FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: tržište nema snage pratiti pozitivni trend na svjetskim burzama

Autor: scvi
ZAGREB, 14. listopada 2010. (Hina) - I dok je na svjetskim burzama danas nastavljen rast cijena dionica, Zagrebačka burza nema snage pratiti taj trend tako da je Crobex u blagom minusu, a milijunski promet ostvaren je zasad tek dionicom HT-a.

Crobex indeks bio je u 12,00 sati u minusu 0,36 posto na 1.891 bodu. Crobex10 spustio se 0,61 posto, na 995 bodova.

Redovni promet dionicama nadomak je 6 milijuna kuna, što je otprilike pola milijuna kuna više nego jučer u ovo doba.

„Domaći burzovni indeksi u blagom su minusu danas te se kreću suprotnim smjerom od većine europskih burzovnih indeksa. Pritom je u najvećem fokusu ulagača dionica HT-a, s više od 50 posto ostvarenog redovnog prometa“, kaže Davor Špoljar, analitičar u investicijskom društvu Erste vrijednosni papiri.

Dionica HT-a zasad je jedina s milijunskim prometom. Dosad je njome ostvareno 3,5 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena oslabila 0,36 posto, na 268,17 kuna.

Nadomak milijunskom prometu dionica je zatvorenog nekretninskog investicijskog fonda Jadran Kapitala, kojom je protrgovano 961.000 kuna. Cijena joj je u blagom minusu, za 0,05 posto, na 21,98 kuna.

Promete iznad 100.000 kuna ostvarile su još i povlaštena dionica Adrisa, Atlantske plovidbe, Ingre i Privredne banke Zagreb, pri čemu sve bilježe pad cijene.

U međuvremenu, nakon dobitaka u Aziji, i na europskim burzama nastavljen je danas uzlet cijena dionica, koje su dosegnule najviše razine u zadnjih pet mjeseci.

Poticajno na tržišta djeluju očekivanja daljnjeg popuštanja američke monetarne politike i nade da će sezona objava poslovnih rezultata kompanija za treće tromjesečje biti solidna.

Većem apetitu investitora za ulaganje u dionice doprinosi i slabljenje tečaja dolara. Dolar je tijekom jutra oslabio 0,8 posto prema jenu, na 81,11 jena i nadomak je najniže razine u zadnjih 15 godina prema japanskoj valuti od 81,04 jena.

Tečaj eura ojačao je tijekom jutra i do 1,4121 dolar, a nakon toga se ponešto spustio, te sada iznosi 1,4073 dolara.

Poboljšala se i tehnička slika europskog tržišta dionica. Euro STOXX 50 indeks probio je danas ključnu razinu otpora na 2.740 bodova, gdje se nalazi 61,8-postotni retracement u razdoblju od njegova vrhunca u travnju do najniže razine u svibnju.

Ujedno, njegov 50-dnevni pomični prosjek, koji se nalazi na 2.740,71 bodu, primiče se 200-dnevnom pomičnom prosjeku na 2.764,26 boda. Probije li 50-dnevni pomični prosjek 200-dnevni, to će biti dodatni pozitivni signal za tržište.

I na Wall Streetu terminski indeksi najavljuju pozitivan početak današnjeg trgovanja.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙