FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 1. studenog 2010. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BEOGRAD - Bivši zamjenik zapovjednika Teritorijalne obrane (TO) Vukovara Stanko Vujanović u ponedjeljak je pred Vijećem za ratne zločine višeg suda u Beogradu osuđen na devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva četiriju i ranjavanja jedne osobe rujna 1991. u podrumu kuće obitelji Sever u Vukovaru. U obrazloženju presude navedeno je kako je Vujanović (49) kriv jer je 14. rujna 1991. počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva kada je zajedno s nepoznatim naoružanim muškarcem ubio Ivana Severa i Adama Luketića, dok su Ruža Luketić i Marija Kotreba podlegle ozljedama od eksplozije bombi koju je bacila ta nepoznata osoba.

Tom prilikom lakše tjelesne ozljede zadobila je Blaženka Sever, koja je nakon izricanja presude Vujanoviću upućena da u parničnom postupku može tražiti odštetu. Vujanoviću je uzeta u obzir ranija presuda od 20 godina zatvora za zločin na Ovčari tako da će služiti jedinstvenu kaznu u trajanju od 20 godina.

MOSTAR - Stranka HDZ 1990. ocijenila je u ponedjeljak da nije moguć miran razlaz u Bosni i Hercegovini kako je to predložio bivši američki diplomat William Montgomery u medijskome nastupu koji je izazvao buru osuda u Sarajevu.

Iz HDZ-a 1990. ističu da Bosna i Hercegovina nije učinkovita država, no da se ne bi mogla provesti mirna disolucija zemlje.

"Mi držimo da mirna disolucija zemlje nije moguća. BiH nije funkcionalna, no ne može se govoriti da se radi o propaloj državi", naveli su iz ureda za informiranje HDZ-a 1990. Ova stranka se zalaže za očuvanje Bosne i Hercegovine i temeljitu ustavnu reformu u kojoj bi Hrvati imali jednaku poziciju u pogledu institucionalnih prava u odnosu na Bošnjake i Srbe. U programu sarajevske komercijalne televizije TV1 bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj i u Srbiji William Montgomery je ovaj vikend kazao da je BiH i 15 godina nakon rata problematična država u kojoj nijedan važniji problem nije riješen i da je stoga realno razmišljati o njezinoj podjeli. "Nikoga u BiH ne treba prisiljavati da ostane u zemlji koja ne funkcionira, a jedno od mogućih rješenja je otcjepljenje Republike Srpske i mirna disolucija zemlje", izjavio je on.

LONDON - Vlade, zrakoplovne tvrtke i zrakoplovne vlasti širom svijeta razmatrali su stanje sigurnosti u ponedjeljak nakon što su dva paketa s eksplozivnim napravama pronađena u petak u Britaniji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima na teretnim zrakoplovima koji su iz Jemena letjeli za Sjedinjene Države. Paketi, nađeni u zrakoplovima tvrtki Fedex i UPS na letovima za SAD, trebali su biti isporučeni dvjema sinagogama u Chicagu. Ovo otkriće pokazalo je "rupu" u sigurnosti teretnih zrakoplova i prijetnju putnicima. Britanski premijer David Cameron u Londonu je sazvao krizni odbor koji će odlučiti o odgovoru Britanije nakon pronalaska bombe u teretnom zrakoplovu u zračnoj luci East Midlandsa, sjeverno od Londona. Međutim, oštrija sigurnosna pravila glede međunarodnog prijevoza tereta mogla bi zadati udarac trgovini i svjetskoj ekonomiji. Britanija je zaustavila sve letove teretnih zrakoplova iz Jemena u Britaniju ili u tranzitu. Dva dana nakon što su nađena dva paketa poslana s eksplozivnim materijama u zračnim lukama u Britaniji i Dubaiju u tijeku su istrage na Bliskom istoku, Europi i SAD-u. Jemenski su dužnosnici rekli i da provjeravaju "još sumnjivih paketa koji su trebali biti poslani van zemlje, uključujući i neke za SAD".

ATENA - Grčka policija je priopćila da je u ponedjeljak otkrila paket s eksplozivnom napravom adresiran na francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja nakon što je drugi paket eksplodirao u jednoj tvrtki za dostavu pošiljaka u Ateni. "Jedno od eksplozivnih sredstva koje su osumnjičenici nosili bilo je adresirano na predsjednika Francuske, Nicolasa Sarkozyja", izjavio je za Reuters glasnogovornik policije. Po njegovim riječima, drugi takvi paketi bili su adresirani na veleposlanstva Belgije, Nizozemske i Meksika, a jedan od njih ranije je eksplodirao u Ateni i pritom je lakše ozlijeđena djelatnica tvrtke za dostavu pošiljaka. Ostale pakete deaktivirala je policija. "Policija vjeruje da al Kaida nije povezana s tim. Mi i dalje provodimo istragu", rekao je glasnogovornik dodajući da su vazano za taj slučaj uhićena dvojica muškaraca za koje se sumnja da su povezani s jednom grčkom ljevičarskom gerilskom skupinom.

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. osudio je u ponedjeljak "apsurdno i okrutno nasilje protiv nezaštićenih ljudi" u Iraku , gdje je jedna skupina pripadnika al-Kaide u nedjelju ušla u sirsku katoličku katedralu u Bagdadu i ubila dva svećenika i 35 vjernika i ranila njih 56. "Molim za žrtve tog apsurdnog nasilja, tim okrutnijeg jer se obrušilo na nezaštićne osobe, okupljene u Božjoj kući, mjestu ljubavi i pomirenja" rekao je Papa tijekom mise na Trgu svetog Petra. "Součen s tim naslijem koje razdire stanovnike Bliskog Istoka, ponavljam svoj poziv na mir", rekao je Papa. Napad izveden dan uoči blagdana Svih Svetih jedan je od najkrvavijih počinjenih u Iraku protiv kršćana. Odgovornost za napad je preuzela skupina povezana s al-Kaidom koja je dala 48-satni ultimatum koptskoj egipatskoj crkvi za oslobođenje muslimana "zatočenih u manastirima" te zemlje, prema jednom američkom centru za nadzor islamističkih portala (SITE). Nadbiskup Kirkuka je 12. listopada tijekom sinode o Bliskom istoku u Vatikanu izrazio zabrinutost smrtonosnim egzodusom kršćana iz Iraka koji samo "žele živjeti u miru i na slobodi, a ne preživljavati". Prema podacima crkve u Iraku je 1980. bilo 2,89 posto (378.000) katolika, a 2008. samo 0,94 posto (301.000).

JERUZALEM - Sjedinjene Države predložile su Izraelcima da nakon potpisivanja mirovnoga sporazuma iznajme Palestincima Jordansku dolinu na sedmogodišnje razdoblje, izvijestio je u ponedjeljak izraelski vojni radio. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije unaprijed odbacio zamisao, prenosi radio, pozivajući se na izjave dužnosnike koji su željeli ostati anonimni. Službeni izvor je na upit novinara France pressea odbio potvrditi ili demantirati informaciju. Isti je izvor kazao kako "sigurnosne potrebe Izraela zahtijevaju daljnju izraelsku prisutnost na istoku buduće Palestinske države, kako bi se zajamčila njezina demilitarizacija". Netanyahu i njegov prethodnik Ehud Olmert zatražili su da Izrael zadrži kontrolu nad Jordanskom dolinom kako bi se spriječio ulazak oružja ili vojske na teritorij buduće Palestinske države, ne preciziravši modalitete kontrole. Jordanska dolina duga je 120, a široka 15 kilometara i prostire se od Galilejskog jezera do Mrtvog mora. Na istoku je smješten Jordan, a na zapadu su Izrael i Zapadna obala. Izraelsko-palestinski mirovni pregovori, pokrenuti 2. rujna u Washingtonu pod okriljem SAD-a, prekinuti su 26. rujna po isteku desetomjesečnog moratorija na izgradnju u području židovskih naselja na Zapadnoj Obali. Nastavak pregovora, Palestinci uvjetuju novim moratorijem, kojemu se još uvijek protivi izraelska vlada.

MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ocijenio je "neprihvatljivim" nezadovoljstvo Japana nakon što je u ponedjeljak ruski predsjednik Dmitri Medvdev posjetio Kurilsko otočje, teritorij oko kojeg se spore Moskva i Tokio i rekao da će japanski veleposlanik u Moskvi biti pozvan radi uručivanja prosvjedne note. "Reakcija Japana na put predsjednika Medvedeva na Kurile je neprihvatljiva. To je naša zemlja i ruski predsjednik je otišao na ruski teritorij", naglasio je Lavrov. "Veleposlanik Japana u Moskvi će biti pozvan u rusko ministarstvo vanjskih poslova kako bismo mogli ponovno jasno izraziti naše stajalište", dodao je tijekom konferencije za novinare u sklopu posjeta njemačkog kolege Guida Westerwellea. Japanski premijer Naoto Kan posjet prvi posjet jednog ruskog predsjednika Kurilima je nazvao "vrlo žalosnim", a japanski ministar vanjskih poslova Seiji Maehara je pozvao ruskog veleposlanika u Tokiju kako bi mu uručio prosvjednu notu. Četiri najjužnija od 56 otoka koji čine Kurile, predmet su spora Rusije i Japana. Ta četiri otoka SSSR je pripojio 18. kolovoza 1945., tri dana nakon kapitulacije Japana. Japanci te otoke nazivaju Sjevernim teritorijem. Zbog tih otoka Moskva i Tokio još nisu službeno potpisali mirovni sporazum po okončanju Drugog svjetskog rata.

RIM - Smeće se i dalje gomila u Napulju gdje ga je u ponedjeljak na ulicama bilo 2.220 tona, zbog novih prosvjeda protivnika odlagališta u regiji, u kojima je jedna osoba ozlijeđena tijekom jutra, javila je talijanska agencija Ansa. Prosvjedni marševi u Giulianu, blizu Napulja čiji se stanovnici protive odlagalištima smeća u mjestu Raverna del Re, znatno usporavaju evakuaciju smeća iz metropole. U sukobu između policije i protivnika odlagališta jedna je osoba ozlijeđena. Vatrogasci Napulja i regije su morali intervenirati 40 puta u noći između nedjelje i ponedjeljka i gasiti zapaljene kante za smeće u Napulju, posebice u povijesnom središtu u i regiji. Oštećeno je nekoliko automobila parkiranih pokraj kanti za smeće. Ta situacija predstavlja neuspjeh šefa vlade Silvija Berlusconija koji je u četvrtak obećao da će Napulj biti u "roku od tri dana" oslobođen svog smeća. U petak je također najavio da je postigao dogovor s gradonačelnicima o rješenju krize smeća Napulja i predgrađa. Dulje od dva tjedna u mjestu Terzigno, blizu Napulja traju sukobi policije i stanovnika koji traže zatvaranje odlagališta na otvorenom i odbacuju ideju otvaranja drugog odlagališta. Unatoč dogovoru, smeće se iz Napulja ne može odvesti zbog problema na mjestima Chiaiano i Giuliano gdje su trebala biti odlagališta.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙