FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 26. listopada 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Akademska i znanstvena zajednica svjesne su da su promjene u visokom obrazovanju i znanosti potrebne, ali smatraju i da su prijedlozi nacrta triju zakona - o znanosti, visokom obrazovanju i sveučilištu neprihvatljivi u predloženom obliku, zaključeno je na sinoćnjoj javnoj raspravi koja je o tim zakonskim prijedlozima održana na Medicinskome fakultetu. Javnu raspravu organizirali su Institut Ruđer Bošković (IRB), Sveučilište u Zagrebu i Institut za fiziku. Ti su zaključci prihvaćeni aklamacijom i sažetak su rasprave čiji je moderator bio akademik Ivica Kostović, a uvodničari ravnatelj Instituta za fiziku Petar Pervan, prorektori zagrebačkoga Sveučilišta Bojan Baletić i Ksenija Turković te dekan Pravnoga fakulteta Žarko Potočnjak. Uvodničari su suglasni kako je predlagač izradio i predstavlja zakonske prijedloge na krajnje neznanstven način, neprihvatljiv za akademsku zajednicu i pod okriljem tajnosti. Prorektorica Turković ocijenila je da je izostala strategija donošenja zakona te da procedura donošenja zakona jasno određuje da se moraju uspostaviti partnerski odnosi sa zainteresiranom javnošću. Akademik Kostović naznačio je i druge zaključke duge rasprave, a za njih zadužio pravnike iz triju institucija - prorektoricu za međunarodnu suradnju zagrebačkoga Sveučilišta Kseniju Turković, prodekana Pravnoga fakulteta Davora Adriana Babića i glavnoga tajnika Medicinskoga fakulteta Darka Bošnjaka.

ZAGREB - Predsjednik Uprave Ine, Zoltan Aldott, uručio je sinoć jezikoslovcima Leopoldu Auburgeru iz Njemačke i Arturu Rafaeloviču Bagdasarovu iz Rusije ovogodišnju 16. nagradu Ine i Hrvatskoga kulturnog kluba za promicanje hrvatske kulture u svijetu za 2009. Aldott je istaknuo kako mu je drago što Ina, kao vodeća hrvatska tvrtka podupire hrvatsku kulturu i kulturološke projekte koji pridonose međusobnom kulturnom povezivanju naroda i suradjni država. "Pokušaji serbokroatizma nisu se ni smanjili ni oslabili, ali držim da su zauvijek propali unitaristički pokušaji da ožive propalu prošlost", rekao je Auburger naglasivši kako je nagrada afirmacija hrvatskoga jezika kao jednoga od samostalnih europskih jezika. Bagdasarov je istaknuo kako svaki narod pa tako onda i hrvatski, ima nepobitno pravo na naziv svoga jezika. "Tko ne poštuje svoj jezik ne poštuje ni vlastiti narod", rekao je. Nagrada Ine sastoji se od priznanja, monografije, skulpture akademskoga kipara Petra Barišića i novčanoga iznosa od 50 tisuća kuna, a ocjenjivački sud je nagradio ovu dvojicu jezikoslovaca "zato što godinama uporno i sustavno proučavaju hrvatski jezik i njegovu povijest te su svojim radom dali bitan doprinos ne samo inozemnoj, nego i hrvatskoj kroatistici".

PULA - Član Uprave tvrtke "Glas Istre novine d.o.o." Albert Faggian istaknuo je u sinoćnjem priopćenju kako "Uprava Glasa Istre nikada nije opstruirala pregovore sa Sindikatom u pogledu kolektivnog ugovora". "Točno je da je Uprava jednostrano otkazala kolektivni ugovor, no razlog za to je ekonomski", a "prihodi ne omogućuju podmirivanje troškova svih prava radnika iz bivšeg kolektivnog ugovora", naveo je Faggian. Član Uprave tvrtke "Glas Istre novine d.o.o." time je reagirao na jučerašnju konferenciju za novinare Sindikalne podružnice Glasa Istre, koja je pokrenula postupak mirenja i navela da će, ako se s Upravom tijekom mirenja ne uspije dogovoriti u zakonskom roku, radnici "Glasa Istre" početi štrajk. Faggian je u priopćenju najavu štrajka ocijenio "presedanom u hrvatskom gospodarstvu". "Nepojmljiv je štrajk radnika koji svakog mjeseca uredno primaju plaću, kojima su plaćeni svi doprinosi na plaću i koji su prije petnaestak dana dobili i regres za godišnji odmor", naglasio je Faggian dodavši kako će Uprava nakladnika "Glas Istre novine d.o.o." i u takvom slučaju, osigurati izlazak novina. Također je kazao da prosječna neto plaća zaposlenika u "Glasu Istre" iznosi 5.695 kuna.

SPLIT - Policija u noći sa ponedjeljka na utorak poduzima krajnje napore ne bi li mirno riješila situaciju s muškarcem koji je u ponedjeljak poslijepodne ušao u cisternu na benzinskoj postaji Meterize između Splita i Solina i nakon toga prijeti aktiviranjem bombe koju drži u rukama, izvijestila je splitska policija. Prema policijskim informacijama, muškarac nakon više pregovora s temeljnom i specijalnom policijom, te liječnicom i mjesnim župnikom, kasno navečer odbija daljnje pregovore s bilo kime. Zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Vranjic Nikola Peraica kasno navečer novinarima je izjavio kako osobno poznaje muškarca koji je zaposjeo cisternu držeći bombu. "On je kao i ja iz Vranjica te sam s njim večeras uspio razgovarati", izjavio je Peraica. Dodao je kako muškarac kod sebe na cisterni ima više bombi ali da mu je rekao kako ih neće aktivirati jer ne želi nikoga ozlijediti.

SPLIT - Policija je sinoć evakuirala stanovnike iz nekoliko kuća u blizini benzinske postaje Meteriza, u Solinskoj ulici između Splita i Solina, gdje od poslijepodnevnih sati muškarac prijeti da će aktivirati bombu koju drži u rukama. Muškarac je jučer popodne oko 15,30 sati ušao u autocisternu na benzinskoj postaji te zaprijetio da će aktivirati bombu. Mnoštvo policije odjevenih u specijalne odore, te vatrogasci nalaze se na mjestu događaja ne uspijevajući za sada pridobiti muškarca da odustane od prijetnji i preda se, doznaje se od splitske policije. Osim policije koja pregovara sa muškarcem, večeras su s njim pregovarali i liječnica te mjesni župnik, ali on je odbio i njihove pozive da se preda i odustane od nakane za aktiviranjem bombe. U blizini benzinske crpke su raspoređene policijske snage, vatrogasci i više vatrogasnih vozila a promet je u tom dijelu, između Splita i Solina blokiran.

SLAVONSKI BROD - Ministarstvo uprave promijenilo je odluku od 27. rujna i novom je odlukom poništilo 12. sjednicu slavonskobrodskoga Gradskog vijeća na kojoj je smijenjen predsjednik tog vijeća Mijo Golubičić (HSP "Dr. Ante Starčević"), a na tu je dužnost imenovan Hrvoje Andrić (HSP). Novom odlukom, koja je jučer stigla na adresu gradske uprave u Slavonskome Brodu, to ministarstvo "nalaže Miji Golubičiću da u najkraćem roku" ponovno sazove 12. sjednicu Gradskog vijeća. U obrazloženju se ministarstvo poziva na zahtjev skupine 12 vijećnika, koji je potpisao Golubičić, a u kojemu se tražilo da se preispita odluka o proglašavanju sporne sjednice Gradskog vijeća valjanom. Nakon utvrđivanja činjeničnog stanja ministarstvo je ocijenilo kako je nedvojbeno utvrđeno da je Gradsko vijeće Slavonskoga Broda na 12. sjednici, održanoj 7. rujna, povrijedilo zakon i opće akte grada, među ostalim i zato što je dvanaestorici vijećnika koji nisu znali za nastavak sjednice onemogućeno da ostvare svoje pravo sudjelovanja u radu predstavničkog tijela. Zbog nove odluke ministarstva, gradonačelnik Mirko Duspara (HSP) sazvao je za danas konferenciju za novinare pod nazivom "Nova odluka Ministarstva uprave o 12. sjednici Gradskog vijeća – po zahtjevu i narudžbi HDZ-a".

ZAGREB - Na prvoj međunarodnoj konferencija "Alternativno rješavanje sporova-mogućnost suradnje pravosuđa i gospodarstva", koju danas u Zagrebu organizira Hrvatska obrtnička komora (HOK), bit će predstavljena i iskustva drugih zemalja u razvijanju medijacije kao alternativnog načina rješavanja sporova. Na konferenciji, koja će se održati u prostorijama HOK-a, raspravljat će se i o mogućnostima koje u Hrvatskoj postoje za alternativno rješavanje sporova kroz suradnju institucija pravosuđa i gospodarskih asocijacija jačanjem centara za mirenje.

ZAGREB - Ljetno računanje vremena završava iduću nedjelju, 31. listopada, u 3 sata, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo. Uredbom o računanju vremena u 2010. godine utvrđeno je da ljetno računanje vremena završava u nedjelju, 31. listopada, kada će se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata računati kao 2 sata, navodi Državni zavod za mjeriteljstvo.

SPLIT - Nepoznati muškarac je u poslijepodnevnim satima, oko 15,30, na benzinskoj postaji Meterize u Solinskoj ulici ušao u autocisternu i zaprijetio da će aktivirati bombu nakon čega su na lice mjesta izašli pripadnici speciojalne, te interventne i temeljne policije kako bi ga odvratili od nauma kojim je zaprijetio, izvijestila je danas Policijska-uprava splitsko-dalmatinska. "Policija s nepoznatim muškarcem, koji je u cisterni na benzinskoj postaji pregovara", izjavila je oko 17,15 sati za Hinu glasnogovornica splitsko-dalmatinske policije Marina Kraljević Gudelj. Promet u blizini benzinske postaje je blokiran, a prema tvrdnjama očevidaca nepoznati muškarac koji se nalazi u cisterni u ruci drži bombu prijeteći da će je baciti da eksplodira, a na lice mjesta su stigli i vatrogasci.

RIJEKA - Istražni sudac Županijskog centra u Rijeci otvorio je istragu nad Kristijanom Švastom (39) osumnjičenog za ubojstvo svoje majke prošlog petka, te mu ujedno produžio zadržavanje u pritvoru za idućih 30 dana, doznaje se na riječkom Županijskom sudu. Prema istražnom zahtjevu Švast se tereti da je prošlog petka, 22. listopada, oko 11,20 sati u stanu u Čandekovoj ulici 23a, u Rijeci u kojem je živio zajedno s majkom, nakon verbalnog sukoba majku Dubravku Švast (61) ubo vojničkim nožem više puta. Od ozljeda žena je preminula na mjestu ubojstva. Osumnjičenik na jučerašnjem ispitivanju kod istražnog suca nije iznosio obranu. Pritvor mu se produljuje zbog posebno teških okolnosti djela.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙