FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 11. listopada 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

OSIJEK

Do sada obavljene analize uzoraka vode Dunava kod Batine nisu pokazale nikakvo onečišćenje, koje bi došlo iz Republike Mađarske kao posljedica ekološke katastrofe u tamošnjoj Tvornici za preradu aluminija. Izmjerene vrijednosti metala u dunavskoj vodi ne prelaze niti granice maksimalno dopuštenih koncentracija u vodi za piće, a pH vrijednost vode kreće se oko 8,1, što je normalna vrijednost za ovu rijeku, rekao je direktor osječkog vodno-gospodarskog odjela Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Riječ je o analizama uzoraka vode prikupljenim u petak i subotu, a rezultati analize jučer prikupljenih uzoraka o eventualnoj pristunosti metala u vodi znat će se za dva dana, rekao je Đuroković novinarima s obzirom na to da se očekivalo da eventualno onečišćenje Dunava do Hrvatske dođe u nedjelju. Đuroković je kazao kako se nakon svih mjera provedenih zbog tog ekološkog incidenta u Mađarskoj, u Hrvatskoj ne očekuju veći problemi. Ako dođe do novoga incidenta, moguće je da situacija bude složenija i tada dolazi u obzir provedba mjera zatvaranja pojednih dovodnih kanala kako onečišćena voda ne bi ušla u Kopački rit.

ZAGREB

Međunarodni dan borbe protiv prirodnih katastrofa, 11. listopada posvećen je pitanju očuvanja okoliša i sprječavanju daljnjeg uništavanja planeta Zemlje, ističe Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) u današnjem priopćenju. Godišnje se na planeti Zemlji dogode na stotine elementarnih nepogoda s nesagledivim posljedicama, ljudskim žrtvama i materijalnom štetom, a zadnjih godina se pokazao paradoks modernog vremena da, što je veći stupanj tehnološke razvijenosti, to je veća izloženost prirodnim katastrofama a njihovi učinci razorniji, kaže se u priopćenju. Države razvijaju mehanizme za smanjenje rizika od katastrofa. I Hrvatska, sa 70 država svijeta, od toga 22 europskih, sudjeluje u procesu izrade nacionalnih platformi za smanjenje rizika od katastrofa, navodi se u priopćenju iz DUZS-a u povodu Dana borbe protiv prirodnih katastrofa. Državna uprava za zaštitu i spašavanje ističe kako je u tom smislu neophodan koordiniran i dobro organiziran sustav zaštite i spašavanja ljudi, dobara i okoliša u Hrvatskoj, uz suradnju s nadležnim tijelima drugih država i međunarodnih organizacija.

ZAGREB

U hrvatskom teritorijalnom moru od siječnja do kraja kolovoza ove godine ostvareno je 548 kružnih putovanja stranih brodova, što je 10,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Stranim brodovima na kružnim putovanjima u Hrvatsku je u osam mjeseci ove godine došlo 718.824 putnika, što je 8,4 posto više nego u prvih osam mjeseci lani, a isti je postotak rasta zabilježen i s ukupnim brojem dana boravka tih brodova u Hrvatskoj, 1.198. Najviše stranih kruzera, gotovo 76 posto od ukupnog broja u osam mjeseci, svoj prvi ulazak u hrvatsko teritorijalno more imalo je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Iza nje slijedi Splitsko-dalmatinska županija u koju je prvi ulazak upisalo 15 posto od ukupnog broja kruzera, dok je u ostale četiri jadranske županije evidentiran prvi ulazak preostalih devet posto brodova.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙