FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 26. listopada 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30:

BRUXELLES - Hrvatska će do kraja sljedećeg mjeseca donijeti još nekoliko zakona vezanih uz reformu pravosuđa, područje u kojem je najveći dio posla već napravljen i preostala je još provedba, izjavio je u utorak u Bruxellesu ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković nakon razgovora u Europskoj komisiji. Bošnjaković se u sjedištu Komisije sastao s povjerenicom za pravosuđe Viviane Reding i povjerenikom za proširenje Štefanom Fuelom. "Mi smo obavili golemi dio posla, naš je plan do konca studenoga završiti sve zakonodavne aktivnosti, odnosno donijeti još nekoliko zakona, a nakon toga preostaje provedba, iako je i ona u mnogim segmentima već započela", rekao je Bošnjaković. Poglavlje 23, Pravosuđe i temeljna prava, najteže je poglavlje u pristupnim pregovorima i o njemu će ovisiti završetak pregovaračkog procesa. O tome je u ponedjeljak u Bruxellesu s povjerenicom za pravosuđe Reding i predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom razgovarala i premijerka Jadranka Kosor.

BRUXELLES - Belgijski socijalistički sindikat Setca blokirao je u utorak ujutro dva naftna spremišta na zapadu Belgije iz "solidarnosti" s francuskim štrajkašima koji se protive reformi mirovina. "Naftno spremište Total Belgium u Feluyju, na jugozapadu zemlje, 50-ak kilometara od francuske granice, blokirano je od utorka ujutro", istaknuo je socijalistički sindikat. "Ta akcija predstavlja solidarnost s francuskim radnicima štrajkašima", dodao je sindikat. Naftno spremište koje pripada tvrtki JP Martens, smješteno u Tertreu, 15-ak kilometara od francuske granice, također je blokirano od jutros, istaknuo je dužnosnik sindikata Manuel Morais.

BERLIN - Zbog štrajka upozorenja u Njemačkoj je u utorak ujutor poremećen željeznički promet, posebice na regionalnim linijama. Štrajk je obuhvatio državnu tvrtku Deutsche Bahn i šest manjih privatnih operatera. Praktički nijedan vlak nije vozio prema njemačkom financijskom središtu Frankfurtu, priopćili su sindikati željezničara Transnet i GBDA, organizatori štrajka. Promet je bio jako poremećen oko Koelna i Duesseldorfa. Deutsche Bahn na regionalnim linijama prevozi približno pet milijuna putnika na dan. GDBA i Transnet žele povećati pritisak dok se pregovori o jedinstvenoj plaći za sve zaposlene u željezničkom sektoru, radili za DB ili za konkurentske privatne tvrtke, nalazi na mrtvoj točki.

DŽAKARTA - Najmanje 23 osobe su poginule a više od 160 ih se smatra nestalima nakon potresa jačine 7,7 stupnjeva po Richteru koji je u ponedjeljak navečer pogodio zapadnu obalu Indonezije i izazvao tsunami koji je pogodio više otoka, objavili su lokalni dužnosnici. "Dvadeset i tri osobe su poginule na otocima Mentawi. Ukupno je nestalo najmanje 167 osoba", kazao je dužnosnik agencije za upravljanje katastrofama. Potres se dogodio u ponedjeljak navečer u području Kepulauan Mentawai, na dubini od samo 14,2 metara. Radi se o području na otoku Sumatri, gdje često borave turisti. Vlasti su u prvom trenutku objavile uzbunu zbog tsunamija, ali su je kasnije povukle.

TEHERAN - Iran je "pružio puno pomoći" za obnovu Afganistana i "nastavit će" to činiti, izjavio je u utorak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova odgovarajući na pitanje o iranskim uplatama gotovine administraciji predsjednika Hamida Karzaija. Glasnogovornik nije posebno spominjao uplatu velikih iznosa gotovine o kojima je pisao američki dnevnik New York Times, a koje je u ponedjeljak potvrdio i sam predsjednik Karzai. Afganistanski predsjednik priznao je da njegova administracija prima "vreće novaca" od iranske vlade kao i "nekoliko prijateljskih vlada" koje nije imenovao, ustvrdivši da se radi o "službenoj pomoći" te da je sve "transparentno".

BAGDAD - Visoki irački sud osudio je u utorak na smrt Tareqa Aziza, koji je u svojedobno u svijetu predstavljao diktatorski režim Sadama Huseina, zbog progona islamističkih stranaka, objavio je sud. Presuda će najprije biti uručena Azizu, poznatom u svjetskim prijestolnicama i u UN-u prije pada Sadamova režima. Postao je međunarodno poznat u vrijeme iračkog napada na Kuvajt i Zaljevskog rata 1991. kada je bio ministar vanjskih poslova. Aziz je prošle godine osuđen na 15 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu stotina trgovaca 1992. i na dodatnih sedam godina zbog nasilnog raseljavanja Kurda sa sjevera Iraka.

PEKING - Stotine Kineza u utorak su u gradu Chongqingu na jugo-zapadu Kine prosvjedovale protiv Japana, objavio je japanski konzulat u tom velikom kineskom gradu. "U ovom trenutku ima ih između tisuću i dvije tisuće, što uključuje i slučajne prolaznike, dok ih stvarno demonstrira nekoliko stotina", kazao je za francusku novinsku agenciju France presse djelatnik japanskog konzulata u gradu koji broji 30 milijuna stanovnika. "Mi radimo kao i obično, samo smo pojačali sigurnosne mjere. I policija je ovdje, a veliki broj pripadnika policije je u civilu", dodao je isti izvor.

TEHERAN - Iran još nije odlučio hoće li sudjelovati u pregovorima o svom nuklearnom programu, izjavio je u utorak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast. "Još to razmatramo jer nisu jasni ni datum, ni mjesto ni dnevni red", rekao je Mehmamparast. Europska povjerenica za vanjsku politiku Catherine Ashton predložila je da se pregovori između Irana te SAD-a, Velike Britanije, Kine, Francuske, Rusije u Njemačke nastave od 15. do 17. studenoga u Beču.

NAGOYA - Sudionici globalne UN-ove konferencije o zaštiti prirodnih izvora pokušali su se u utorak dogovoriti kako prikupiti četiri milijarde dolara pomoći zemljama u razvoju za zaštitu tropskih šuma. Cilj skupa u japanskom gradu Nagoyi je donijeti ciljeve za zaštitu biljnih i životinjskih vrsta do 2020., protokol o razmjeni genetskog materijala između država i tvrtki te više novca za zaštitu prirode, posebno šuma. UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu procjenjuje da je globalno smanjenje šumskih površina palo sa 16 milijuna hektara godišnje 90-tih godina 20. stoljeća na 13 milijuna hektara posljednjeg desetljeća, pri čemu je najveći gubitak zabilježen u tropskim zemljama.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙