FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Sveučilište u Zagrebu u prvu godinu upisano manje studenata nego lani

Autor: ipet
ZAGREB, 15. listopada 2010. (Hina) - Na Sveučilište u Zagrebu u prvu godinu studija tekuće akademske 2010./2011. godine upisano je manje studenata nego prošle godine i tek treba vidjeti koji su tomu razlozi, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare rektor zagrebačkoga Sveučilišta Aleksa Bjeliš.

Prema podastrijetim podatcima u prvu godinu studija upisano je 11.046 studenata, upisna kvota bila je 12.581 studentsko mjesto, što znači da je ostalo 1535 neupisanih mjesta ili oko 12 posto. Prošle akademske godine upisna kvota bila je 12.807 slobodnih mjesta, upisan je 11.931 student, a slobodnih mjesta bilo je 876 ili oko sedam posto.

Kako je najavio rektor Bjeliš, tek se trebaju razmotriti razlozi za to, odnosno vidjeti koliko je to odraz općega stanja u društvu te taj podatak uzeti u konačno izvješće o upisu u akademsku godinu 2010./2011. na Sveučilište u Zagrebu.

Rektor Bjeliš i prorektor za poslovanje Tonko Ćurko izvijestili su danas novinare o temama prve sjednice sveučilišnoga Senata u novoj akademskoj godini - 342. u kontinuitetu nastave na tom sveučilištu, održane 12. listopada.

Prorektor Ćurko rekao je da su članovi senata raspravljali i o upisima na diplomske studije, odnosno o prijedlogu ugovora o subvenciji za diplomske studije koji je sveučilištu uputilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) te da je u raspravi istaknuto da sva sveučilišta trebaju biti tretirana na isti način. Podsjetio je da zbog linearnoga modela školarina koji se primjenjuje na zagrebačkome Sveučilištu ono dobiva manje novca od modela školarina primijenjenoga na ostalim hrvatskim sveučilištima.

Potkrijepio je to podatcima izračuna po kojima je zagrebačko Sveučilište prihodovalo prošle godine od školarina za diplomske studija 29,1 milijun kuna, dok bi po primjenjivanome modelu trebalo dobiti 42,8 milijuna kuna. Izvijestio je da će MZOŠ tu razliku vrlo skoro isplatiti u potpunosti i objasnio da se prihode od školarina svako sveučilište i njegove sastavnice raspodjeljuju u skladu sa sveučilišnom autonomijom.

Kad je pak riječ o problemima vezanim za školarine rektor Bjeliš rekao je da su oni generirani time što su ti novci pokrivali troškove nekih sveučilišnih sastavnica a što je pak, smatra, bila politika mjerodavnoga ministarstva u više mandata.

(Hina) xipet yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙