FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 2. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je jučer na svetkovinu Svih svetih tradicionalno svečano euharistijsko slavlje u crkvi Krista Kralja na zagrebačkom groblju Mirogoju. Kardinal je u propovijedi rekao kako nas groblja ovih dana sjećaju na naše pokojne, ali i na ljudsku težnju za vječnim životom, koja, kako je rekao, ima smisla samo u vjeri i u Bogu. Bozanić je prenio i riječi pape Benedikta XVI. o nemogućnosti zemaljskog života da zadovolji ljudske težnje. "Želimo na neki način život kojemu ni smrt ne može nauditi", rekao je. Dodao je kako samo vjera otklanja grobne pečate i omogućuje zajedništvo s pokojnima u kojima vidimo sudionike vječnog života. Ponovno je istaknuo dominantnu kulturu smrti nametnutu od suvremenog društva. Riječ je o životu bez Boga, koji nam se nameće, a da toga nismo ni svjesni dok ne dođemo na groblja gdje postajemo svjedocima konačnog poraza svega zemaljskog, ustvrdio je.

SPLIT - Na groblju kod središnjeg križa u Dugopolju kod Splita jučer je mjesni župnik don Mirko Bitunjac blagoslovio zajedničko spomen-obilježje svim žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća – partizanima, ustašama, domobranima i civilima. Spomenik, koji je prvi takve vrste, bez ikakvih je ideoloških obilježja. "Na popisu na ovom zajedničkom spomen-obilježju je ukupno 409 imena Dugopoljaca među kojima su i trojica stradala branitelja iz Domovinskog rata", izjavio je načelnik općine Dugopolje Zlatko Ževrnja. "Rukovodili smo se idejom čovjekoljublja i kršćanskim motivima pomirbe i zajedništva da se sve naše žrtve nađu na jednom mjestu kod spomen-križa jer su svi oni Hrvati-katolici i kršteni su u našoj župi u Dugoplju te je posve normalno i prirodno da se nađu na istom mjestu uz središnji križ", kazao je. Ževrnja je podsjetio kako je ovo zajedničko spomen-obilježje na groblju u Dugopolju utemeljeno ranijom odlukom Općinskog vijeća te da su takvu zamisao osim dugopljskog HDZ-a, čiji je i on član, podržali još i mjesni HSS i HSLS te udruge proistekle iz Domovinskog rata. Dugopoljski SDP protivio se ovog ljeta nakanama da se umjesto ranijeg partizanskog spomen-obilježja, koje je bilo u središtu Dugopolja, uspostavi na mjesnom groblju zajedničko obilježje svim žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća.

VUKOVAR - Vještačenjem je utvrđeno da fragmenti ljudskih kostiju koje su djelatnici VUPIK-a jučer iskopali nedaleko mjesta masovne grobnice na Ovčari nisu iz razdoblja Domovinskog rata, izvijestila je vukovarsko-srijemska policija. Vještačenje je obavio patolog Kliničke bolnice Osijek Mladen Marcikić koji je utvrdio kako su kosti stare više desetljeća. Djelatnici VUPIK-a fragmente kostiju pronašli su na dubini od 50-ak centimetara kopajući iskop za sustav navodnjavanja samo tristotinjak metara udaljenog od mjesta masovne grobnice na Ovčari.

KARLOVAC/PRKOS - U Prkosu Lasinjskom u Karlovačkoj županiji su uništene mramorne ploče iznad spomen kosturnice žrtvama ustaškog terora iz prosinca 1941. godine, izvijestila je medije karlovačka Policijska uprava. Očevid je u tijeku, a po prvim policijskim informacijama, spomenik je oštećen u noći s 31. listopada na Dan svih svetih. Zamjenica načelnika Općine Lasinja Danica Mičić iz Prkosa, ujedno predstavnica županijskog Vijeća srpske nacionalne manjine, koja je niz godina i glavna koordinatorica obilježavanja obljetnice stradavanja 478 mještana sela Prkos 21. prosinca 1941. godine, kazala je danas Hini da je ovo u posljednjih desetak godina četvrti ili peti "napad na spokoj žrtava", a da ona to doživljava "kao da ih se po četvrti ili peti put ubija". Ovaj je do sada najveći, uništene su dvije ploče nad spomen kosturnicom, razbijena petokraka zvijezda i iščupana metalna zaštita rasvjete, rekla je. Podsjetila je da je nakon komemoracije prije dvije godine bilo razbacano cvijeće i uništen vijenac tadašnjeg predsjednika RH Stjepana Mesića, da je lani noć pred komemoraciju netko provalio u školu gdje je trebala biti komemoracija i ispisao ustaško "U", te da je jedne godine ranije grafitima mržnje i netolerancije bio išaran cijeli spomenik.

PULA - U povodu 41. obljetnice izlaženja Glasa Istre kao dnevnih novina radnici tog dnevnika sinoć su zapalili svijeće na pulskoj Rivi ispred zgrade Glasa Istre, izvijestila je glavna sindikalna povjerenica u tom listu Maša Jerin. Kako se navodi u priopćenju, Glas Istre je kao dnevnik počeo izlaziti 1. studenog 1969., no nastao je mnogo ranije i ovom su prilikom radnici Glasa Istre odali počast prvim pokretačima ovih novina koji su Glas Istre stvorili u partizanima 1943. godine. "Njihova je želja bila da Glas Istre budu slobodne novine, glas naroda, a mi koji danas radimo u ovim novinama želimo stvarati upravo takav dnevnik, uz punu zaštitu naših radničkih prava kao i prava javnosti koja su u ovoj djelatnosti usko povezana", istaknula je Jerin i dodala kako "novinar koji stvara pod pritiskom otkaza i nezakonitog kršenja svojih prava postaje laka meta za pritiske poslodavca te zbog straha pristaje na cenzuru, interveniranje u tekstove i autocenzuru". "Neslobodan novinar ne može stvarati slobodne novine, što dovodi do pada vjerodostojnosti pred čitateljima, a time i do pada tiraže, a što postaje isprika poslodavcu za nova gaženja prava medijskih radnika", navodi se u priopćenju za javnost Sindikata novinara Hrvatske - podružnice Glasa Istre.

ZAGREB - Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara (UZBV) jučer je u otvorenom pismu Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK), u povodu najavljena dolaska predsjednika Srbije Borisa Tadića u Vukovar, zatražila da se ne dozvoli relativiziranje stradanja hrvatskog naroda te da se ne zaboravi više od 1000 nestalih koji vape za pravdom jer je "jedina njihova krivica bila da su bili Hrvati". Naglašavajući kako za smirenjem vape za i njihove obitelji, pogotovo u ove dane kada se obilaze grobovi, UZBV poziva Hrvatsku biskupsku konferenciju, kao najviši moralni autoritet, da ne dozvoli da politika upravlja bolom i sudbinama obitelji onih koji nisu dobili priliku da sahrane svoje najmilije. "Ne dozvolite da naše ranjene duše i ranjena tijela dožive još jedno poniženje u Domovini za koju smo se borili. Oprostili smo, amnestirali smo zločince ali zločin nismo i nećemo ga zaboraviti", ističe ta udruga branitelja. Napominjući kako su cijeli hrvatski narod i njegova Crkva sanjali i dosanjali najljepši san svakog naroda - samobitnost i samostalnost - branitelji mole HBK da poruči "toj i takvoj politici, koja svakog dana odvede nekog branitelja koji se ne može nositi sa zbrkom koja vlada, da je štetno takvo djelovanje i vladanje".

ZAGREB - Jučer je u Zračnu luku Zagreb sletio prvi zrakoplov niskotarifnog prijevoznika "easyJet" iz Pariza, čime je "easyJet" dodao Zagreb u svoju mrežu na destinaciji Pariz-Zagreb-Pariz, priopćila je Zračna luka. Prilikom slijetanja u zagrebačku zračnu luku zrakoplov je dočekan tradicionalnim "vodenim pozdravom" u znak dobrodošlice. Taj europski niskotarifni zrakoplovni prijevoznik otvorio je jedan od dva nova leta iz Zagreba i to za Pariz (Charles de Gaulle), a od 11. veljače 2011. uspostaviti će se i linija za London (Gatwick). Karte su dostupne već od minimalnih 31.99 eura, uključujući poreze i pristojbe. Let za Pariz prometovat će četiri puta tjedno te pet puta tjedno za London Airbusom 319. "'EasyJet' je trenutno broj jedan u europskoj zračnoj prometnoj mreži zahvaljujući svojoj prisutnosti na 100 vodećih europskih linija i na 50 najvećih europskih aerodroma. Više od 300 milijuna Europljana živi unutar jednog sata vožnje od 'easyJetovog' aerodroma, što je više nego kod bilo koje druge aviokompanije", navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora (HGK) je radi jačanja svijesti građana o značaju kupovanja domaćih proizvoda, posebice nositelja znakova "Hrvatska kvaliteta" i "Izvorno hrvatsko", na društvenim mrežama Facebooku i Twitteru pokrenula službenu stranicu akcije "Kupujmo hrvatsko", priopćeno je jučer iz HGK-a. HGK napominje kako mu je želja stvoriti izravan i prijateljski kontakt s potrošačima, posebno s mladima, kako bi ih ne samo educirala i informirala o domaćim kvalitetnim proizvodima, već i potakla na stvaranje poduzetničke klime koja će omogućiti stvaranje novih proizvoda kao temelja gospodarskog rasta i razvoja. Podsjeća da najutjecajniji 'made in' proizvodi na svijetu, kao primjerice talijanski, svoj uspjeh uz kvalitetu duguju prije svega i potpori i privrženosti državljana svoje zemlje. "Danas u vremenu kada vladaju elektronički mediji HGK je, prepoznavši njihovu važnost, odlučio iskoristiti mogućnosti koje pružaju kako bi i putem tih kanala širio svijest i stvarao 'kulturu' hrvatskih proizvoda", navodi se u priopćenju.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙