FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: počinje sezona objave poslovnih izvješća domaćih kompanija

Autor: neba
ZAGREB, 24. listopada 2010. (Hina) - Nezainteresiranost ulagača i intenziviranje prodaja, nakon što su indeksi pali ispod psihološki važnih razina, obilježili su prošlotjedno trgovanje na Zagrebačkoj burzi, a idućega tjedna kretanje Crobexa ovisit će o razvoju situacije na stranim tržištima i poslovnim izvješćima domaćih kompanija.

Crobex indeks prošloga je tjedna potonuo 1,82 posto, na 1.872 boda, dok je Crobex10 pao 1,55 posto, na 990 bodova.

Oba su indeksa zaronila na najniže razine od 7. rujna, kada je Crobex iznosio 1.869 bodova, a Crobex10 987 bodova.

Redovni promet iznosio je svega 51 milijun kuna, te je bio gotovo upola manji nego tjedan dana prije.

„Na domaćem tržištu vlada prilična nezainteresiranost investitora. Prodaje su intenzivirane nakon pada Crobexa ispod psihološki važne granice od 1.900 bodova, što je izazvalo veći oprez kod ionako malobrojnih investitora. Sada su u iščekivanju razvoja situacije na stranim burzama, ali i financijskih izvješća domaćih kompanija, čija će objava započeti idućega tjedna“, kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Najveći promet, gotovo 12 milijuna kuna, ostvaren je dionicama HT-a, pri čemu im je cijena oslabila 0,9 posto, na 269,59 kuna.

Znatniji prometi, iznad 3 milijuna kuna, ostvareni su dionicama Petrokemije, Atlantic grupe, Ine i povlaštenom dionicom Adrisa.

Pritom je jedino dionica Petrokemije ostvarila tjedni dobitak, i to za 6,64 posto, dosegnuvši 175,96 kuna. Dionice Atlantic grupe, Adrisa i Ine oslabile su između 1,2 i 2 posto.

Idućega tjedna očekuje se početak sezone objave financijskih izvješća domaćih kompanija za treće tromjesečje. Balgač pritom ne očekuje većih iznenađenja s obzirom na situaciju u domaćem gospodarstvu.

„Tek bi izvozno orijentirane kompanije mogle iskazati blago poboljšanje prihoda i dobiti, zahvaljujući gospodarskom oporavku u Europi. Za kompanije koje su uglavnom orijentirane domaćem tržištu teško je očekivati poboljšanja poslovnih rezultata, imajući na umu rast nezaposlenosti i ostatak makroekonomske slike“, ocjenjuje Balgač.

Prošloga je tjedna Državni zavod za statistiku objavio da je u Hrvatskoj u rujnu stopa nezaposlenosti porasla sa 16,4 posto, koliko je iznosila u kolovozu, na 16,9 posto, više nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je, u prosjeku, da je u rujnu stopa nezaposlenosti porasla na 16,7 posto.

Također, DZS je objavio i da su u građevinski radovi u ovogodišnjem kolovozu u Hrvatskoj smanjeni 11,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. U prvih 8 mjeseci ove godine, pak, građevinski radovi smanjeni su 17,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Pozitivno je, pak, iznenadila industrijska proizvodnja, koja je u rujnu porasla za 3,1 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je iznad svih očekivanja i ponajviše se zahvaljuje jačanju inozemne potražnje te punjenju zaliha.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je, u prosjeku, da je u rujnu industrijska proizvodnja pala za 0,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

Ipak, tržište nije reagiralo na taj podatak, jer investitori očekuju održiviji trend rasta proizvodnje.

„Pozitivni pomaci u makroekonomskim podacima u trećem tromjesečju, ponajprije u maloprodaji i industrijskoj proizvodnji, uglavnom su pod utjecajem solidne turističke sezone“, ocjenjuje Balgač.

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna, već trećega zaredom, cijene dionica porasle, zahvaljujući dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija i izgledima da će američka središnja banka 3. studenoga dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Na Wall Streetu su Dow Jones i S&P 500 indeks ojačali 0,6 posto, dok je Nasdaq indeks porastao 0,4 posto.

Na europskim je burzama također vladalo dobro raspoloženje. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,66 posto, dok je frankfurtski DAX skočio 1,74, a pariški CAC 1,07 posto.

„Na svjetskim burzama proteklih dana na kretanja cijena dionica izrazito snažno utječu očekivanja o dodatnom popuštanju monetarne politike u SAD-u. No, prisutna je i velika neizvjesnost oko obujma tog kvantitativnog popuštanja, jer jedan dio tih očekivanja već je uračunat u cijene dionica. Bude li paket novih stimulativnih Fedovih mjera manji od očekivanja, moguća je negativna reakcija tržišta“, navodi Balgač.

No, kako dodaje, povećana likvidnost u američkom financijskom sustavu mogla bi imati pozitivan utjecaj na tržišta u razvoju.

„Veća likvidnost u financijskom sustavu vjerojatno bi potaknula okretanje ulagača ka glavnim tržištima u razvoju zbog većih prinosa koja omogućuju u odnosu na razvijena tržišta, ali i zbog održivih modela gospodarskog rasta. Iako je i Hrvatska u skupini tržišta u razvoju, malo je vjerojatno da će domaće tržište kapitala privući strane investitore“, zaključuje Balgač.

Tehnička analiza: S&P testira 200-tjedni pomični prosjek?

Vrlo nestabilan tjedan na Wall Streetu završio je porastom S&P 500 indeksa za 0,58 posto, na 1.183 bodova. Tijekom tjedna testirao je granicu podrške na 1.160 bodova i s lakoćom se odbio od padajuće trend linije, koja veže njegovu povijesno najvišu razinu i vrh iz 2010. godine, ističe Marko Erdeljac, voditelj retail deska u investicijskom društvu Erste vrijednosni papiri.

VIX indeks Čikaške burze opcija, poznat i kao 'indeks straha', pao je prošloga tjedna 2,5 posto, na 18,78 bodova.

„Probijanje padajuće trend linije i točke otpora na 1.170 do 1.174 boda nastavilo je djelovati na cijene dionica sastavnica S&P-a, pa se slijedeći tjedan očekuje njegovo testiranje 200-tjednog pomičnog prosjeka, koji se nalazi na 1.195 bodova“, kaže Erdeljac.

Dodaje kako taj pomični prosjek nije probijen ove godine, a cijene dionica su naglo krenule suprotnim smjerom krajem travnja, kada su se približile tim razinama. Naime, krajem travnja 200-tjedni pomični prosjek se kretao između 1.225 i 1.220 bodova.

Kako je tjedan završio u pozitivnom ozračju, veća je mogućnost da u idućim tjednima S&P testira 200-tjedni pomični prosjek, nego da cijene dionica počnu padati, smatra Erdeljac.

„Probijanjem i završavanjem na tjednoj razini iznad prve točke otpora na 1.195 bodova, S&P-u se otvara mogućnost napada na najvišu točku ove godine od 1.219 bodova i potencijalni srednjoročni target od 1.228 do 1.230 bodova. U slučaju nemogućnosti testiranja 1.195 bodova ili odbijanja od tih razina, prve razine potpore možemo naći na 1.170 do 1.174 boda, te na padajućoj trend liniji koja će slijedeći tjedan biti tek nešto ispod 1.160 bodova. U slučaju njezina probijanja, granicu potpore označavat će razina od 1.150 bodova, dok se iduća potpora nalazi tek na razini od 1.120 bodova“, zaključuje Erdeljac.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr/home.nsf/home/hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙