FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 30. listopada 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ŠOLTA - Jedna od najvećih hrvatskih pjesnikinja Vesna Parun danas u poslijepodnevnim satima je sahranjena na groblju u Grohotama na otoku Šolti, što je bila njezina posljednja želja, jer je na Šolti obiteljska grobnica njezine majke. Uz stihove Vesne Parun i klapsku pjesmu, od pjesnikinje se oprostio njezin prijatelj i pjesnik Branko Pejnović. Prije pokopa na mjesnom groblju, u prepunom Domu kulture u Grohotama organiziran je posljednji ispraćaj. "Vesna Parun je odgovor onima koji sumnjaju da pored nas može živjeti genij, sasvim skroman i samozatajan, noseći breme vremena bez prosvjeda", kazao je izaslanik ministra kulture Bože Biškupića, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu Radislav Bužančić. Književnik Jakša Fiamengo, koji je na oproštaju govorio u ime Društva hrvatskih književnika (DHK), rekao je kako je Vesna Parun pokazala da su "sve podjele na tzv. mušku i žensku poeziju deplasirane". "Tvoj duh zadržavamo u sebi, za nas i za našu mladež, za vrijeme koje nije izgubilo smisao", rekao je Fiameng i dodao: "Možda te ponekad nismo razumijeli - oprosti". Vesna Parun je umrla 25. listopada u Stubičkim Toplicama. Posljednji ispraćaj joj je prije dva dana upriličen i u Zagrebu, u kojem je provela najveći dio svojeg života.

DUBROVNIK - Posljednji listopadski vikend u Dubrovniku provodi oko tri tisuće gostiju, od kojih najviše iz Britanije, Turske te domaćih gostiju, priopćeno je iz Turističke zajednice grada Dubrovnika. Također danas i sutra Dubrovnik će posjetiti ukupno 15.000 posjetitelja s brodova na kružnim putovanjima. U Dubrovnik su danas pristali brodovi MSC Musica, Costa Serena i Orient Queen s oko 7.700 putnika, a sutra se očekuju brodovi Costa Fortuna, Grand Celebration, Splendour of the Seas i Athena s više od 7.400 putnika. Turistička zajednica Dubrovnika u suradnji s Gradom Dubrovnikom danas i sutra organizirala je Dan umjetnika, na kojemu sudjeluju dubrovački umjetnici i obrtnici, koji će u Ulici sv. Dominika ispred Kneževa dvora prezentirati svoje umjetnine.

KRIŽEVCI - U Donjem Dubovcu, u križevačkom kraju, danas je otvoreno tovilište svinja Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Ivice Đuranca, kapaciteta 1400 tovljenika, čija je proizvodnja namijenjena za tvrtku Belje. Vrijednost ulaganja je 5,5 milijuna kuna, a sredstva su osigurana kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) na 10 godina uz dvije godine počeka. Na današnjem otvaranju tovilišta bili su predstavnici Agrokora, Belja, Ministarstva poljoprivrede, Poljoprivredne agencije, Koprivničko-križevačke županije i grada Križevaca. U povodu otvaranja farme, iz Belja je, uz ostalo, priopćeno kako je sa svojim kooperantima u zadnja dva dana Belje otvorilo dvije nove svinjogojske kooperantske farme ukupne vrijednosti 11 milijuna kuna - danas farmu Đuranac, a jučer farmu Golubić.

SPLIT - Maloljetno dijete smrtno je stradalo danas kasno popodne u dječjoj igraonici na Poljudu u Splitu, izvijestila je večeras kratko splitska policija. Neslužbeno se doznaje da je oko 18,20 sati petogodišnji dječak preminuo za vrijeme igre s drugom djecom u igraonici. Dječak je, kako se neslužbeno doznaje, pronađen u besvjesnom stanju nakon čega je pozvana hitna pomoć. Iako mu se pomoć odmah i brzo pružila, u splitskoj bolnici su konstatirali smrt dječaka. Okolnosti u kojima je dječak preminuo još se uvijek utvrđuju. Na mjestu tragedije traje očevid na kojem su policija i dežurni istražni sudac Županijskog suda u Splitu.

VIROVITICA - U sudaru koji se dogodio danas u Orahovici smrtno je stradala 66-godišnja žena, izvijestila je virovitičko - podravska policija. Nesreća se dogodila kad je 82-godišnji vozač na raskrižju skretao ulijevo, ne propustivši automobil koji je iz suprotnoga smjera nepropisnom brzinom vozio 25-godišnjak. U sudaru je automobil našičkih registarskih oznaka koji je vozio 82-godišnjak odbačen u jarak, pri čemu je 66-godišnja putnica teško ozlijeđena i od ozljeda je umrla u Općoj županijskoj bolnici u Našicama. Lakše su ozlijeđeni vozači i putnica iz drugog automobila, slavonskobrodskih registraskih oznaka.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙