FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: rkor
ZAGREB, 1. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BRAZILIJA - Kandidatkinja vladajuće brazilske Radničke stranke Dilma Rousseff pobijedila je u drugom krugu predsjedničkih izbora postavši tako prvom predsjednicom u povijesti Brazila, objavilo je državno izborno povjerenstvo. Nakon prebrojenih 95 posto glasova, bivša desna ruka predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve dobila je 55,6 posto glasova. Kandidat socijaldemokrata (PSDB) i bivši gradonačelnik Sao Paola Jose Serra (68) osvojio je 44,4 posto glasova birača. I Rousseff i Serra u kampanji su isticali vlastitu revolucionarnu prošlost. Rousseff se obučavala za gerilku, tri je godine bila u zatvoru i ondje mučena tijekom diktature (1964. do 1985.), a zbog svoje borbenosti, jer je preboljela i rak dojke, stekla je titulu "čelične dame". Serra pak, kao otvoreni kritičar režima u doba diktature, morao je izbjeći u višegodišnji egzil. Rousseff je u prvome krugu izbora 3. listopada osvojila 47 posto biračkih glasova, a Serra 33 posto.

SANAA - Vlasti Jemena su u nedjelju navečer oslobodile studenticu koja je uhićena u subotu pod sumnjom da je poslala dva paketa s eksplozivom u Sjedinjene Države, rekao je njezin otac, prenosi AFP. Studentica je oslobođena uz obvezu javljanja vlastima, rekao je jemenski dužnosnik. Jemen je u subotu objavio da je uhitio studenticu čiji je broj telefona bio zapisan na paketima upućenim dvjema sinagogama u Chicago. Dva paketa s eksplozivnim napravama pronađena su u petak u Britaniji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima na teretnim zrakoplovima koji su iz Jemena letjeli za Chicago. Paket je poslala žena koja je ukrala identitet Hanane al-Samaui i napisala njezin broj telefona na paket, rekao je jedan jemenski dužnosnik službi sigurnosti. Drugi paket je poslao jedan muškarac. Više od 500 studenata Fakulteta građevine prosvjedovalo je u nedjelju u kampusu fakulteta tražeći oslobađanje kolegice. Jemenska skupina za zaštitu ljudskih prava osporila je odgovornost mlade žene i istaknula da je opće poznato da al-Kaida nikada ne ostavlja tragove. Washington drži da su pakete s eksplozivnim napravama izradio pirotehničar al-Kaide koji je izradio bombu za neuspjeli atentat za Božić 2009. na letu Amsterdam-Detroit.

BAGDAD - Sedam talaca je poginulo, a najmanje 13 je ranjeno, u nedjelju navečer u sirskoj katoličkoj crkvi u Bagdadu, nakon otmice koju su izveli pobunjenici, a koju su prekinule iračke snage uz potporu američkih vojnika, prenosi AFP. Prema izvorima iz ministarstava unutarnjih poslova i obrane, sedam je talaca poginulo, a između 13 i 20 ih je ranjeno. U trenutku napada u crkvi je bilo četrdesetak vjernika. Pobunjenici su u nedjelju navečer u crkvi zatočili vjernike i dvojicu svećenika dok su bili na misi u sirskoj katoličkoj crkvi Sayidat Al-Najat u središtu Bagdada. Po riječima kaldejskog biskupa, tražili su oslobađanje terorista u Iraku i Egiptu. Nekoliko sati nakon otmice, iračke sigurnosne snage napale su pobunjenike, uz potporu američkih vojnika, koji unatoč tome što je njihova misija završila u kolovozu, mogu primijeniti silu ako su napadnuti ili ako Irak zatraži njihovu pomoć. Policijski zapovjednik koji je sudjelovao u operaciji potvrdio je da je jedan od pobunjenika aktivirao eksploziv koji je nosio u prsluku kada su se policijske snage pokušale probiti u crkvu. "Oslobodili smo taoce, ali nažalost sedam ih je poginulo, dok je dvadeset ranjeno", rekao je dužnosnik ministarstva unutrašnjih poslova. "Ubili smo osam terorista koji su bili u crkvi", rekao je jedan od iračkih vojnika koji su sudjelovali u operaciji.

(Hina) xrkor yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙