FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 27. listopada 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor odbacila je danas u Saboru zahtjev da joj se izglasa nepovjerenje, poručivši SDP-u, koji je inicirao raspravu, da će se o vladi odlučivati na izborima, koje će, kaže svi članovi vlade "dočekati ponosno, jer su u teškim vremenima učinili sve što je moguće". Oporbenim čelnicima, koji se ne žele odazvati na sastanak u vladi vezan za završetak pregovora, poručila je da je sastanak sazvala "čista srca" te da će i dalje okupljati sve koji žele dati svoj doprinos europskom putu Hrvatske. Odbila je Milanovićevo tumačenje da je njezin poziv "marketinške, a ne državničke prirode". "Poziv nisam poslala novinarima, nego predsjednicima stranaka u hrvatskom parlamentu", naglasila je Kosor, poručivši oporbenjacima da osobno dolazi na svaki sastanak koji govori o europskoj budućnosti Hrvatske, da će nastaviti okupljati stranke te da i dalje poziva SDP da joj se pridruži na tom poslu. Odbila je konstataciju predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da vlada sramoti Hrvatsku, podsjetivši da joj je europska povjerenica za pravosuđe Vivien Reding osobno pružila potporu kao premijerki. "Toliko o konstataciji da ova vlada sramoti Hrvatsku", kazala je Kosor, te dodala da SDP-ovo mišljenje ne dijele svjetski državnici, poput američkog predsjednika Baracka Obame i ruskog premijera Vladimira Putina, s kojima se sastajala.

ZAGREB - Krajnje je vrijeme za izbore, ova vlada sramoti Hrvatsku, poručio je danas čelnik SDP-a Zoran Milanović, predstavljajući u Saboru prijedlog svoje stranke za izglasavanje nepovjerenja premijerki Jadranki Kosor. "Mi mislimo da vlada sramoti Hrvatsku i da treba otići", poručio je Milanović sa saborske govornice, govoreći u ime 58 zastupnika koji su potpisima dali potporu SDP-ovoj inicijativi. Naglasio je da zastupnici podnositelji prijedloga za izglasavanje nepovjerenja premijerki nju smatraju odgovornom za sve lošiju gospodarsku situaciju, neprovođenje reformi, te gubitak vjerodostojnosti pred građanima zbog brojnih afera i unutarnjih sukoba u HDZ-u, što je istaknuo kao glavni motiv SDP-ove inicijative. "Vlada je izgubila svaku vjerodostojnost, protiv najviših vladinih i HDZ-ovih dužnosnika podižu se optužnice radi sumnji u kaznena djela teškog kriminala, pljačke, izvlačenja novca iz državnih poduzeća, što u svakoj zemlji s demokratskim poretkom izaziva nespokoj i političku reakciju. Ovo je politička reakcija", pojasnio je Milanović razloge SDP-ove inicijative. Ponovio je da je Hrvatska u ovom trenutku talac unutarstranačkih sukoba u HDZ-u, da je zbog tih "dinastičkih borbi u stranci vlada izgubila svaku političku i moralnu odgovornost".

ZAGREB - Predsjednik Ivo Josipović uručio je danas odličja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske 139-orici darivatelja krvi koji su krv darovali 100 ili 75 puta, pri ečmu je istaknuo kako su oni pravi moralni uzor u vremenu u kojemu je Hrvatska na prekretnici. "Svojim činom ne samo da ste spasili mnoge ljude, već ste time dali moralni i ljudski primjer i u vrijeme kada je Hrvatska na prekretnici činite stvarni uzor", rekao je Josipović darivateljima krvi, među kojima je bilo 130 muškaraca koji su krv darovali 100 puta i devet žena koje su to učinile 75 puta. "Hrvatska je zemlja s ozbiljnim problemima, a posebno su nepravde činjene malom čovjeku, i zato vam hvala na vašemu plemenitom činu", istaknuo je predsjednik, koji je darivatelje odlikovao u povodu Dana darivanja krvi 25. listopada. U ime odlikovanih na odličjima je zahvalio Josip Belošević iz Krapine, najuspješnijega grada prošle godine u prikupljanju krvi s 10,35 prikupljenih doza krvi na 100 stanovnika.

ZAGREB - Predstavnici grada Zagreba, Ministarstva kulture te načelnik šoltanske općine i prijatelji pokojne pjesnikinje Vesne Parun dogovorili su se na sastanku da se ta najveća hrvatska pjesnikinja, po njezinoj posljednjoj želji, pokopa na otoku Šolti u Grohotama, priopćeno je danas iz Ministarstva kulture. Ispraćaj Vesne Parun bit će sutra u 11,40 sati na zagrebačkome groblju Mirogoju, a pokop će biti u subotu, 30. listopada, na otoku Šolti.

ZAGREB - Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) pozvao je danas osobe koje su radile u inozemstvu, a u sljedećih pet godina ispunjavaju uvjete za ostvarivanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja, da u područnim službama Zavoda, prema mjestu prebivališta, podnesu zahtjev za utvrđivanje razdoblja osiguranja navršenih u inozemstvu, kako bi im se omogućilo što brže ostvarivanje prava na hrvatsku mirovinu. Staž koji je potvrdio inozemni nositelj u državama s kojima je sklopljen ugovor o socijalnom osiguranju, Zavod pribraja stažu ostvarenom u Hrvatskoj kako bi se zadovoljio uvjet staža potreban za stjecanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja, stoji u priopćenju. HZMO također poziva buduće umirovljenike da šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva za mirovinu (koji se može podnijeti najranije dva mjeseca prije prestanka osiguranja) obavijeste Zavod o namjeri odlaska u starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu te pokretanjem postupka tzv. pretkompletiranja podataka brže ostvare svoje pravo kada podnesu zahtjev za mirovinu.

ZAGREB - Ponovljeno suđenje bivšem potpredsjedniku Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Ivanu Gotovcu i poduzetniku Svjetlanu Staniću u slučaju "mali maestro" počelo je danas na zagrebačkom Županijskom sudu, koji je prihvatio prijedlog Gotovčeve obrane da se kao svjedoka ispita bivšeg potpredsjednika Vlade i predsjednika Upravnog odbora HFP-a Damira Polančeca. "Damir Polančec je nezaobilazna figura u ovom procesu", rekao je Ljubo Pavasović Visković, branitelj prvooptuženog Ivana Gotovca. Dodao je da je Polančec bio neposredeno pretpostavljen Gotovcu i da je bio upoznat s postupkom privatizacije Dalmacijavina jer ga je Gotovac o svemu izvještavao. Na početku suđenja koje je ponovljeno odlukom Vrhovnog suda koji je ukinuo raniju oslobađajuću presudu, optuženi Gotovac i Stanić izjasnili su se nakon čitanja optužnice da nisu krivi za primanje mita i zlouporabe položaja te davanje mita i poticanje na zlouporabu položaja od početka 2007. do lipnja iste godine. USKOK naime tereti Gotovca da je Staniću davao informacije i upute kako bi on mimo tržišnih uvjeta na povoljan način stekao dionice tvrtki u vlasništvu HFP-a.

ZAGREB - Presuda šestorici optuženih za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića bit će objavljena u srijedu, 3. studenoga u 10 sati, nešto više od dvije godine nakon likvidacije Pukanića i nešto manje od devet mjeseci nakon što im je počelo suđenje, najavila je danas predsjednica sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda Ivana Kršul. Posljednjeg dana suđenja optuženici su iznijeli svoje završne govore u kojima su ponovili da nisu krivi za ubojstvo i zatražili od suda da ih oslobodi. Ivo Pukanić, jedan od najeksponiranijih novinarskih imena u Hrvatskoj, ubijen je 23. listopada 2008. eksplozivnom napravom skrivenom u skuteru na parkiralištu pokraj redakcije tjednika "Nacionala" koji je utemeljio i čiji je bio suvlasnik. Kao kolateralna žrtva poginuo je njegov suradnik Niko Franjić, a ozlijeđene su i dvije osobe te je oštećeno više vozila i zgrada. Nedugo nakon ubojstva, o kojem su izvijestili mnogi svjetski mediji, pokrenuta je policijska akcija "Balkan ekspres" u kojoj su uhićeni bratići Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani i Slobodan Đurović.

OSIJEK - Zasad nepoznati maskirani muškarac opljačkao je sinoć oko 19 sati poslovnicu Hrvatske lutrije u Vukovarskoj ulici u Osijeku, izvijestila je danas osječko-baranjska Policijska uprava. Prijeteći nožem 53-godišnjoj službenici, razbojnik je iz poslovnice odnio nekoliko tisuća kuna. Po opisu, riječ je o muškarcu visokom oko 170 centimetara, koji je na glavi imao tamnoplavu kapu, preko lica do očiju navučen plavi rubac, a bio je odjeven u tamnoplavu kraću jaknu i plave hlače. Policijski službenici intenzivno tragaju za razbojnikom.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙