FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 29. listopada 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Papa Benedikt XVI prihvatio je poziv hrvatskog državnog vrha i Crkve u Hrvatskoj i najvjerojatnije u prvoj polovici iduće godine posjetit će našu zemlju u prigodi Nacionalnog dana obitelji, izvijestio je danas u svome Uredu predsjednik Republike Ivo Josipović. Papa Benedikt XVI pismom je obavijestio da prihvaća poziv i posjeti našu zemlju, kazao je Josipović nakon sastanka sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem i predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Marinom Srakićem. Predsjednik Josipović je najavio da će se osnovati državna komisija sastavljena od predstavnika Ureda predsjednika, Vlade i Katoličke crkve u Hrvatskoj. Papa će u Hrvatskoj provesti jedan vikend i to najvjerojatnije samo u Zagrebu.

ZAGREB

Saborska oporba danas se u prvom čitanju usprotivila nakani Vlade da predloženim Zakonom o područjima i sjedištima državnih odvjetništava racionalizira mrežu državnih odvjetništava. Tu racionalizaciju vlada, odnosno Ministarstvo pravosuđa, kani provesti na temelju analiza o broju predmeta i godišnjem priljevu predmeta, te broju državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika u županijskim državnim odvjetništvima. Zakonskim se prijedlogom ustanovljuje 15 županijskih državnih odvjetništava (u Bjelovaru, Dubrovniku, Karlovcu, Osijeku, Puli, Rijeci, Slavonskom Brodu, Sisku, Splitu, Šibeniku, Varaždinu, Velikoj Gorici, Vukovaru, Zadru i Zagrebu) i 55 općinskih državnih odvjetništava. U tom se smislu predlaže spajanje županijskih državnih odvjetništava u Koprivnici i Virovitici s onim u Bjelovaru, Županijsko državno odvjetništvo u Gospiću spojilo bi se s onim u Karlovcu, županijsko tužiteljstvo u Požegi s onim u Slavonskom Brodu, dok bi se Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu pripojila ona u Čakovcu i Zlataru. Predložena racionalizacija mreže županijskih državnih odvjetništava provodila bi se do kraja 2019.

ZAGREB

Iako je danas trebala završiti 20. saborska sjednica, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić jutros je najavio da će Sabor raditi i idućeg tjedna, jer je na dnevnom redu preostalo čak 60-ak točaka. Saborski su klubovi potom u raspravi poduprli prijedlog izmjena Zakona o Pravosudnoj akademiji, kojim će se, među ostalim, Upravno vijeće Akademije proširiti s dva člana iz reda zaposlenika Akademije. Ingrid Antičević-Marinović (SDP) pozdravila je odredbe po kojima će kandidate za upis na državnu pravosudnu školu, Pravosudnu akademiju, ocjenjivati Državno sudbeno vijeće i Državno odvjetničko vijeće, ali i napomenula da takve ovlasti zahtijevaju i adekvatnu odgovornost. Upozorila je i da na nekim sudovima postoje savjetnici koji rade i po više od osam godina i, unatoč preporukama svojih mentora i sudačkih vijeća, nisu imenovani na pravosudne dužnosti. Smatra kako se ne bi smjelo dopustiti da takvi kandidati na Pravosudnoj akademiji budu tretirani jednako kao savjetnici početnici. I zastupnica Ana Lovrin (HDZ) upozorava na nepravde prema mladim pravnicima, koji na sudove dolaze kao vježbenici. Puna hvale za zakonske izmjene bila je zastupnica Vesna Pusić u ime Kluba HNS/HSU-a, koja je taj zakonski prijedlog, koji je i mjerilo za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 23., nazvala primjerom najveće koristi koju je Hrvatska do sada imala od procesa pristupanja EU.

ZAGREB

Predsjednik Republike Ivo Josipović uručio je danas Povelju Republike Hrvatske veteranima 1. gardijske brigade Tigrovi i Jedinice za posebne namjene MUP-a RH "Rakitje" u povodu 20. obljetnice njihova osnutka. Uručujući im priznanje za izniman doprinos u Domovinskom ratu i zaštitu mira i ustavnog poretka, predsjednik Josipović naglasio je kako su Tigrovi bili udarna snaga mlade hrvatske vojske u nastajanju. "Hrvatska je znala, gdje su Tigrovi tu su i pobjede. Nažalost, brojni poginuli i ranjeni najbolje o tome svjedoče", kazao je Josipović podsjetivši na ratni put postrojbe iz koje je stasao velik broj generala i časnika hrvatske vojske. "Zahvaljujući vama postali smo punopravna članica NATO-a, a uskoro ćemo ući u zajednicu europskih zemalja. Međutim, kod kuće imamo još puno posla, pa vaš ratni poklič 'Za Hrvatsku kao tigar' možemo i danas smatrati vrlo aktulanim u novim okolnostima u kojima se Hrvatska nalazi", rekao je. Pravna, pravična, demokratski uređena, bogata i prosperitetna Hrvatska naš je cilj, ali i i obveza, naglasio je Josipović. Na uručenim su priznanjima zahvalili predsjednik Udruge ratnih veterana Tigrova Andrija Kolobarić i predsjednik Udruge Tigar 90./91. Zdravko Andabak. Tijekom Domovinskog rata nestalo je 8 pripadnika Tigrova, poginulo ih je 345, ranjeno 1700 a 201 pripadnik prošao je torture srpskih logora, podsjetili su.

ZAGREB/SPLIT

Na otoku Palagruža, na Velom žalu, jutros oko 8 sati nasukala se 30-metarska motorna ribarica "Morski vuk", sa četiri člana posade, a nitko od njih nije ozlijeđen, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Ribarica je u vlasništvu tvrtke "Oziris-Bebić" d.o.o. iz Splita. Na brodu se nalazi 14.000 litara dizela, no kako nije došlo do oštećenja tankova niti istjecanja goriva nema onečišćenja morskog okoliša. Radi prevencije, u tijeku je postavljanje zaštitnih brana oko nasukanog broda ako bi došlo do istjecanja goriva. Nakon toga, gorivo iz tankova nasukane kočarice će se ispumpati i premjestiti na obližnje kočarice. Vijest o nezgodi primila je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja u Rijeci (MRCC) koja je o istome obavijestila splitsku Lučku kapetaniju. Lučka kapetanija Split provodi istragu kako bi se utvrdili uzroci i okolnosti ove pomorske nesreće, navodi glasnogovornica Ministarstva Marina Halužan.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙