FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 23. listopada 2010. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

LOVRAN - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor u subotu su u zajedničkoj izjavi nakon sastanka u Lovranskoj Dragi iznad Lovrana izvijestili kako je dogovorena pojačana gospodarska suradnja Hrvatske i Slovenije te osnivanje radne skupine kako bi se ispitala mogućnost zajedničkog nadzora zračnog prostora obiju zemalja. Kosor i Pahor su rekli da je dogovorena snažnija gospodarska suradnja Hrvatske i Slovenije uz osnivanje mješovite komisije koja će predložiti mogućnosti zajedničkog nastupa dviju zemalja na trećim tržištima. Dogovoren je i zajednički nastup na narednom Expo-u 2012. u Koreji.

BEČ - Nekoliko desničarskih stranaka zaključilo je svoj dvodnevni skup u subotu u Beču najavom da će tražiti sveeuropski referendum protiv turskog članstva u Europskoj uniji. Čelnik austrijske Slobodarske stranke Heinz-Christian Strache objavio je taj cilj nakon razgovora s kolegama iz desničarskih stranaka Belgije, Slovačke, Italije, Danske i Švedske kojima je tema bila "Stanje EU-a nakon Lisabonskog sporazuma". On je upozorio da bi Europa krenula "dramatično pogrešnim putem" ako se "neeuropske zemlje" prihvate u EU. "To bi bio kraj Europske unije. Bio bi to početak euro-azijske-afričke unije koja je potpuno suprotna europskom mirovnom projektu i stoga se ne smije dopustiti da se dogodi", izjavio je austrijski desničarski političar. Po Lisabonskom sporazumu koji je stupio na snagu 1. prosinca prošle godine po prvi puta je predviđena mogućnost sazivanja sveeuropskih referenduma o određenim pitanjima no modaliteti za sazivanje takvih glasovanja još nisu utvrđeni.

KYONGJU - Dvadeset vodećih svjetskih gospodarstava u subotu je na kraju dvodnevna sastanka ministara financija i guvernera središnjih banaka u Južnoj Koreji zatražilo sprečavanje valutnog rata. U završnoj izjavi skupina G20 kaže kako želi "krenuti prema tržišno uvjetovanim tečajnim sustavima koji (...) neće zbog konkurentnosti smanjivati vrijednost valuta". Grupa G20 kaže da treba izbjegavati svaki oblik protekcionizma. Na sastanku u Kyogjuu, 370 kilometara južno of glavnoga grada Seula, pokušali su naći način da se riješi sve veći spor oko tečajnih politika. Nesuglasice traju mjesecima, a u zadnje se vrijeme čuju optužbe da neke zemlje umjetno održavaju niski tečaj kako bi ojačale svoja gospodarstva. Sjedinjene su Države optužile Kinu da je podcijenila svoju valutu juan kako bi kineski izvozni proizvod bio jeftiniji. Sudionici na sastanku kažu da je i dvije godine nakon vrhunca globalne financijske krize gospodarski oporavak još slab. Mnoga nova gospodarstva brzo rastu, ali stopa rasta naprednih gospodarstava još je umjerena, rekli su izaslanici na sastanku.

PODGORICA - Potpredsjednik izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s jugoistočnom Europom Jelko Kacin izjavio je u subotu kako je Crna Gora toliko napredovala da može računati na status zemlje kandidata, te da ne bi trebalo dugo čekati na određivanje datuma početka pregovora s EU-om.“Europska komisija u ovom momentu ima kapacitet za pregovore i ne vidimo osobitih razloga da dođe do odgađanja perioda između datuma dodjeljivanja statusa i datuma početka pregovora”, kazao je Kacin crnogorskoj agenciji MINA. On je rekao da EK može bez odugovlačenja krenuti u pregovore kad zato dobije zeleno svjetlo. Kacin drži da bi bilo dobro, ne samo za Crnu Goru nego i za cio zapadni Balkan, da neka od država regiona dobije status zemlje kandidata da bi se pažnja EU-a s Islanda ponovo vratila na zapadni Balkan. I crnogorska ministrica za europske integracije Gordana Đurović očekuje da bi datum otvaranja pregovora s EU-om Crna Gora mogla dobiti naredne godine. Ona je kazala da nije realno očekivati da datum otvaranja pregovora Crna Gora dobije u prosincu, kad, kako je rekla, očekuje status kandidata, ali je dodala da na to neće dugo čekati.

MOSTAR - Ured informiranja centra Mir u Međugorju izvijestio je da je tijekom listopada pristigao rekordni broj hodočasničkih skupina iz svih dijelova svijeta u skoro 30-godišnjem postojanju međugorskog fenomena, a najviše je Hrvata. Od početka listopada, mjeseca koji je na poseban način posvećen Gospi, u Međugorje su pristigle hodočasničke skupine iz 31 zemalja svijeta a među najbrojnijim su vjernici iz Hrvatske. Kako je objavio Ured informacija Centra, Međugorje su pohodile hodočasničke skupine iz Austrije, Švicarske, Mađarske, Njemačke, Engleske, Irske, Češke, Italije, Brazila, Francuske, Portugala, Amerike, Poljske, Australije, El Salvadora, Argentine, Meksika, Egipta, Belgije, Nizozemske, Rumunjske, Koreje, Kanade, Slovenije, Španjolske, Kolumbije, Ukrajine, Latvije, Vijetnama i Slovačke. Dodaje se da su osobito brojne skupine hodočasnika iz Hrvatske, prije svih iz više istarskih gradova, Koprivnice, Bjelovara, Zagreba, Baranje, Dubrovnika, Zadra, Krapine, Knina i Karlovca. Otkako je Sveta Stolica početkom ove godine utemeljila posebno Međunarodno povjerenstvo za preispitivanje međugorskog fenomena kojemu je na čelu talijanski kardinal Camillo Ruini značajno je povećan broj hodočasnika koji dolaze u Međugorje.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙