FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 1. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

SARAJEVO - Preustrojem Bosne i Hercegovine u državu s četiri regije uspostavilo bi se rješenje koje bi svim narodima u toj zemlji omogućilo jednakopravnost i život u različitosti, izjavio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. On je u intervjuu koje je u ponedjeljak objavilo sarajevsko "Oslobođenje" kazao kako bosanskohercegovački biskupi i dalje čvrsto stoje iza takvoga, ranije iznesenog prijedloga, ali je također upozorio da taj prijedlog nitko nije ozbiljnije razmotrio "jer se ne uklapa u planove onih koji bi ga trebali provesti". Kako je objasnio, niti stranke koje su načelno poduprle takav prijedlog nisu to učinile u cjelosti i na prikladan način, niti su svojim postupcima dale naslutiti što zapravo žele od BiH kao države. "I danas smatram kako se ovakvim rješenjem mogu stvoriti mehanizmi zaštite jednakopravosti i multietniciteta na svim prostorima BiH", kazao je kardinal Puljić. Dodao je kako bi ga izravno polemiziranje s onima koji se zalažu za uspostavu trećeg entiteta u BiH uvuklo u dnevnu politiku, što ne želi, ali ih je pozvao da shvate kako svaki čovjek i narod u BiH ima pravo na opstanak, identitet i jednakost pred zakonom. "Svi političari bi se morali ponašati u skladu s tim", upozorio je vrhbosanski nadbiskup, ustvrdivši kako nitko nema pravo trgovati vjerskim i nacionalnim pravima. Kardinal Puljić nije želio posebice komentirati ishod listopadskih izbora u BiH, ali je ocijenio je da oni sadrže nepravedni, iako zakoniti, mehanizam kod izbora članova Predsjedništva BiH i poručio da takav nepravedni mehanizam treba promijeniti.

BAGDAD - Pedeset i dvoje talaca i policajaca poginulo je u nedjelju navečer kada su iračke i američke snage upale u sirijsku crkvu u Bagdadu u kojoj su pripadnici Al-Kaide držali vjernike za taoce, objavili su irački dužnosnici. Irački pobunjenici su u nedjelju navečer zatočili vjernike i dvojicu svećenika tijekom mise u sirskoj kršćanskoj crkvi Sajedat Al-Najat u središtu Bagdada. Po riječima kaldejskog biskupa, tražili su oslobađanje terorista u Iraku i Egiptu, javlja agencija AFP.

Nekoliko sati nakon otmice, iračke sigurnosne snage napale su pobunjenike, uz potporu američkih vojnika, koji unatoč tome što je njihova misija završila u kolovozu, mogu primijeniti silu ako su napadnuti ili ako Irak zatraži njihovu pomoć. Policijski zapovjednik koji je sudjelovao u operaciji potvrdio je da je jedan od pobunjenika aktivirao eksploziv koji je nosio u prsluku kada su se policijske snage pokušale probiti u crkvu. "Sinoć je poginulo 52 talaca i policajaca, a ranjeno je 67 ljudi", rekao je policijski pukovnik Husein Kemal za Reuters. Ubijena su i petorica otmičara, dodao je.

PNOM PEN - Sjedinjene Države spremne su s kambodžanskim vlastima razgovarati o načinima rješavanja "prljavoga duga", iznosa od 450 milijuna dolara koje su Amerikanci posudili proameričkom vojnom režimu 1970. godine, izjavila je američka državna tajnica Hillary Clinton nakon sastanka s kambodžanskim kolegom Horom Namhongom. Zajam s Amerikancima dogovorila je vlada generala Lon Nola koji je došao na vlast državnim udarom. Dug je u tom trenutku trebao poslužiti za financiranje poljoprivrednog i sektora za izvoz. Generala je, međutim, s vlasti 1975. svrgnuo brutalni režim Crvenih Kmera, pod kojim će živote izgubiti 1,7 milijuna ljudi. Kambodžanski premijer Hun Sen zatražio je u rujnu poništenje tog "prljavoga duga", koji je, kako je kazao, poslužio za kupovinu bombi koje su "padale po glavama Kambodžanaca" idućih nekoliko godina, kada su se Amerikanci borili s Crvenim Kmerima i sjevernovijetnamskim komunistima u Kambodži. Dug je odraz "ne samo financijskih i političkih, već i strateških implikacija", kazala je u ponedjeljak Clinton. SAD će u Kambodžu "poslati skupinu stručnjaka" koja će razmotriti različite načine prevladavanja ovoga pitanja, kazala je Clinton. "Mi želimo da se to pitanje riješi u skladu s načelima Pariškog kluba i u svrhu razvoja Kambodže", rekla je američka državna tajnica. Iako nije pojasnila, dala je naslutiti da bi Amerikanci mogli iskoristi rate kambodžanskog duga za financiranje programa za razvoj obrazovanja i zaštite okoliša u Kambodži.

DŽAKARTA - Nove erupcije indonezijskog vulkana Merapija na otoku Javi zabilježene su u ponedjeljak ujutro kada je počo izbacivati vrući pepeo 1,5 kilometara u vis i ponovno izazvao paniku među stanovnicima, izvijestili su dužnosnici i mediji. Spasilačke ekipe na području Boyolalija, desetak kilometara udaljenog od vrha planine Merapi na 2.968 metara, evakuirali su stanovništvo automobilima, kamionima i vozilima hitne pomoći. Lokalni mediji su javili da je erupcija u ponedjeljak, koja je počela u 10.10 sati po lokalnom vremenu, bila najveća otkad se vulkan probudio prošli utorak nakon četiri godine neaktivnosti. U nizu erupcija poginulo je 38 ljudi, a ozlijeđeni su deseci.

SARAJEVO - Bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj i u Srbiji William Montgomery izjavio je na sarajevskoj televiziji kako je raspad Bosne i Hercegovine neizbježan i time izazvao brojne polemike, oštra reagiranja i osude u zemlji, prenose u ponedjeljak mjesni mediji. Gostujući u programu sarajevske komercijalne televizije TV1, Montgomery je ovaj vikend kazao da je BiH i 15 godina nakon rata problematična država u kojoj nijedan važniji problem nije riješen i da je stoga realno razmišljati o njezinoj podjeli. "Nikoga u BiH ne treba prisiljavati da ostane u zemlji koja ne funkcionira, a jedno od mogućih rješenja je otcjepljenje Republike Srpske i mirna disolucija zemlje", izjavio je Montgomery. Pritom je posebice pozvao Bošnjake da "počnu razmišljati o alternativi", rekavši kako je to nužno i zbog činjenice da većina Srba i Hrvata ne osjeća BiH kao svoju zemlju i u njoj ne žele živjeti. Na Montgomeryjeve izjave reagiralo je američko veleposlanstvo u BiH, istaknuvši da taj bivši diplomat ne govori u ime vlade SAD-a. "Naša pozicija u BiH dobro je poznata i nepromijenjena. SAD u cjelosti podupire suverenitet i teritorijalni integritet BiH", stoji u priopćenju američkog veleposlanstva. Na sličan način reagirao je i Ured Visokog predstavnika za BiH (OHR), priopćivši da je podjela BiH nemoguća. Stranka demokratske akcije (SDA) reagirala je tvrdnjom da je Montgomery tek jedan od bivših diplomata koji daju neodgovorne izjave. Montgomeryjevu izjavu, očekivano, pozdravili su dužnosnici u Republici Srpskoj.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙