FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: bcav
ZAGREB, 19. listopada 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

LUXEMBOURG - Ministri financija EU-a dogovorili su se u ponedjeljak o najvećem pojačanju proračunske discipline otkako je 1999. uveden euro, izvlačeći pouku iz grčke krize, po diplomatskom izvoru. Nakon pregovora u Luxembourgu koji su trajali cijeli dan, europske zemlje su se načelno dogovorile o novim sankcijama i načinu njihove provedbe u budućnosti. Dogovoreno je da će zemlje koja bi premašile dopuštenu granicu proračunskog deficita ubuduće imati najviše 6 mjeseci da donesu mjere za njegovo smanjenje prije nego joj se nametnu sankcije. Dogovor postignut u Luxembourgu pooštrit će Pakt o stabilnosti koji se počeo primjenjivati 1999., kada je uvedena zajednička europska valuta euro.

SOFIJA - Tristodvadeset kilograma zlata, dvadeset kilograma srebra i kilogram platine ukradeno je u noći na ponedjeljak iz carinskog skladišta u zračnoj luci u Sofiji, priopćio je u ponedjeljak bugarski ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanovi. Plemenite kovine zaplijenjene su u kolovozu, kada je razbijen bugarski krijumčarski lanac koji ih je preprodavao u Tursku. Alarmni sustav u skladištu bio je isključen, a plemenite kovine čuvale su se u skladištu kao dokaz u suđenju petorici krijumčara, dodao je.

TIJUANA - Meksička vojska zaplijenila je u utorak 105 tona marihuane vrijedne više od 340 milijuna dolara, što je najveća zaplijena te droge u povijesti zemlje, objavila je vojska. Teško naoružani vojnici upali su u nekoliko kuća u siromašnom predgrađu Tijuane, koja se s meksičke strane granice nalazi nasuprot američkom gradu San Diegu. Na vojnike je pucano, a u akciji je uhićeno 11 krijumčara. U kućama i automobilima pronađeno je 10.000 smeđih i srebrnih paketa. Droga je skupljena iz svih dijelova Meksika i trebala je biti prebačena u Sjedinjene Države.

UJEDINJENI NARODI - Izrael bi mogao obnoviti moratorij na gradnju židovskih naselja na Zapadnoj obali, nakon što je njegov istek prošloga mjeseca naglo prekinuo mirovne pregovore s Palestincima, izjavio je u utorak izraleki veleposlanik pri UN-u. veleposlanik Meron Reuben također je rekao kako je prerano proglasiti neuspjelima pregovore pod američkim pokroviteljstvom kojima je cilj u roku godinu dana omogućiti osnivanje palestinske države "rame uz rame" s Izraelom. Pregovori su počeli 2. rujna, no Palestinci su ih prekinuli nakon što je 26. rujna istekao desetomjesečni izraelski moratorij na gradnju židovskih naselja na Zapadnoj obali. "Ne kažem da možda nećemo produžiti moratorij. Vlada razmatra sve mogućnosti i različite načine kako dalje s mirovnim procesom", dodao je izraelski veleposlanik pri UN-u.

JERUZALEM - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu želi izmijeniti kontroverzni amandman kojim se traži prisega lojalnosti "od svih onih koji će zatražiti izraelsko državljanstvo", bili oni Židovi ili ne, priopćio je njegov ured u ponedjeljak navečer. Nacrt zakona što ga je 10. listopada prihvatila izraelska vlada, izmjena je sadašnjeg zakona o državljanstvu kojemu se dodaje idući članak: "Prisežem da ću poštovati zakone države Izraela kao židovske i demokratske države". Taj nacrt koji se našao na udaru žestoke kritike ne samo ljevice, već i u svijetu, primjenjivao bi se samo na ne-Židove, budući da Židovi stječu državljanstvo na temelju Zakona o povratku, a ne Zakona o državljanstvu. Takozvani Zakon o povratku automatski nudi izraelsko državljanstvo svakom Židovu iz dijaspore koji se želi doseliti u Izrael.

DEAUVILLE - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev sastali su se u ponedjeljak u Deauvilleu na summitu koji bi trebao ojačati suradnju Rusije i Europe dvadeset godina nakon pada Berlinskog zida. Mjesec dana prije susreta na vrhu u Lisabonu na kojemu NATO treba utvrditi svoju novu stratešku doktrinu, Sakrozy i Merkel su odmah po dolasku u poznato ljetovalište na normandijskoj obali, najavili spremnost za promicanje novog "partnerstva" Moskve i nekadašnjih neprijatelja iz doba Hladnoga rata. "Oboje mislimo da je hladni rat završen, da je Varšavski sporazum gotov, da je Sovjetski Savez prošlost i da su Rusi naši prijatelji", dodao je Nicolas Sarkozy. "Rusija, Francuska i Njemačka izložene su istim rizicima i prijetnjama i zato bi bilo puno bolje da se ne sukobljujemo", kazao je. Sigurnost u Europi, veze Rusije i Sjevernoatlantskog saveza te pregovori o budućem ugovoru o suradnji Moskve i EU-a trebaju biti na dnevnom redu radne večere koja je počela u ponedjeljak navečer čim je Dmitrij Medvedev doputovao u Normandiju.

(Hina) xbcav ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙