FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: tržište nema snage pratiti pozitivna kretanja na europskim burzama

Autor: scvi
ZAGREB, 25. listopada 2010. (Hina) - Unatoč optimističnom raspoloženju na europskim burzama, na Zagrebačkoj burzi trgovanje se i danas odvija u blago negativnom tonu, a u nešto većem fokusu investitora zasad je tek dionica HT-a.

Crobex indeks bio je u 12,00 sati u minusu 0,36 posto, na 1.866 bodova, a Crobex10 0,27 posto, na 987 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je gotovo 6 milijuna kuna, što je otprilike na istoj razini kao i u petak u ovo doba.

„I danas je nastavljena stagnacija na domaćoj burzi, pri čemu je u nešto većem fokusu ulagača tek dionica HT-a. Zbog slabe likvidnosti, tržište naprosto nema snage pratiti pozitivna kretanja na svjetskim burzama“, kaže Maja Bešević, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Dionica HT-a jedini je milijunaš. Do podneva je njome ostvareno tri milijuna kuna prometa, a cijena joj je oslabila 0,07 posto, na 269,27 kuna.

Na europskim burzama cijene dionica danas su porasle, predvođene rudarskim i sektorom proizvođača luksuznih proizvoda. Frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski Fste u plusu su trenutno između 0,5 i 0,8 posto.

„Nove smjernice investitorima na svjetskim burzama kasnije će dati podaci o prodaji postojećih stambenih jedinica u SAD-u te poslovni rezultati Texas Instrumentsa“, dodaje Bešević.

A dok na svjetskim burzama pomalo završava sezona objave financijskih izvješća za treće tromjesečje, u nas tek započinje.

Tako je Dalekovod jutros izvijestio da je u trećem tromjesečju ostvario 568 milijuna kuna ukupnih prihoda što je za 23 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, te neto dobit od 18,9 milijuna kuna, odnosno 58,4 posto manje.

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci, pak, ta građevinska tvrtka ostvarila je 1,24 milijarde kuna prihoda te neto dobit od 38,2 milijuna kuna. Ukupni prihodi te građevinske tvrtke manji su za 36,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a neto dobit za 40 posto.

„Poslovni rezultati Dalekovoda u skladu su s ranijim najavama Uprave i nisu iznenađenje za tržište. Iz rezultata se vidi da poslovanje te kompanije dosta pati zbog recesije te da ima problema s naplatom potraživanja i općenito s ugovaranjem novih projekata“, navodi Bešević.

Cijena te dionice danas je blago oslabila, i to za 0,3 posto, na 259 kuna, uz promet od 225.000 kuna.

Od ostalih zbivanja, Zagrebačka burza svrstala je dionice Podravke u segment promatranja, nakon što je primila obavijest iz Podravke o namjeri OTP Banke da sukladno ugovoru o call (mogućnost kupnje dionica ) i put opciji (mogućnost prodaje dionica) namjerava steći 10,65 posto dionica Podravke.

Cijena dionice Podravke blago je ojačala, za 0,7 posto, na 282 kuna, uz promet od 172.000 kuna.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙