FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 20. listopada 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

ZAGREB - Europske zemlje, posebice skandinavske, zadržale su status država s najraširenijom slobodom medija po novom godišnjem izvješću Repotera bez granica, na kojem se Hrvatska nalazi na 62. mjestu, šesnaest mjesta boljem nego prošle godine. "Naše novo izvješće o indeksu slobode medija u svijetu sadrži neka dobrodošla iznenađenja, naglašava sumornu stvarnost i potvrđuje neke trendove", priopćio je glavni tajnik RSF-a Jean-François Julliard povodom objave devetog godišnjeg izvješća te organizacije o stanju medijskih sloboda u svijetu. "Više nego ikada prije vidimo da ekonomski razvoj, institucionalne reforme i poštovanje temeljnih prava ne idu nužnu ruku pod ruku. Obrana slobode medija nastavlja biti bitka za budnost u demokracijama stare Europe i bitka protiv represije i nepravde u totalitarnim režimima", dodao je. "Odajemo priznanje motorima medijskih sloboda: Finskoj, Islandu, Norveškoj, Švedskoj, Nizozemskoj i Švicarskoj", koje su podijelile prvo mjesto na popisu zemalja po indeksu medijskih sloboda, rekao je Julliard. Od 27 zemalja EU-a, trinaest ih se nalazi među prvih dvadeset na listi, ali zabrinjavaju loši plasmani Francuske (44.), Italije (49.), Rumunjske (52.) i Grčke i Bugarske (obje 70.). Hrvatska se ove godine nalazi na 62. mjestu, koji dijeli s Bocvanom, šesnaest mjesta bolje od katastrofalnog plasmana u prošlogodišnjem izvješću, tada najgoreg u regiji, koje je ponajviše bilo uzrokovano ubojstvom Ive Pukanića.

WASHINGTON - Američko ministarstvo obrane izdalo je uputstva svojim zapovjedništvima za novačenje da moraju prihvatiti kandidate koji otvoreno ispoljavaju homoseksualnost, poštujući nedavnu odluku saveznog suda kojom je zabranjena dosadašnja politika nedopuštanja otvoreno homoseksualnog ponašanja u vojsci, objavila je u utorak glasnogovornica Pentagona. Uputstva iz kadrovskog ureda Pentagona poslana su zapovjedništvima za novačenje u petak, rekla je glasnogovornica Cynthia Smith, prenosi CNN. Službenicima za novačenje je rečeno da ako kandidat ili kandidatkinja ne prikrivaju homoseksualnost a ispunjavaju ostale uvjete za novačenje, njihova prijava može ići u obradu. Oni koji rade na novačenju ne smiju u tom postupku pitati kandidata je li homoseksualac. U uputstvima se također podsjeća službenike za novačenje da trebaju upoznati podnositelja zahtjeva s mogućnošću da odluka suda bude opozvana, pri čemu bi se Pentagon mogao ponovno vratiti na politiku "ne pitaj, ne govori", rekla je Smith. Savezna sutkinja u Kaliforniji Virginia Phillips ubrzo bi trebala odlučiti hoće li povući nalog o zabrani provedbe politike "ne pitaj, ne govori" na zahtjev vlade, koja priprema žalbu na njezinu odluku.

WASHINGTON - Američka državna tajnica Hillary Clinton i slovački ministar vanjskih poslova Mikulaš Dzurinda potvrdili su u utorak u Washingtonu partnerske odnose dviju zemalja i spremnost da zajednički pomognu euroatlantsku integraciju zemalja jugoistočne Europe, ali se nisu suglasili oko Kosova. Ministar Dzurinda je nakon sastanka s državnom tajnicom Clinton u State Departmentu potvrdio da Slovačka i dalje nije spremna priznati Kosovo. "Nisam osjećao nikakav pritisak i reći ću vam zašto. Nije cilj priznati Kosovo, cilj je pomoći ili olakšati da se uspostave odnosi Beograda i Prištine koji će biti dobri, glatki i što je ključno, održivi", rekao je Dzurinda odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji za tisak u State Departmentu. "Vjerujem da Slovačka, kao zemlja koja nije priznala Kosovo, može puno pomoći u tome", ustvrdio je. Slovačka je jedna od pet članica Europske unije i jedna od četiri članice NATO-a koje nisu priznale Kosovo. Clinton je naglasila kako "SAD smatra da je Međunarodni sud pravde (ICJ) odlučio o pitanju neovisnosti i suvereniteta Kosova, te kako bi Washington rado vidio da nakon toga više zemalja prizna Kosovo".

LONDON - Bivša britanska premijerka Margaret Thatcher u utorak je prebačena u bolnicu zbog infekcije, no, kako prenose mediji, njezino stanje nije ozbiljno i očekuje se da nakon temeljitih pretraga bude puštena na kućnu njegu za nekoliko dana. Čelična lady primljena je u londonsku Cromwell Hospital gdje će biti obavljene rutinske pretrage, a imat će i prikladniju - medicinsku - njegu nego kod kuće s obzirom na to da je navršila 85 godina. Za nekoliko bi dana, prenose agencije, trebala biti puštena iz bolnice. Iz ureda u Downing Streetu još nema informacija o njezinu stanju. Prošli tjedan Margaret Thatcher zbog gripe nije prisustvovala domjenku koji je u njezinu čast organizirao premijer David Cameron, kako bi u krugu članova Konzervativne stranke proslavila 85. rođendan. Agencije prenose kako još nije poznato je li infekcija posljedica gripe. Krajem 2001. i tijekom 2002. Margaret Thatcher imala je niz blažih moždanih udara, nakon kojih se počela sve rjeđe pojavljivati u javnosti.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙