FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: negativni signali iz svijeta, niska likvidnost

Autor: neba
ZAGREB, 20. listopada 2010. (Hina) - Negativni signali sa svjetskih tržišta mogli bi danas pritisnuti i cijene dionica na Zagrebačkoj burzi, no niska likvidnost mogla bi spriječiti veći pad domaćih indeksa.

Od 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 7 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 3 pad.

Crobex indeks jučer je pao 0,74 posto, na 1.890 bodova, zaronivši ponovno ispod psihološki važne razine od 1.900 bodova. Crobex10 oslabio je, pak, 0,45 posto, na 997 bodova.

Redovni promet dosegnuo je 10,6 milijuna kuna, što je oko milijun kuna više nego dan prije.

„Domaći burzovni indeksi kreću se već tjednima u uskom rasponu, a kako je likvidnost slaba, moguće je da oštra korekcija cijena dionica na svjetskim burzama neće danas imati značajnijeg utjecaja na trgovanje. Već neko vrijeme naša je burza klinički mrtva, što dovoljno govori o situaciji u domaćem gospodarstvu, s obzirom na to da se burze općenito smatraju najvjernijim prikazom gospodarskih prilika u nekoj zemlji. Interes investitora preusmjerio se na vanjska tržišta“, kaže Goran Vorkapić, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Na svjetskim je burzama, pak, uslijedila oštrija korekcija cijena dionica. Neočekivano povećanje kamata u Kini, novi problemi banaka s hipotekarnim kreditima i slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati tehnoloških kompanija izazvali su u utorak na Wall Streetu najveći dnevni pad cijena dionica u dva mjeseca.

Dow Jones indeks oslabio je 165 bodova, ili 1,48 posto, na 10.978 bodova, zaronivši po prvi puta nakon više od mjesec dana ispod psihološki važne razine od 11.000 bodova.

S&P 500 potonuo je 1,59 posto, na 1.165 bodova, a Nasdaq indeks 1,76 posto, na 2.436 bodova.

„Nakon snažnog rasta cijena dionica proteklih tjedana na svjetskim burzama, nužna je, pa čak i zdrava ova negativna korekcija. Nastavi li se i danas, dodatno će poboljšati tehničku sliku tržišta. Ključni američki S&P 500 indeks nailazi na prvu razinu potpore na 1.160 bodova, dok se druga, prilično čvrsta nalazi na 1.131 bodu. Tek bi pad S&P-a ispod 1.113 bodova doveo u pitanje pozitivan trend na Wall Streetu“, zaključuje Vorkapić.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale jer se ulagači plaše usporavanja rasta kineskog gospodarstva, nakon povećanja kamata u toj zemlji.

I na europskim su burzama jutros su cijene dionica u blagom padu.

„Neočekivano podizanje kamatnih stopa u Kini, po prvi puta od 2007. godine, najavljuje ciklus restriktivnije monetarne politike, što je imalo negativnog utjecaja na raspoloženje ulagača na svjetskim tržištima kapitala. S obzirom da danas nema važnijih makroekonomskih objava, nakon jučerašnje negativne korekcije, moguća je danas stabilizacija tržišta“, ističe Vjeran Jureša, analitičar u investicijskom društvu To One.

Kako dodaje, investitori su na oprezu. Iako su dosad objavljeni poslovni rezultati američkih kompanija za treće tromjesečje uglavnom bolji ili u skladu s očekivanjima u pogledu zarada, pomalo razočaravaju prihodi i procjene poslovnih izgleda za naredna tromjesečja, što ukazuje da u SAD-u još nema značajnijeg oporavka potrošnje.

„Na domaćem tržištu moguća su danas negativna cjenovna kretanja pod utjecajem zbivanja na svjetskim burzama. No, taj utjecaj izvana mogao bi biti ograničen zbog nedostatne likvidnosti na domaćem tržištu“, zaključuje Jureša.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙