FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 27. listopada 2010. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Hrvatski sabor danas zasjedanje nastavlja raspravom o SDP-ovu prijedlogu za iskazivanje nepovjerenja predsjednici vlade Jadranki Kosor. Taj je prijedlog u saborsku proceduru upućen na temelju prikupljenih potpisa 58 zastupnika iz SDP-a, HNS-a, IDS-a, HSU-a, HSP-a i Hrvatskih laburista, koji premijerku Kosor smatraju odgovornom za sve lošiju gospodarsku situaciju, neprovođenje reformi, te gubitak vjerodostojnosti pred građanima zbog brojnih afera i unutarnjih sukoba u HDZ-u. Oporbenjaci ističu premijerkinu odgovornost za pad standarda građana i BDP-a, rast nezaposlenosti, vanjskog duga, deficit državnog proračuna. U prijedlogu da joj Sabor iskaže nepovjerenje kažu da su nedostatak sustavne gospodarske i socijalne politike te promašenost mjera iz vladinog Programa gospodarskog oporavka uzrokovali daljnji pad gospodarstva. Premijerki i njezinoj vladi zamjeraju i daljnji pad životnog standarda velikog broja hrvatskih građana, sve veće socijalno i ekonomsko raslojavanje u hrvatskom društvu. Premijerku Kosor oporbenjaci smatraju odgovornom i za neprovođenje nužnih reformi, čime je, tvrde, zakočen razvoj Hrvatske i izlazak iz gospodarske, ali i socijalne krize. Iz vlade, HDZ-a i vladajuće koalicije zadnjih, pak, dana često upućuju poruke kako je parlamentarna većina stabilna, te da ne postoji nikakva mogućnost da većina od ukupno 153 saborska zastupnika premijerki iskaže nepovjerenje.

ZAGREB - Zagrebački taksisti prekinuli su sinoć prosvjed, nakon što je upravni odbor udruge Radio taksi Zagreb donio odluku o prekidu prosvjeda, izjavio je telefonom Hini glasnogovornik udruge Mirsad Hukić. "Taksiji su počeli voziti redovito, a oko 20 sati prekinuli su i blokadu Ćirilometodske ulice ispred Gradske skupštine", dodao je.

Izrazivši nezadovoljstvo taksista današnjom odlukom zagrebačke Gradske skupštine o liberalizaciji autotaksi prijevoza, istaknuo je kako su taksisti prekinuli prosvjede zbog građana. Upravni odbor udruge Radio taksi Zagreb sinoć je zasjedao kako bi odlučio o daljnjim koracima, rekao je Hukić, ispričavši se svim građanima koji su zbog prosvjeda taksista danas imali problema u gradskom prijevozu. Taksisti su jučer blokirali vozilima neke od ulica u užem središtu Zagreba, prometnice oko Gradske skupštine i sam ulaz u Skupštinu koja je donosila odluku o liberalizaciji usluga taksi prijevoza. Novom odlukom, među ostalim, predviđa se povećanje broja taksi vozila u Zagrebu uvođenjem jednog taksija na 600 stanovnika. Komentirajući sinoć nakon sjednice Gradske skupštine novu odluku o autotaksi prijevozu, Hukić je novinarima ispred Starogradske vijećnice rekao kako taksisti nisu protiv liberalizacije tržišta, ali su protiv takve odluke kojom će se nekomu omogućiti da preko noći "stavi novac u džep" i onda nestane s taksi tržišta.

ZAGREB - Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine sinoć su prihvatili izmjene i dopune gradskoga prostornog plana po kojim bi se do kraja 2018. produžilo odlaganje smeća na odlagalištu u Prudincu u Jakuševcu. Pročelnik gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Davor Jelavić rekao je kako su ciljevi i programska polazišta cjelovita sustava gospodarenja otpadom određeni planom gospodarenja otpadom u gradu Zagrebu do 2015., za koji je potrebno dovršiti postupak strateške procjene utjecaja na okoliš. Naveo je kako predloženo produljenje roka odlagališta otpada na Jakuševcu osigurava osnovne tehničke uvjete za odlaganje otpada dok se ne donese i ne provede plan gospodarenja otpadom. Tijekom rasprave Margareta Mađerić (HDZ) upozorila je kako ne postoji dugogodišnji plan gospodarenja otpadom niti Zagreb ima razvijenu strategiju odlaganja otpada. Smatra kako hitno treba izraditi studiju na koji će se način riješiti to pitanje. "Jakuševac je opasna bomba u Zagrebu", rekla je. Zastupnici su prihvatili i program održavanja komunalne infrastrukture na području grada Zagreba za ovu godinu, a pročelnik Jelavić kazao je kako se planiran novac za njegovo financiranje od 631,3 milijuna kuna umanjuju za pokriće manjka iz 2009. od 81,884 milijuna kuna. Stoga će se za financiranje komunalnih djelatnosti osigurati 539,4 milijuna kuna. Zastupnici su jednoglasno prihvatili da se Nagrada "Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost" dodijeli Pavlu Škoki Gavranoviću, učeniku Osnovne škole "Lovre pl. Matačića", te Kristijanu Vincetiću, učeniku zagrebačke Željezničke tehničke škole. Uz mnoga imenovanja i razrješenja zastupnici su prihvatili i da se Zagreb proglasi područjem slobodnim od genetski modificiranih organizama. Skupština je kasno sinoć završila rad.

ZAGREB - Oko 344.500 zaposlenika i umirovljenika s plaćama ili mirovinama iznad 6.000 kuna u studenom će dobiti veće plaće i mirovine s obzirom da se od početka studenog ukida i viša stopa kriznog poreza od četiri posto, a prosječno bi povećanje bilo oko 380 kuna. Naime, temeljem Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke krizni se porez po stopi od četiri posto obračunava i plaća na sve plaće, mirovine i druge primitke isplaćene do 31. listopada 2010. Stoga se plaće koje se isplaćuju nakon tog datuma više neće oporezivati posebnim porezom po stopi od četiri posto, pa će tako oko 344.500 zaposlenih i umirovljenika u studenom dobiti plaće ili mirovine više za četiri posto. Zaposlenici i umirovljenici krizni su porez plaćali od 1. kolovoza prošle godine, a njime je ukupno bilo obuhvaćeno 1.254.500 zaposlenika i umirovljenika čiji su plaće ili mirovine bile više od tri tisuće kuna. Niža stopa kriznog poreza od dva posto na plaće i mirovine od 3.000 do 6.000 kuna ukinuta je 1. srpnja ove godine, a s početkom studenog ukida se i viša stopa od četiri posto. Po podacima Ministarstva financija, u državni je proračun po osnovu posebnog poreza na plaće, mirovine i druge primitke te posebnog poreza na primitke od samostalne djelatnosti i ostale primitke do druge polovice listopada uplaćeno ukupno više od 2,8 milijardi kuna - u razdoblju od kolovoza do prosinca prošle godine oko 1,06 milijardi kuna, a od početka ove godine do 20. listopada gotovo 1,82 milijarde kuna.

SPLIT - Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je jučer u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, francuskoga veleposlanika u Republici Hrvatskoj Jerome Pasquiera, koji je u Split došao u nastupni posjet u povodu četvrtih Hrvatsko-francuskih upravnih dana. Nakana je susreta, istaknuo je veleposlanik, ojačati veze između Dalmacije i Francuske, a u tomu određenu ulogu ima Hrvatsko-francuska udruga Alliance-francaise, koja ima svoje prostore u Marmontovoj ulici u Splitu, priopćila je Splitsko-makarska nadbiskupija na svojim internetskim stranicama. Na sastanku se razgovaralo i o skorom pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Postoje neki tehnički problemi koji se rješavaju i idu svojim tijekom, a kad sve bude riješeno važno je da hrvatski narod vidi vrijednost tog pristupa EU, kazao je veleposlanik, dodavši da se u tom vidu, također, treba naglašavati ono pozitivno osobito u Hrvatskoj koja je kulturno i civilizacijski uvijek pripadala EU, navodi se u priopćenju. Nadbiskup Barišić je istaknuo kako nam Europa nikada nije bila strana, uvijek je bila naš duhovni dom. Govoreći o Crkvi splitsko-makarski nadbiskup kazao je kako je ona uvijek bila otvorena prema EU, jer je ona prostor ne samo mogućnosti bolje povezanosti nego i vrednota koje su iznikle iz kršćanskih korijena. Splitsko-makarski nadbiskup izrazio je i nadu da hrvatski narod u Europsku uniju neće ući kao Europljani "treće kategorije" nego ravnopravno, jer i EU ima što učiti od Hrvatske. Francuski veleposlanik rekao je kako nije samo Hrvatskoj potrebna Europa, nego je i Europi potrebna Hrvatska. Interes je s obje strane, zajednički.

ZAGREB - Četvrta knjiga autobiografskih spisa novinara, publicista i glazbenoga kritičara Branka Polića "Na pragu budućnosti", predstavljena sinoć u Kulturnom društvu Miroslav Šalom Freiberger u Židovskoj općini Zagreb, prilog je povijesti kazališnoga i glazbenoga života Zagreba. Riječ je o kompleksnoj knjizi, naglasila je na tribini povjesničarka Ljiljana Dobrovšak, dodavši kako bi je preporučila svima koji žele saznati više o kulturnom životu Zagreba, ali i o duhu vremena i njegovom odrazu u životu grada u razdoblju nakon Drugoga svjetskog rata pa do 1950. Autorov osobit stil i erudicija dodatna su preporuka da se knjiga "uzme u ruke" i na njezinim stranicama sazna više o povijesti jedne zagrebačke židovske obitelji, ali i o pozadini političkih događaja, rekla je Dobrovšak. Arheolog i numizmatičar Ivan Mirnik istaknuo je kako knjiga nastavlja autorov autobiografski niz koji je počeo prvom knjigom "Vjetrenasta klepsidra", u kojoj se Polić prisjetio razdoblja uoči Drugoga svjetskog rata, da bi u drugoj - "Imao sam sreće", govorio o ratnim godinama, a u trećoj - "Pariz u srcu studenta", obuhvatio svoje pariške godine studija od 1945. do 1948. Polićevu najnovija knjiga - "Na pragu budućnosti" Mirnik smatra važnim kulturnim prinosom Zagrebu kojega smo, rekao je, nekada više voljeli nego sada. Izrazi je i nadu u nastavak "pripovijesti o Zagrebu i njegovu duhu". Zbog iskrenosti i poštenja kojom je pisana Mirnik bi knjigu preporučio i običnom čitatelju, a ne samo znalcu, posebice pak Zagrepčanima.

ZAGREB - Na tribini "Razotkrivanje" u zagrebačkom kinu Europa sinoć je gostovala dobitnica ovogodišnje Nagrade "Ksaver Šandor Đalski" za roman "Unterstand", Ivana Šojat-Kuči, u kojem autorica prati život osječke obitelji njemačkih korijena tijekom 20. stoljeća kroz sudbine četiriju generacija žena - prabake, bake, majke i kćeri. U romanu se isprepleću njihove propale iluzije, odgoj djece te povijesni događaji koji ih nemilice šibaju. Spisateljica je istaknula kako njezin roman "Unterstand", unatoč tomu što su u njem žene glavni junaci, nije nikakvo žensko pismo niti je njezin roman feministički. "Ja nisam feministica niti mislim da su žene bolje od muškaraca," rekla je Šojat-Kuči, napomenuvši kako u ratovima prvo stradaju muškarci, za razliku od žena koje moraju ostati u kući s djecom. Šojat-Kuči . Napomenuvši kako se obiteljska tragedija, kao na primjer u slučaju Folksdojčera, prenosi na djecu kao nasljedna bolest, istaknula je također da je u romanu pokušala dati tri različite priče o jednom događaju. Autorica je istaknula i kako je priču o Folksdojčerima prikupljala od živih ljudi, koji su proživjeli poraće. Kazala je također kako je njezin roman duboko pacifistički intoniran te ocijenila kako se i danas njemačkom narodu stavlja na teret kolektivna krivnja. "Njemci su ostavili neizbrisivi trag u kulturi kontinetalne Hrvatske", kazala je.

ZAGREB - Zbog prelaska na zimsko računanje vremena u nedjelju, 31. listopada u 3 sata u putničkom prijevozu po jedan sat stajat će šest putničkih vlakova koji voze u to vrijeme, priopćeno je iz Hrvatskih željeznica (HŽ). Radi se o međunarodnom paru vlakova Beograd - Villach - Beograd koji će stajati u kolodvorima Strizivojna-Vrpolje i Nova Gradiška, par noćnih vlakova na relaciji Zagreb - Split - Zagreb stajat će u kolodvoru Gospić, jedan lokalni vlak na relaciji Varaždin - Zagreb stajat će u kolodvoru Varaždin te jedan noćni vlak Osijek - Zagreb u kolodvoru Suhopolje. Tako će svi putnici koji će te noći s 30. na 31. listopada 2010. putovati tim vlakovima doći po voznom redu na odredišta, ali će jedan sat, između 3 sata po ljetnom i 2 sata po zimskom računanju vremena, provesti čekajući u kolodvoru. Zbog pomicanja sata jedan sat unatrag i na prugama Hrvatskih željeznica, kao i uvijek do sada, organizirana su posebna dežurstva osoblja u elektrotehničkim službama i prometnim uredima kako bi se svi automatski uređaji koji pokazuju, registriraju ili daju točno vrijeme namjestili na točno vrijeme. U željezničkom teretnom prijevozu neće biti posebnih zadržavanja vlakova osim vremena predviđenog za evidenciju prelaska na novo računanje vremena u popratne dokumente vlakova. U skladu s Uredbom Vlade RH o računanju vremena godine 2010. u nedjelju 31. listopada u 3 sata završava ljetno računanje vremena i pomicanjem za jedan sat unatrag, na 2 sata, počinje računanje vremena po srednjeeuropskom zonskom vremenu, stoji u priopćenju iz HŽ-a.

PULA - Tridesetak izvođača nastupilo je večeras u dvorani Doma sportova "Mate Parlov" u Puli na humanitarnom koncertu koji je održan pod geslom "Život pun nade", a prikupljeni novac ići će za izgradnju Kuće svjetla u Cukrićima kraj Vodnjana, namijenjene slijepim i slabovidnim, ali i svim ostalim osobama s invaliditetom. Riječ je o projektu koji je pokrenut 2003. godine te su do sada ostvareni značajni koraci u realizaciji ove Kuće svjetla u Istri. Vrijednost cijelog projekta je oko 3,3 milijuna kuna a trenutno je u fazi realizacija druge faze. Ovaj dio projekta objedinjuje uređenje druge faze izgradnje i radova na objektima te uređenje interijera namještajem a vrijednost ove faze procjenjuje se na 500 tisuća kuna. Jedinstveni Edukacijsko-rehabilitacijski centar slijepih Istre Cukrići, koji već sada prima izletnike s posebnim potrebama, u trenutku svoje izgrađenosti, moći će ugostiti 200 ljudi dnevno.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙