FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 27. listopada 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Makroekonomski temelji Hrvatske su stabilni, ali za iskorak iz krize treba uskladiti aktivnosti fiskalnog, monetarnog, realnog i financijsko-bankarskog sektora, rekao je predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb Božo Prka na današnjem susretu s poduzetnicima u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca. Prka smatra da Hrvatska ima solidne makroekonomske temelje za razvoj - fiskalni deficit manji od prosjeka EU 27, javni dug od 35 posto udjela u BDP-u (bez jamstava) koji po njemu nije zabrinjavajući, ali je zabrinjavajući trend njegova povećanja. U pogledu vanjskog duga napominje da se on dobrim dijelom odnosi na korporativni sektor. Podsjeća i na devizne rezerve od 11,5 milijardi eura i rezerve komercijalnim banaka. Ono što nedostaje su, smatra Prka, politički konsenzus o smjeru društvenog razvoja, jača vizija razvoja s novom industrijskom politikom i bolja koordinacija fiskalnog, monetarnog, realnog i financijsko-bankarskog sektora. Banke su, dodaje, u takvoj situaciji postale nesklone rizicima pa su smanjile kreditnu izloženost prema poduzećima, koja su u uvjetima pada prihoda i zadržavanja razine financijskih obveza počela zapadati u probleme. Ipak, za iduću godinu čelnik PBZ-a najavio je rast kredita poduzećima, posebno malim i srednjima, a smanjenje plasmana državi. Dodao je da bi kamatne stope trebale nastaviti blago padati.

SLAVONSKI BROD - Sindikat metalaca Hrvatske najavio je na današnjoj konferenciji za novinare novi prosvjed radnika tvrtke Đuro Đaković Alatnica na kojem će ponovno tražiti vraćanje proizvodnje protugradnih raketa u pogone te tvrtke, kako bi se sačuvala radna mjesta. Nakon što su prošlog mjeseca prosvjedovali pred Ministarstvom poljoprivrede, šezdesetak od oko 135 radnika Alatnice za iduću srijedu, 3. studenog, najavljuje novi prosvjed u Zagrebu, ali ovoga puta pred zgradom Državnog odvjetništva. Državnom odvjetniku Mladenu Bajiću žele predati opširnu dokumentaciju koja potkrepljuje njihove sumnje na protupravne radnje u postupku nabave protugradnih raketa kako bi se pogodovalo uvoznicima, što je i pravi razlog zašto se taj problem razvlači, rekao je regionalni povjerenik Sindikata metalaca Antun Štivić. On se nada da će Državno odvjetništvo brzo istražiti dokumente pa će javnost imati "jasnu sliku zašto se u Hrvatskoj pokušava ugasiti proizvodnja u korist uvoznika koji dobro profitiraju". Pravni zastupnik Sindikata metalaca Mato Stanković kaže da je pregledom dokumentacije, koju će sindikalci predati Bajiću, utvrdio povrede Zakona o javnoj nabavi.

ZAGREB - Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj prioritet je poticanje pronalazaštva i stvaranja novih inovativnih proizvoda za što će izdvojiti novca koliko bude trebalo, jer bez toga nema ni povećanja izvoza ni razvoja hrvatskog gospodarstva, kazao je, uz ostalo, predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev na današnjem susretu sa šest nagrađenih hrvatskih pronalazača na nedavno održanom 10. britanskom sajmu inovacija. Pronalazače Viljka Žiljka, Janu Žiljak-Vujić, Marka Kravara, Melitu Pavlek-Moćan, Stjepana Čajića te Stanka Bezeka u HBOR su pozvali nakon njihovog velikog uspjeha na sajmu održanom u Londonu, gdje je 12 hrvatskih inovacija osvojilo 17 odličja. HBOR želi da hrvatski pronalazači sa svojim uspješnim proizvodima, što je dodatna vrijednost, ostanu u Hrvatskoj, a ne da ih 'koloniziraju' stranci, poručio je. S time su se složili i prisutni pronalazači koji su gotovo svi istaknuli da su u HBOR došli sa željom da im se pomogne da svoje pronalaske razvijaju u Hrvatskoj.

ZAGREB - Grupa Končar u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 97,12 milijuna kuna, što je porast za 8,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, podaci su iz konsolidiranog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Od 2l društva Grupe Končar, 14 ih je poslovalo pozitivno dok je sedam društava iskazalo gubitak u ukupnom iznosu od 36,8 milijuna kuna. Ukupni prihodi Grupe iznosili su 1,998 milijardi kuna i smanjeni su za 8,6 posto, a smanjeni su i ukupni rashodi, za 9,4 posto, na 1,885 milijardi kuna. Prihod od prodaje tvrtki iz sastava Končar Grupe na domaćem je tržištu u prvih devet mjeseci ove godine iznosio 822,8 milijuna kuna što je 23,4 posto manje nego u istom razdoblju lani. U izvozu su ostvareni prihodi od prodaje u iznosu od 1,01 milijardu kuna i u odnosu na isto razdoblje lani veći su za 10,5 posto.

ZAGREB - Grupa Medika u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila 12,7 milijuna kuna neto dobiti, što je porast od 168,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Ukupni su prihodi u devet mjeseci ove godine iznosili 1,53 milijarde kuna i povećani su za 2,4 posto. Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje koji su porasli 2,6 posto, na 1,51 milijardu kuna. Na ukupnu prodaju utjecao je i porast broja ljekarni u Zdravstvenoj ustanovi Ljekarne Prima Pharme koja je na kraju rujna imala u svom sastavu ukupno 52 ljekarne, a pridruženo društvo Zdravstvena ustanova Ljekarne Jagatić ima u svom sastavu šest ljekarni, navodi se u objašnjenjima. Ukupni rashodi Grupe u prvih su devet mjeseci iznosili 1,51 milijardu kuna i prema istom razdoblju lani su povećani za 1,7 posto.

ZAGREB - Građevinska tvrtka Viadukt u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila gubitak od 47,3 milijuna kuna, dok je u isto vrijeme prošle godine imala dobit od 31,7 milijuna kuna, pokazuju podaci iz devetomjesečnog financijskog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Na negativna rezultat poslovanja značajno je utjecao pad investicijskog ulaganja i usporavanje realizacije već ugovoreni poslova, navodi Uprava Viadukta. Ukupni prihodi Viadukta u devet mjeseci ove godine iznosili su 448,1 milijun kuna što je pad za 52 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok su istodobno ukupni rashodi smanjeni za 47 posto, na 495,4 milijuna kuna. Uprava tvrtke navodi da se poslovanje u razdoblju siječanj-rujan ove godine odvijalo u otežanim uvjetima. U trećem tromjesečju Viadukt i dalje poduzima mjere štednje i racionalizacije, a iz te tvrtke navode kako se to očituje i u iznalaženju poslova u inozemstvu (Njemačka, Libija, Alžir, Rusija). Također ističu da je broj zaposlenih smanjen za 40 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine te da se i dalje smanjuje prirodnim odljevom ili sporazumnim raskidom.

ZAGREB - Tvrtka Adriatic International Club (ACI) prvih je devet mjeseci ove godine završila s dobiti od 37,9 milijuna kuna, što je za 4,3 milijuna kuna ili 13 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuju podaci iz financijskog izvješća te tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Poslovni prihodi ACI-ja u prvih devet mjeseci ove godine iznosili su 144,1 milijuna kuna ili 6 posto više nego lani, ali i 1 posto manje od planiranih. Poslovni rashodi ACI-ja za prvih devet mjeseci ove godine iznosili su 106,5 milijuna kuna i za 3 posto su viši u odnosu na isto lanjsko razdoblje te su na razini plana.

ZAGREB - Tehnološka tvrtka Croz jedina se iz Hrvatske ove godine plasirala na listu 50 vodećih tehnoloških tvrtki s najbržim rastom u srednjoj Europi temeljem natječaja konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte "Fast 50", dok je vodeće mjesto na toj listi zadržala poljska internet kompanija Netmedia, izvijestili su danas iz hrvatskog ureda Deloittea. Natječaj "Fast 50" Deloitte je ove godine na razini srednje Europe proveo jedanaestu godinu za redom, a u Hrvatskoj treći put. Rang lista uspostavlja se temeljem kontinuiranog rasta prihoda tijekom pet godina. Tako je ovogodišnji natječaj obuhvatio razdoblje od 2005. do 2009. Iz Hrvatske je, za razliku od prošle godine s tri plasirane tvrtke, ove godine na tu listu uspjela doći samo tvrtka Croz koja je ostvarila pomak od deset mjesta, popevši se ove godine na 7. mjesto. Vodeća na listi, poljska tvrtka Netmedia u proteklih je pet godina ostvarila ukupan rast od 15.000 posto. Općenito iz Poljske je na listi i najveći broj tvrtki, 22 posto, a slijede tvrtke iz Mađarske i Češke.

ZAGREB - Uz snažan rast ponude i blagi pad potražnje, na Tržištu novca danas se sav promet odnosio na prekonoćne pozajmice, koje su ugovorene po prosječnoj kamatnoj stopi od 0,49 posto. Potražnja je danas smanjena 8,65 posto u odnosu na jučer te je iznosila 129,2 milijuna kuna. Istodobno, ponuda je i više nego udvostručena, te je dosegnula 229,2 milijuna kuna. Sav promet odnosio se na prekonoćne pozajmice, kojih je ugovoreno 79,2 milijuna kuna i to po prosječnoj kamatnoj stopi od 0,49 posto, što je 0,03 postotnih bodova manje nego jučer.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze iznosio je danas 23,4 milijuna kuna, a vrijednost dioničkih indeksa je porasla - Crobex je uz rast za 0,43 posto trgovanje završio na 1.901,77 bodova, čime je po prvi puta od početka prošloga tjedna prešao razinu od 1.900 bodova. Specijalizirani indeks Crobex10 dobio je na vrijednosti 0,58 posto i tako prešao psihološku razinu od 1.000 bodova, završivši trgovanje na 1.004,93 boda. Ukupni promet Burze iznosio je 45,7 milijuna kuna, od čega se 23,4 milijuna kuna odnosi na redovni promet, a 22,3 milijuna kuna na institucionalni promet. Najtrgovanija je danas bila dionica Podravka s prometom od 4,35 milijuna kuna. Cijena te dionice je, nakon što je jučer i preključer porasla za ukupno za oko 3,5 posto, danas pala za 3,38 posto, na 280 kuna. Po prometu slijede dionice HT-a kojih je protrgovano za 4,19 milijuna kuna, a cijena im je porasla za 0,22 posto, na 270 kuna. Promet od 3,9 milijuna kuna ostvarila je dionica Dalekovoda čija cijena bilježi rast za 2,50 posto. Na vrijednosti je dobila i dionica Petrokemije, za 1,72 posto, a promet tom dionicom iznosi 2,5 milijuna kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙