kapitala, još su složeniji. Urbanizam je postao najveća žrtva neoliberalnog pristupa gradnji i zato je danas odgovornost arhitekata možda veća nego ikada prije, dodao je Josipović.

ZAGREB

Škola biološke antropologije "Dr. Hubert Maver", što je počela danas u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), okupila je ugledne hrvatske i inozemne stručnjake koji će tijekom jednodnevnog rada izmijeniti iskustva o najnovijim istraživanja o temi "Neandertalci iz Vindije i njihovo mjesto u prošlosti". Opsežan program održava se na dvije lokacije, pa će tako prijepodnevni rad u HAZU, koji je i pokrovitelj te škole, poslijepodne nastaviti u Muzeju krapinskih neandertalaca u Krapini. Ovogodišnja škola 37. je po redu, a suorganizator joj je Hrvatsko antropološko društvo pod vodstvom akademika Pavla Rudana. Hrvatska je već 35 godina za redom domaćin te škole, hrvatski znastvenici aktivno sudjeluju u radu škola i sustavno su prisutni u znanstvenim istraživanjima na području antropologije te su pridonijeli razvoju znanstvene misli na tome području, istaknuo je u pozdravnim riječima predsjednik Hrvatskog antropološkog društva akademik Pavao Rudan. Podsjetio je da su znanstvena istraživanja nužno vezana za potporu domaćih i stranih znanstvenih institucija te znanstvenika. Pozdravio je brojne ugledne goste te posebice zahvalio uglednom znanstveniku Svanteu Paeaebou, voditelju znanstvenoga tima s leipziškog Instituta “Max Planck” na sudjelovanju u radu škole. Svante Paeaebo održao je i prvo predavanje u kojemu je naznačio put daljnih znanstvenih istraživanja genoma neandertalaca.

SPLIT

Splitska je policija zbog prijetnje smrću djelatnici za socijalnu skrb kazneno prijavila 48-godišnjaka iz Splita. On je u petak došao u Centar za socijalnu skrb i tamo, nezadovoljan odlukom stručnog tima, djelatnici zaprijetio smrću. Kako se doznaje u policiji, psovao ju je i naposljetku zaprijetio da će je "opaliti štakom". Dok ga je zaštitar izvodio iz ureda, 48-godišnjak je poručio: "Nisan ja doša od tebe tražit 100 kuna, doša san zbog svoje dice. Vratit ću se čim ozdravim, a ono oružje koje mi je zadnji put oduzela policija nije sve što imam". Nedugo nakon događaja u Centru za socijalnu skrb policija je pretražila njegov stan. Dobrovoljno im je predao 10 puščanih streljiva kalibra 7,62 milimetra. Osim za prijetnju, policija ga je prijavila i zbog narušavanja reda i mira.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙