FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 17. listopada 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Vladin Ured za ljudska prava obilježio je jučer na zagrebačkom Cvjetnom trgu Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima, kako bi se građani upoznali s tim sve većim problemom suvremenog društva. Dijeljen je edukativni materijal vladinih i nevladinih organizacija, MUP-a, Crvenoga križa, međunarodnih udruga i ostalih institucija koje se bave suzbijanjem trgovine ljudima, a s programom o toj problematici nastupili su, među ostalima, plesne skupine, glumci, glazbenici. Od 2002., od kada se vode službene statistike, u Hrvatskoj je identificirano 89 žrtava trgovanja ljudima, od čega je njih 37 hrvatskih državljana. Ove godine bilo je pet žrtava, četiri hrvatske državljanke i jedan muškarac iz Rumunjske. Prosjek godina žrtava je 25, no među njima je bilo i maloljetnih osoba. Od njih se najčešće tražila prošnja, pružanje seksualnih usluga, krađa, a u slučaju Romkinja prodaja radi braka. Zabilježen je i trend povećanja muških žrtava, koje se iskorištava u svrhu rada. Predstojnik Vladinog Ureda za ljudska prava Luka Mađerić rekao je da je taj problem puno veći u europskim zemljama koje su odredišta za trgovanje ljudima, osobito tamo gdje je legalizirana prostitucija. Udio prostitucije prema ostalim slučajevima je 85 posto, dodao je.

SPLIT - Premijerom baleta "Giselle" Adolphea Adama, u izvedbi Baletnog ansambla splitskoga HNK, sinoć je pred prepunim gledalištem otvorena nova kazališna sezona Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Splitu. Orkestrom splitskog HNK-a ravnao je dugogodišnji glavni dirigent Latvijske nacionalne opere maestro Aleksandrs Vilumanis, koreograf baleta "Giselle" je Aivars Leimanis, a u glavnim su ulogama nastupili Irina Čaban, Vlad Ilcenco, Artjom Žusov, Remus Dimache, Julija Pivotskaja, Albina Rahmatullina te solisti i članovi ansambla Baleta splitskoga HNK. Scena i kostimi za baletnu predstavu "Giselle", koja će se tijekom listopada čak osam puta prikazivati u HNK Split, posuđeni su od Baleta Latvijske nacionalne opere u Rigi i prilagođeni za izvođenje na sceni splitskoga HNK-a. Najduži aplauz u prepunom splitskom teatru dobila je ravnateljica Baleta splitskog HNK-a Almira Osmanović. Balet "Giselle" premijerno je izvedena u Parizu 1841. g. Split je prvu izvedbu "Giselle" imao 1957. godine, a interpretirala ju je Ana Roje.

TRAKOŠĆAN - Potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Jarnjak otvorio je jučer u Trakošćanu 1. međunarodnu filatelističku izložbu mladeži "Alpe-Jadran". Sa 60-tak izložaka u galeriji dvorca Trakošćan do 24. listopada predstavljaju se mladi filatelisti iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Mađarske te Češke, Slovačke i Srbije. U Trakošćanu je u petak počela i trodnevna 5. međunarodna škola mladih filatelista, na kojoj sudjeluje oko 220 djece iz Varaždinske županije, Slavonije, Zagorja, Karlovca, Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije te gosti iz Slovenije. Jarnjak je mladim filatelistima čestitao na trudu, poručivši da nastave s filatelijom jer u doba informatizacije sve manje ljudi piše pisma, a upravo ih djeca koja skupljaju poštanske marke, mogu potaknuti da svojom rukom ostave pisani trag. Do sada je organizirano 15 izložbi za filateliste iz zemalja grupacije "Alpe-Adria", a u Trakošćanu je organizirana i prva izložba za mlade skupljače maraka. Pokrovitelj međunarodnih filatelističkih događanja u Trakošćanu je Hrvatski sabor.

ZADAR - Pretposljednjega dana 8. Međunarodnog sajma proizvoda i usluga ruralnih područja "Eko - Etno Hrvatska", koji se održava u Zadru, jučer su dodijeljene nagrade i priznanja najboljim izlagačima. Zlatnom poveljom za najbolji nastup nagrađen je Ured za poljoprivredu i šumarstvo grada Zagreba. Srebrnu povelju u istoj kategoriji dobila je Zadarska županija, a brončanu povelju Osječko-baranjska županija. U ostalim kategorijama, uz zlato za najbolju prezentaciju, Zadarska županija proglašena je i najboljim domaćinom. Najatraktivniji scenski nastup imala je Vukovarsko-srijemska županija, a prirodni proizvod "Lavanda" tvrtke "Agro-Stemar" iz Dugoga Sela proglašen je najatraktivnijim eko-etno proizvodom. Posebno povelju za inozemne izlagače dobila je Južnomoravska regija iz Republike Češke. U sklopu petodnevnoga sajma 350 izlagača ponudilo je tradicionalne proizvode hrvatskih ruralnih krajeva i predstavilo turističku ponudu. Osim izložbenog dijela, održani su brojni stručni i znanstveni događaji, te promidžbene i edukativne aktivnosti vezane za hrvatski i europski ruralni prostor. 8. Međunarodni sajam proizvoda i usluga ruralnih područja "Eko - Etno Hrvatska" završava danas brojnim događanjima. Sajam je održan pod generalnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, a organizator je udruga "Hrvatski farmer".

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) večeras će se zatvoriti 37. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije - Ambienta, na kojem se od 13. listopada predstavilo 456 izlagača iz Hrvatske i 22 zemlje. Od ukupno 456 izlagača koji su se ove godine predstavili na "Ambienti" njih 182 su iz inozemstva, a ostalo su domaći izlagači čije je broj u odnosu na prošlu godinu porastao 10 posto. Predstavnici ZV-a ocijenili su kako je Ambienta važan element ukupne promocije hrvatske drvno-prerađivačke djelatnosti te okupljanja i povezivanja svih relevantnih faktora u tom sektoru. U zadnjih deset godina Ambienta je postala brend i najznačajniji specijalizirani sajam ZV-a. Tijekom Ambiente održano je niz stručnih skupova, savjetovanja, okruglih stolova, prezentacija i slično, na kojima se razgovaralo o daljnjem razvitku drvno-prerađivačkog sektora. Istaknuto je kako je drvna industrija na dobrom putu oporavka, što pokazuju pozitivni trendovi u prvih osam mjeseci ove godine, no nužno je i dalje ulagati u taj sektor kako bi se povećala njegova konkurentnost. Izvoz drvne industrije u prvih je osam mjeseci ove godine porastao više od 10 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a uvoz je smanjen 20 posto. Pritom je pozitivan trend zabilježen i u proizvodnji namještaja u kojoj je izvoz povećan 13 posto, a uvoz smanjen 20 posto.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙