FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela kampanja "Moj invaliditet nije moj identitet"

Autor: mbuj
ZAGREB, 28. listopada 2010. (Hina) - Tribinom na zagrebačkom Filozofskom fakultetu danas je počela kampanja "Moj invaliditet nije moj identitet" cilj koje je upozoriti na važnost kvalitetna obrazovanja studenata s invaliditetom.

Kampanja, koju provodi Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom "Zamisli", trajat će do 12. kolovoza 2011., kad završava Međunarodna godina mladih i obilježava se Svjetski dan mladih, rekla je predsjednica udruge "Zamisli" Svjetlana Marijon.

Tijekom kampanje udruga će se obratiti članovima akademske zajednice i poticati teme bitne za kvalitetu života studenata s invaliditetom.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak na tribini je podsjetila na važnost integracije mladih s invaliditetom u visokoškolsko obrazovanje.

"Kako bi osobe s invaliditetom mogle steći visoko obrazovanje, nužno im je osigurati pristupačnost visokoškolskim ustanovama, smještaj, prijevoz, pomoć te prilagoditi literaturu", naglasila je pravobraniteljica Slonjšak. Podsjetila je kako se na sveučilištima unazad nekoliko godina uklanjaju arhitektonske i komunikacijske zapreke te osigurava potpora, ali je nedostatna i nesustavna.

Važna je uloga udruga studenata s invaliditetom koje svojim projektima obavljaju poslove sustava, čime se studentima, kako je naglasila, ne jamči sigurnost i sustavnost potpore pri studiranju.

"U nedostatku zakonskih rješenja studenti s invaliditetom stalno upozoravaju da nastavno i administrativno osoblje nije pripremljeno za rad s njima, da nedostaje znanja i iskustva, na diskriminatoran odnos snižavanjem kriterija za studente s invaliditetom ili oslobađanjem pojedinih obveza umjesto da zajednički nađu primjeren način za izvršavanje studentskih obveza", istaknula je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Na tribini je pročitano izlaganje dr. Nevena Budaka o odnosu profesora prema studentima s invaliditetom. U njemu, među ostalim, kaže kako je u radu u nastavi i u raznim fakultetskim i sveučilišnim tijelima mogao steći određeno iskustvo o teškoćama s kojima se susreću studenti s invaliditetom u kontaktima s nastavnicima, ali i obrnuto. Te su teškoće raznovrsne, ovisno o vrsti invaliditeta, nastavnom programu, obrazovanju nastavnika i njihovim osobnim stajalištima prema osobama s invaliditetom, istaknuto je u tome izlaganju.

Veliku potporu studentima s invaliditetom dali su i dekan zagrebačkog Filozofskog fakulteta Damir Boras i dekan zagrebačke Akademije dramske umjetnosti Enes Midžić.

Profesor na Hrvatskim studijima Robert Holjevac i tajnica udruge "Zamisli" Iva Hiršl iznijeli su iskustva iz svojeg života kao osoba s invaliditetom te međunarodna dostignuća u kvalitetnijem obrazovanju studenata s invaliditetom.

Predsjednica udruge "Zamisli" Svjetlana Marijon pozvala je građane da putem internetske stranice i maila udruge iznesu svoje ideje i zapreke za kvalitetnije obrazovanje studenata s invaliditetom.

(Hina) xbma ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙