FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 28. listopada 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30 sati:

ZAGREB - Nacionalni odbor za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji raspravljao je u četvrtak u Zagrebu o poglavlju 34 - Institucije - kojim je određeno da će Hrvatska imati 12 zastupnika u Europskom parlamentu, jednog povjerenika u Europskoj komisiji i sedam glasova u Vijeću EU-a, te da će hrvatski biti službeni jezik Europske unije, kazala je predsjednica Odbora Vesna Pusić. "Nacionalni odbor to je ocijenio prihvatljivim", kazala je Pusić u izjavi za novinare nakon sastanka. U poglavlju Institucije Europska unija određuje okvir i način sudjelovanja zemlje u europskim institucijama. Kao i ostale države članice, Hrvatska će imati po jednog suca u Europskom sudu pravde i Općem sudu te u Revizorskom sudu. Hrvatsku će u skupštini Europske središnje banke predstavljati guverner njezine središnje banke, koji će nakon ulaska u eurozonu biti član Vijeća guvernera. Sukladno odredbama Ugovora o Europskoj uniji, Hrvatska će biti zastupljena i u Europskoj investicijskoj banci. Određen je i broj predstavnika koje će Hrvatska imati u savjetodavnim tijelima EU-a - Gospodarskom i socijalnom odboru i Odboru regija. Poglavlje Institucije trebalo bi biti zatvoreno na Međuvladinoj konferenciji 5. studenoga, zajedno s poglavljima Sloboda kretanja kapitala (4) i Prometna politika (14).

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u četvrtak za medije u Mostaru da je od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i predsjednice vlade i HDZ-a RH Jadranke Kosor dobio potporu za izmjenu izbornog zakona i ustava BiH, kako bi Hrvati bili u mogućnosti birati svoje predstavnike u tijela vlasti u BiH a ne da kao sada to za njih čine predstavnici drugih dvaju naroda. "Mi isključivo tražimo ustavnu jednakost Hrvata i zamolio sam predsjednika i premijerku da nas u tome podrže", rekao je Čović.

MOSKVA - Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u četvrtak SAD da provede "detaljnu istragu" o zločinima počinjenim u Iraku pred kojima su Amerikanci zatvorili oči, prema tisućama dokumenata objavljenih na Internet stranici WikiLeaks. "Detaljno ispitivanje je, naravno, potrebno s obzirom na pojavljivanje svjedočanstava o ubojstvima nevinih civila, mučenjima i zlostavljanjima zatočenika, čega je američko vojno zapovjedništvo bilo svjesno, tvrde mediji", priopćila je ruska diplomacija.

PARIZ - Do prvih povlačenja francuskih vojnika iz Afganistana moglo bi doći početkom 2011., izjavio je ministar obrane Herve Morin, ističući da to nema "apsolutno nikakve veze" s prijetećom porukom Francuskoj Osame bin Ladena. "Postoji termin koji je odredio NATO u okviru nove strategije, radi se o početku 2011. godine. Te ćemo godine prenijeti čitav niz okruga" na afganistansku vojsku, kazao je on na radio postaji RTL. "U tom bi trenutku moglo doći do prvih premještanja ili povlačenja savezničkih snaga iz Afganistana", nastavio je.

PARIZ - Željeznički i zračni promet poremećeni su u Francuskoj u četvrtak, sedmi dan nacionalnog prosvjeda protiv reforme mirovina, usprkos očitom poboljšanju u odnosu na polovicu listopada. Prema predviđanjima nacionalne željezničke kompanije (SNCF), u mreži vlakova velike brzine (TGV) 80 posto vlakova predviđeno je za povezivanje Pariza i ostatka zemlje a 60 posto unutar zemlje. Što se tiče međunarodne povezanosti, promet je normaliziran prema Velikoj Britaniji, Belgiji i Njemačkoj. Neki vlakovi prema Švicarskoj i Italiji su otkazani. Poremećen je i promet noćnih vlakova. Izneseni podaci upućuju na zaključak o ublažavanju prosvjeda u željezničkom sektoru, dan nakon konačnog izglasavanja reforme mirovina u parlamentu i nakon više od 15 dana štrajka.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙