FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 16. listopada 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je večeras u razgovoru za Dnevnik Nove TV kako je pismo Damira Polančeca politička bomba ali i istaknuo da u ovom trenutku Hrvatska nije ono što bi se možda moglo zaključiti - zemlja u izvanrednom stanju. Na upit koje će posljedice za državu imati pismo Polančeca, Josipović je rekao kako će zasigurno otvoriti pitanje rasprave odgovornosti, u prvom redu političke, ali smatra to normalnim dijelom demokratskog života. Smatra da je slučaj objavljivanja pisma političko pitanje, a hoće li dobiti pravosudnu dimenziju treba vidjeti. Upitan je li bilo pametno ljudima iz vlasti da se susreću s Polančecom, Josipović je rekao da takve susrete treba s velikim oprezom održavati. Kazao je da od njega ni Polančec ni bivši premijer Ivo Sanader nisu tražili da ih primi. Osvrnuvši se na, kako ih je nazvao "kalkulacije" o tome hoće li Vlada pasti, Josipović je rekao da je to dio parlamentarne situacije. "Ako Vlada i padne, sada o tome ne govore u prilog odnosi u parlamentu, ali čak i kada bi se to dogodilo mislim da to treba shvatiti kao normalni dio političkog života, i to ne bi bila izvanredna situacija zbog koje bi dovodili u pitanje hrvatski put u EU i napredak na različitim područjima", kazao je. Vezano uz parlamentarne izbore, Josipović je rekao da su izbori normalni demokratski proces i ne bi smjeli zaustaviti zemlju. "Pitanje redovitih ili izvanrednih izbora u prvom redu ovisi o parlamentarnoj situaciji i to ne treba zaboraviti", naglasio je predsjednik Josipović. Drago mu je, kaže, što pravosuđe bez obzira na stranačku pripadnost reagira prema svakome prema kome postoji sumnja da je počinio kazneno djelo.

ZAGREB - Damir Polančec laže, po nalogu svog gazde Ive Sanadera, ponovio je večeras potpredsjednik HDZ-a i Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, opovrgavajući Polančecove tvrdnje kako mu je Šeks sugerirao da svoju obranu postavi tako da kompromitira bivšeg premijera Sanadera. "Damir Polančec bezočno laže i svojom laži pokušava kompromitirati politički vrh HDZ-a i Vlade te jednog časnog i odgovornog suca Ivana Turudića", rekao je Šeks, gostujući u HTV-ovu Dnevniku. Na novinarsko pitanje koji su Polančecovi motivi, odgovorio je kako Polančec "to radi po nalogu svog gazde Ive Sanadera". "Strategija njegovog (Polančecova) branitelja (Nobila) osmišljena je kod Ive Sanadera, a Polančec je samo sprovodnik taktike obrane koja treba diskreditirati hrvatski pravosudni poredak, sudstvo i sve koji su navedeni u njegovu pismu", kazao je Šeks. Polančecovu tvrdnju kako je Šeks znao na koliku će kaznu Polančec biti osuđen u "slučaju konvalidacija" Šeks je također nazvao lažju. Na pitanje hoće li HDZ sprječavati Sanaderov povratak u saborske klupe, potpredsjednik HDZ-a Šeks odgovorio je kako "HDZ neće opstruirati povratak u Hrvatski sabor bilo kojeg zastupnika koji na to ima zakonsko pravo". Ponovio je da će HDZ-ovi zastupnici Sanaderu, ako se vrati u Sabor, "prirediti odgovarajući doček".

ZAGREB - Sveučilišna organizacija HSS-a obilježila je danas 100. obljetnicu svečanom sjednicom u stranačkoj središnjici na kojoj su istaknute tradicionalne vrijednosti - rada, morala i poštenja koje i danas privlače mnoštvo mladih u HSS. Nauk braće Radić - pravda, poštenje i socijalna država, tradicijske su vrijednosti hrvatskog naroda koje HSS približava mladim ljudima i prilagođava suvremenim uvjetima života, istaknuo je predsjednik stranke Josip Friščić. Osvrnuo se i na optužbe da je HSS previše tradicionalan i okrenut selu, istaknuvši da se zalažu za očuvanje hrvatskih tradicija u suvremenim uvjetima, a da su na pravome putu, dodao je, dokazuje i 20.000 novih članova koje su u zadnje tri godine privukli u stranku. Poručio je i kako HSS ne želi biti sindikat sela, već aktivno sudjelovati u svim gospodarskim i političkim procesima jer samo tako može pomoći hrvatskom selu i očuvanju obiteljskih gospodarstava. Obraćajući se predstavnicima europskih studentskih udruženja, Friščić je istaknuo kako se HSS zalaže za ulazak Hrvatske u europske integracije, ali ne pod svaku cijenu i pod bilo kakvim uvjetima. "Moramo zaštititi proizvodnju hrane, prerađivačku industriju i turizam", poručio je naglasivši da će se HSS za to zauzimati jednako dosljedno kao što se odupirao trgovinama hrvatskim teritorijem. Na sjednici su bili i predstavnici Mladeži HDZ-a, u čije je ime Ante Topalović, izrazio nadu da će "u budućnosti mladi HDZ-a i HSS-a još bolje surađivati". Obje stranke, i HDZ i HSS, veliku nadu polažu na inovativnost i pokretačku snagu svoje mladeži, poručio je Topalović.

ZAGREB - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks izjavio je popodne za Hrvatski radio da je tvrdnja bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca kako je politika donijela presudu na drugom mjestu, a ne na sudu, pokušaj kompromitacije i sudbene vlasti i politike. Strategija obrane Polančecovog odvjetnika Ante Nobila u ovom postupku i u svim drugim postupcima gradi se na tome da ide kompromitirati vrh Hrvatske demokratske zajednice i tu stranku, rekao je Šeks. Bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec objavio je jučer pisanu izjavu o svojim kontaktima s vodećim ljudima HDZ-a od izlaska iz zatvora u srpnju. Među ostalim, u izjavi je napisao da mu je Šeks kazao da obranu postavi tako da kaže kako je sve radio po nalogu i u direktnoj koordinaciji s Ivom Sanaderom, te da mu je Sanader dao nalog da plati odvjetnika Miletića kroz izradu studije.

KUTINA - Kutinska policija je oko 17,30 sati okončala talačku krizu u Kutini te uhitila 44-godišnjeg muškarca, koji je oko 15 sati u jednom kutinskom kafiću zatvorio sebe i 47-godišnju bivšu nevjenčanu suprugu, te oboje polio benzinom uz prijetnju da će zapaliti sebe i nju, priopćila je sisačko-moslavačka Policijska uprava. Nakon dolaska policije muškarac je također prijetio da će aktivirati eksplozivnu napravu koju je imao veznu oko pojasa, dok je u ruci držao napravu nalik na daljinski upravljač i ženi pod vratom nož. Zahtijevao je pritom da mu se ispune određeni uvjeti te je želio razgovarati s načelnikom kutinske policije. Muškarac je za vrijeme pregovora s policijom stalno konzumirao tablete, što je zatočena žena iskoristila, istrgnula se od njega, otključala vrata i istrčala van. Nakon dva i pol sata talačke krize policija je uhitila muškarca uz uporabu tjelesne snage. Budući da je stalno konzumirao veću količinu nepoznatih lijekova, prevezen je u najbližu zdravstvenu ustanovu. Na mjestu događaja u tijeku je očevid te slijede daljnja kriminalistička istraživanja, navodi PU sisačko-moslavačka.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙