FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bankovni sektor podupro europske burzovne indekse

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT, 19. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Rast cijena dionica u bankovnom sektoru podupro je u utorak jačanje europskih burzovnih indeksa, no veće dobitke priječio je pad cijena dionica u sektoru rudarstva i naftne industrije.

Londonski se Ftse indeks u takvom okruženju spustio gotovo 0,4 posto, na 5.721 bod. Frankfurtski DAX bio je na gubitku 0,25 posto, spustivši se na 6.500 bodova.

Među najvećim dobitnicima bile su dionice financijskog sektora uoči objave rezultata poslovanja američkih divova te industrije Goldman Sachsa i Bank of America. Rezultati će ulagačima dati nove smjernice o brzini oporavka financijske industrije.

U takvom su ozračju dionice Banco Santandera, Credit Suissea, Societe Generala i UBS-a bile na dobitku od 2,3 do 2,6 posto.

Od pojedinačnih dobitnika isticala se dionica grčke banke EFG Eurobank, poskočivši za 5,3 posto, a optimizam u grčkom bankovnom sektoru u prosjeku je podigao cijene dionica tamošnjih banaka za 2,8 posto.

Dobitnici su zabilježeni i u segmentu industrijske proizvodnje, predvođenim SKF-om, najvećim svjetskim proizvođačem ležajeva, koji je nadmašio očekivanjima tromjesečnim rezultatima poslovanja. Povisio je i financijske ciljeve, potaknuvši skok dionice za 10 posto.

Time su na dobitku bili i drugi pripadnici toga sektora, od Atlasa Copsa preko Sandvika do Alfa Lavala, u rasponu od 1,6 do 3,7 posto.

„Poboljšane prognoze SKF-a ugodno su iznenadile ulagače“, kazao je Colin McLean, izvršni direktor fond menadžera SVM u Edinburghu. „Industrijske i financijske dionice su snažne i novac stiže na tržišta. Poboljšano ozračje očituje se i među grčkim bankama“.

Značajnije dobitke priječile su pak dionice naftnih i rudarskih kompanija. Naftne su slabjele pod utjecajem pada cijena sirove nafte nakon što se dolar oporavio zahvaljujući porukama vlade u Washingtonu da želi snažan dolar.

Dionice Totala, Repsola i Statoila pale su između 0,9 i 1,7 posto. Rudarske dionice, uključujući i one Xstrate na gubitku od 1,8 posto, bile su pod pritiskom slabljenja cijena kovina.

Pritisaka nisu bile pošteđene ni dionice tehnoloških kompanija, nakon što je američki konkurent Apple razočarao podacima o prodaji iPadova. Dionice tehnoloških tvrtki ARM Holdings i Infineona oslabjele su između 2,6 i 1,3 posto.

Nikkei indeks Tokijske burze ojačao je 0,43 posto, na 9.539 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙