FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 28. listopada 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor jutros je nastavio prošlog tjedna započetu raspravu o prijedlogu izmjena Zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, po kojemu bi Komora preuzela poslove Zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, koji time prestaje biti samostalna institucija. Dinko Burić (HDSSB) naglasio je kako Slavonija i Baranja s 56 posto svih oranica u zemlji ima sve resurse za razvoj poljoprivrede, ali nažalost, upozorava, sve politike do sada nisu imale strategiju razvoja. Pokazatelj za takvu tvrdnju, kazao je, činjenica je da je u protekloj godini u Hrvatsku uvezeno poljoprivrendih proizvoda u iznosu od 15 milijardi kuna. Vlada i ministri nisu prepoznali poljoprivredu kao osnovnu granu proizvodnje, ocjenjuje Burić. "Imamo strateški plan razvoja poljoprivrede, ali nemamo strategiju 'što, kako i zašto', a to pogoduje agromafiji", upozorio je. Država je napravila sve da uništi domaću proizvodnju poljoprivrednih proizvoda, dodaje Burić, navodeći da o tome govori i činjenica da je država izigrala obećanja o isplati poticaja putem vaučera i novca. "Poljoprivreda je samo deklarativno strateška grana hrvatskog gospodarstva, a bezidejnost i neznanje vlasti doveli su poljoprivrednike na rub propasti, ustvrdio je Burić.

ZAGREB - Na Ustavnom sudu danas se neće održati pripremno ročište na kojem se trebala razmatrati žalba vlasnice tvrtke "Fimi media" Nevenke Jurak na odluku zagrebačkog Županijskog suda o produljenju istražnog zatvora. Njezin odvjetnik Krešimir Vilajtović izjavio je za Hinu da su ga s Ustavnog suda obavijestili kako imaju sve potrebne dokumente za odlučivanje o ustavnoj tužbi Nevenke Jurak te da zbog toga nema potrebe za pripremnim ročištem. Nevenku Jurak USKOK sumnjiči da je poslovanjem s državnim poduzećima nezakonito zaradila oko 16,5 milijuna kuna. U istražnom zatvoru u Remetincu nalazi se od početka kolovoza, a sredinom rujna produljen joj je istražni zatvor za još dva mjeseca. U ustavnoj tužbi stoji da su joj odlukom o zadržavanju "iza rešetaka" povrijeđena ustavna prava na pravično suđenje i jednakost pred zakonom. Vilajtović kaže da nema informacije kada će Ustavni sud donijeti odluku u vezi s njegovom klijenticom, no to bi svakako trebalo biti do 9. studenoga, kada joj istječe istražni zatvor. Nakon podnošenja ustavne tužbe u medijima se počelo nagađati da Nevenka Jurak ipak želi progovoriti o izvlačenju novca iz državnih tvrtki i ministarstava, iako je nakon uhićenja odbacivala optužbe da se sa suradnicima udružila zbog naplate fiktivnih računa.

ZAGREB - Rasprava u drugom predmetu iz slučaja Gradski podrum zakazana za danas na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu odgođena je do daljnjega jer se na suđenju ponovno nije pojavio prvoosumnjičeni Miroslav Kutle protiv kojeg je nedavno zbog bijega određen pritvor i raspisana tjeralica. Kutle je nedolazak na raniju raspravu pokušao opravdati medicinskom dokumentacijom iz Mostara, no vještak je zaključio da je Kutle raspravno sposoban pa je sutkinja zatražila mišljenje izvanraspravnog vijeća koje je Kutli odredilo pritvor, nakon čega je protiv njega raspisana i tjeralica. Nakon što su Kutlini odvjetnici njegov nedolazak na sud pokušali opravdati medicinskom dokumentacijom iz Mostara, mediji su počeli nagađati da se on nalazi u BiH. Danas Kutlina obrana nije dostavila dodatnu medicinsku dokumentaciju. U drugom predmetu iz slučaja Gradski podrum u kojem su uz Kutlu osumnjičeni Ilija Milišić i Mario Piškurić već je ispitano 80-ak svjedoka. Predsjednica sudskog vijeća Rahela Valentić rekla je da će sljedeća rasprava biti zakazana kad bude osiguran dolazak Kutle, koji je također u slučaju Gradski podrum zbog zlouporaba već osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora.

ZAGREB - Forum za etičnost i razvoj znanosti i visokoga obrazovanja i Udruga za razvoj visokoga školstva "Universitas" odlučno osuđuju visok prag popustljivosti koju znanstvene i visokoškolske ustanove i akademska javnost u Hrvatskoj pokazuju prema plagiranju kao jednom od najtežih prekršaja etičkih pravila u znanstvenom i obrazovnom radu. U priopćenju danas dostavljenu Hini podsjećaju kako su se najprije pojavili slučajevi stranačkih čelnika i saborskih zastupnika koji su kao prokazani plagijatori nastavili obnašati svoje djelatnosti, zatim slučaj fakultetskog namještenika koji bez stida izjavljuje da je miran zbog toga što je plagirao magistarski rad i doktorsku disertaciju "jer živi u zemlji nečasnih ljudi" ili koji napreduju u zvanjima i položajima iako je dokazano da su plagirali radove. "Već dulje vrijeme postoji nacionalni Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju koji pritužbe za plagiranje rješava presporo i izdaje zakučasta rješenja koja ionako nikoga ne obvezuju", napominje se u priopćenju. Dodaje se kako smo danas došli do toga da živimo u društvu u kojemu se dopušta da studenti i akademski građani javno oglašuju svoje usluge pisanja diplomskih i seminarskih radova "iz svih društvenih i humanističkih znanosti", i to "brzo, kvalitetno i unikatno", navodeći bez ikakva srama svoje adrese i brojeve telefona.

ZAGREB - Dvodnevno savjetovanje "Spomenička renta u funkciji gospodarenja kulturnim dobrom", koje se trebalo održati danas i sutra u Hrvatskom državnom arhivu (HDA) u Zagrebu, odgođeno je, a kako je izvijestila HDA, održat će se u početku sljedeće godine. Na zamolbu nekoliko gradova i općina promijenili smo termin održavanja savjetovanja jer, zbog izradbe općinskih proračuna, trenutačno njihovi predstavnici ne mogu duže izbivati s posla, navodi HDA. Ministarstvo kulture priprema još jednu izmjenu i dopunu Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, a prvo čitanje prijedloga zakona o izmjenama i dopunama spomenuta zakona naći će se ove godine u Hrvatskom saboru. Arhiv podsjeća kako su prošle izmjene i dopune zakona stupile na snagu, a s njim i obveze gradova i općina da usklade svoje odluke o visini spomeničke rente, pa će zato svim gradovima i općinama koje su dosad prijavile svoje predstavnike za savjetovanje pružiti besplatnu savjetodavnu pomoć.

ZAGREB - Skladatelj, zapisivač narodnih melodija i glazbeni organizator Julije Njikoš, doajen hrvatske tamburaške glazbe, preminuo je noćas u Zagrebu u 87. godini, priopćilo je danas Hrvatsko društvo skladatelja (HDS). Rođen je u Osijeku 1924., a gotovo 70 godina djeluje u hrvatskom glazbenom životu. Školovao se i glazbeno obrazovao u rodnom gradu i u Zagrebu. Jedan je od najzaslužnijih za očuvanje tradicijske glazbe u svim njezinim oblicima. Kao skupljač izvornoga narodnoga melosa tijekom duga djelovanja zapisao je više od 4000 narodnih pjesama, kola i poskočica te priča iz pučkoga života koje je sabrao u desetak knjiga. Najveći dio toga narodnoga blaga potječe iz Njikoševe rodne Slavonije za koju je ostao trajno vezan unatoč dugogodišnjem radu u Zagrebu. Izvanredno je zaslužan za razvoj tamburaške glazbe u rodnom Osijeku, gdje je utemeljio Tamburaški orkestar Radio Osijeka te Međunarodni festival hrvatske tamburaške glazbe.

(Hina) pp yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙