FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodna ekspedicija ronioca s invaliditetom

Autor: mbuj
ZAGREB, 25. listopada 2010. (Hina) - Međunarodna ekspedicija ronioca s invaliditetom, s povredom kralježnične moždine, u kojoj će sudjelovati predstavnici Hrvatske, Slovenije i Srbije održat će se od 3. do 14. prosinca na Kubi u okolici Havane, najavio je danas Ronilački klub "Geronimo".

Ekspediciju organizira International Association of Handicapped Divers – Adriatic (IAHD – Adriatic), a s roniocima s povredom kralježnične moždine, na ekspediciju kreće i po jedan pratitelj te ekipa od pet novinara/podvodnih snimatelja iz Slovenije. U toj međunarodnoj ekspediciji sudjelovat će 15 osoba, a od toga iz Hrvatske dvije - prva licencirana hrvatska roniteljica s povredom kralježnične moždine Tatjana Varga te Branimir Bišćan, voditelj ronjenja za osobe s invaliditetom u Ronilačkom klubu "Geronimo".

U priopćenju se navodi da je inicijativa došla od slovenskih kolega iz Plavalnog kluba "Slovenske Konjice", koji je prvi počeo s projektom ronjenja za osobe s invaliditetom, a u kojem je do danas sudjelovalo više od 50 ronioca s povredom kralježnične moždine.

Navode da je za ekspediciju odabrana Kuba zbog prekrasnih lokacija i odličnih uvjeta za ronioce s invaliditetom. O ekspediciji će biti snimljen dokumentarni film koji se planira prikazati u tv-programima hrvatske, španjolske, kubanske i slovenske televizije te na festivalima. Glavni je cilj ekspedicije snimiti taj film kojim će se promovirati ronjenje, a osobito ronjenje osoba s invaliditetom te razmjenom iskustava i znanja potaknuti što više osoba s invaliditetom na bavljenje ronjenjem.

Cilj ekspedicije je ukazati kako osobe s invaliditetom, unatoč preprekama s kojima se suočavaju, mogu ravnopravno sudjelovati u aktivnostima tradicionalno namijenjenima osobama bez invaliditeta. Cilj ekspedicije je i predstaviti Hrvatsku kao odličnu destinaciju za ronioce s invaliditetom iz cijelog svijeta, promovirati njezine ljepote te potaknuti što više ljudi da ju posjete.

RK "Geronimo" je u proljeće 2004., u suradnji s kolegama iz Slovenije, započeo program ronjenja za osobe s invaliditetom, s ciljem da osobu s invaliditetom dovede do stupnja kad može samostalno roniti. U programu je do danas sudjelovalo desetak osoba s invaliditetom, a u studenom 2008. Zoran Vlah postaje prvi hrvatski ronilac s povredom kralježnične moždine s položenim ispitom R1, odnosno međunarodno priznatim ronilačkim certifikatom – CMAS koji pruža mogućnost ravnopravnog ronjenja s roniocima bez invaliditeta u bilo kojem ronilačkom centru u svijetu. Tatjana Varga pridružuje se programu u svibnju 2009., ispit za R1 kategoriju polaže u studenome iste godine, čime postaje prva žena u Hrvatskoj s povredom kralježnične moždine s međunarodnom dozvolom ronjenja do dubine od 20 metara, također pod okriljem CMAS-a.

(Hina) pp/xbma yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙